Mikä on kotiedun merkitys ilman yleisöä? Sitä ei ole, itseasiassa päinvastoin
Tekijä
- 22.06.2020Viime viikolla pelatut kaksi Bundesliiga-kierrosta olivat erikoisia. Erikoisia siksi, että pelien jatkumisen jälkeen ne olivat ensimmäisen kierrokset, joilla kotivoittoja nähtiin enemmän kuin vierasvoittoja. (Kuva: TT)
32. kierroksen otteluista viisi päättyi kotivoittoon. Kolme meni vierailijoiden nimiin. Aiemmilla kierroksilla kotivoittoja oli nähty enimmillään kolme. Vieraspisteitä taas oli haettu kuudesti, kahteenkin otteeseen. Viikonlopun kierroksella kotivoittoja napsittiin neljä, vierasvoittoja kolme.
Juuri kotiedun murentuminen on ollut yksi Saksassa “haamupeleiksi” ristittyjen tyhjien katsoimoiden otteluiden erikoisuus.
Kauden jatkumisen jälkeen Saksassa on pelattu kahdeksan täyttä kierrosta ja yksi rästipeli päälle. Kaikkiaan otteluita on pelattu 73 kappaletta. Otoskoosta voi siis tehdä jo johtopäätöksiä.
Ja johtopäätös on, että kotietua ei ole.
75 ottelusta vain 20 on päättynyt kotivoittoihin. Siis vain 27 prosenttia! Ennen keskeytystä – yleisön täyttäessä vielä lehtereet – kotijoukkueiden juhliin päättyi 43 prosenttia otteluista.
Vierasjoukkueet taas ovat tuulettaneet täyttä pistepottia jo 34 kertaa. Toisin sanoen 47 prosenttia tyhjille katsomoille pelatuista Bundesliigan otteluista on päättynyt vierasvoittoihin. Ennen keskeytystä vierasjoukkueiden voittoprosentti oli 35.
Heilahtelu muuttuu vielä kiinnostavammaksi, kun se pilkotaan yksittäisiin joukkueisiin. Esimerkiksi putoamiskurimuksessa oleva Niklas Moisanderin Werder Bremen on pelannut tauon jälkeen yhdeksän ottelua, viisi kotona, neljä vieraissa. Kotona Bremen on saanut vain yhden pisteen, vieraissa seitsemän.
Kolmantena majaileva RB Leipzig on hävinnyt kotonaan kerran ja jäänyt neljästi tasuriin, mutta voittanut jokaisen kolmesta vieraspelistään. Bundesliiga-joukkueet ovat keränneet lähes poikkeuksetta enemmän pinnoja vieraissa kuin kotona. Esimerkiksi Eintracht Frankfurtin vierassaldo näyttää kymmentä pinnaa, kotisaldo neljää.
Lukemien muuttuminen ei sinällään yllätä. Muutoksen voimakkuus sen sijaan yllättää.
Kotietu perustuu moneen asiaan. Kotiyleisö antaa energiaa, joka voi olla merkittävä voimavara. Kotiyleisön luoma painostava ilmapiiri saattaa myös vaikuttaa tuomareiden päätöksiin.
Tutusta ympäristöstä luulisi kuitenkin saavan jonkinlaista etua. Kentän koko, sitä ympäröivät kiintopisteet, pukuhuoneet ja muut fasiliteetit ovat edelleen samat ja tutut.
Kotiedun puuttuminen heittää oman lisäelementtinsä muidenkin huippusarjojen kliimakseihin. Jos kehitys on samansuuntaista kuin Bundesliigassa, 12. pelaajasta voidaan puhua faktana, ei loppuun kuluneena kliseenä.