Saksalaisfutiksen suunnannäyttäjä täytti vuosia – 120 vuotias Bayern München on maailman suosituin seura
Tekijä
- 28.02.2020Bayern München täytti torstaina 27. helmikuuta 120 vuotta. Seuran pitkä ja maineikas historia on ollut nousujohteinen ja vaikka sitä vihataan laajasti ympäri Saksan, on Bayern silti kohonnut kannattajamäärältään maailman suosituimmaksi seuraksi. (Kuva: TT)
Kun nykymuotoinen Bundesliiga perustettiin vuonna 1963, ei FC Bayern München edes mahtunut uuden liigan suunnitelmiin. Tämä voi kuulostaa absurdilta, koska nyt – reilut puolivuosisataa myöhemmin – baijerilaisseura on noussut paitsi Saksan ykköseksi, myös maailman suosituimmaksi jalkapalloseuraksi. Müncheniläisten palkintokaapista löytyy muun muassa 29 Saksan mestaruutta, 19 Saksan cupin voittoa, viisi Mestarien liiga/Euroopan cupin voittoa. Ja listaa voisi jatkaa pitkään.
Näin ei ole ollut aina. Vuonna 1963 Münchenin ykkösseura oli nimittäin perinteikäs 1860 München, eikä suinkaan Bayern München. 1860 München oli juuri voittanut alueellisen Oberliga Sudin ja tuli sen vuoksi valituksi mukaan vasta perustettuun Bundesliigaan. Kolmanneksi samassa eteläisessä Oberligassa jäänyt FC Bayern oli tyrmistynyt, koska se ei päässyt uuteen pääsarjaan mukaan.
Loppujen lopuksi tämä osoittautui sille siunaukseksi.
Taloudellisesta niukkuudesta kärsinyt Bayern joutui luopumaan kirkkaimmista tähdistään ja seura oli pakotettu kehittämään omaa juniorityötään. Heihin kuuluivat muun muassa nuoret saksalaislupaukset Gerd Müller, Sepp Maier sekä Franz Beckenbauer, jotka sittemmin kasvoivat saksalaisfutiksen legendoiksi.
Työ toi tulosta ja Bayern nousi Bundesliigaan kaudeksi 1965-1966.
Bayern täytti nyt torstaina kunnioitettavat 120 vuotta ja se on tätä nykyä yksi futismaailman jättiläisistä yhdessä Real Madridin, Juventuksen ja Barcelonan kaltaisten suurseurojen kanssa. Pesäeron muihin tekee Bayernin valtava kannattajapohja. Müncheniläisillä on tällä hetkellä yli 290 000 virallista jäsentä, mikä on jopa 100 000 enemmän kuin kahdella seuraavaksi suurimmalla, Barcelonalla ja Benficalla. Näiden kolmen lisäksi viiden sakissa on myös kaksi muuta saksalaisseuraa, Dortmund ja Schalke, joilla kummallakin on yli 150 000 rekisteröitynyttä seurajäsentä.
1970-luvulla Bayern aloitti nousunsa kohti kansallista ja kansainvälistä huippua, etulinjassaan juuri oman akatemian pelaajat. ”Keisari” Franz Beckenbauer johti puolustuksessa elegantilla tavalla joukkuetta, atleettinen Sepp Maier oli taidoiltaan poikkeuksellinen maalivahti ja Gerd “Der Bomber” Müller tykitti maaleja tahtiin, jota ei olla nähty sittemmin. Bayern voitti Bundesliigan kolmesti peräkkäin vuosina 1972-1971 ja valloitti myös kolme peräkkäistä Euroopan Cupia vuosien 1974-1976 välillä.
Hyökkääjänä peliurallaan tahkonnut Uli Hoeness joutui lopettamaan peliuransa Bayern Münchenissä vuonna 1979 polvivammaan, vain 27-vuotiaana, mutta nousi välittömästi seuran urheilu- ja markkinointijohtajaksi. Kaikkien aikojen nuorin seurapomo vakautti seuran talouden määrätietoisella työllä. Hoenessin aloittaessa Bayernilla oli velkaa 3,5 miljoonaa euroa ja liikevaihtoa vain kuusi miljoonaa. Kun hän jätti pestinsä seuran presidenttinä 30 vuotta myöhemmin, oli Hoeness tehnyt baijerilaisseurasta yhden maailman rikkaimmista seuroista. Seura pyörittää tällä hetkellä jopa 750 miljoonan euron liikevaihtoa.
Saksalaisseuran taloudellinen menestys on varsin ainutlaatuinen, sillä Saksassa käytössä olevan 50+1 säännön myötä Bayernin menestys ei ole koskaan nojannut yksittäiseen sijoittajaan. Seuran suurin määräysvalta on kannattajilla, taustalta löydy rikasta oligarkkia tai öljysheikkiä.
Vaikka Bayern vetääkin magneetin lailla tähtiä kilpailevista Bundesliiga-seuroista, on sillä myös pitkä historia saksalaisseurojen tukemisessa. Bayern pelaa vuosittain hyväntekeväisyyspelejä taloudellisessa kurimuksessa kamppailevia seuroja vastaan, lahjoittaen näille kaikki lipputulot. Tästä ovat päässeet osallisiksi esimerkiksi paikalliskilpailija 1860 München, St. Pauli, Hansa Rostock ja jopa Dortmund.
Seitsemän viimeisintä Bundesliigan mestaruutta vienyt FC Bayern München on ylivoimaisesti Saksan menestynein seura. Menestyksestä huolimatta – tai ehkä juuri siksi – Bayern on myös laajasti vihattu seura, varsinkin Saksassa. Monet pitävät sitä ylimielisenä ja arroganttina. Julkisuuteen lauotut kommentit ovat aiheuttaneet naureskelua ja ärsytystä. Seurajohdon mukaan kyse on silti vain itsevarmuudesta ja määrätietoisuudesta. Seuran slogan on ”Mia San Mia”, joka on baijerin slangia ja tarkoittaa kutakuinkin, että ”me olemme ketä olemme”.
Bayern on ollut teutonifutiksen suunnannäyttäjä ja tulee olemaan sitä myös jatkossa.