10 Shares

Suomi ei jää tänäkään vuonna ilman ykköskierroksen varausta NHL Draftissa. (Kuva: TT)

Suomi on pystynyt tuottamaan joka vuosi kesästä 2011 lähtien ykköskierroksen varauksia NHL:ään, ja tuo hieno putki tulee jatkumaan ensi kesänä. Kesäkuun NHL Draft ei ole suomalaisille erityisen vahva, mutta vähintään yksi suomalainen kuulee nimensä ensimmäisen 31 varausvuoron joukossa. Tukku muita pelaajia saanee varauksen toisella ja kolmannella kierroksella.

Pelimies listasi ensi kesän NHL Draftin kuumimmat suomalaisnimet ja teki arvion heidän varausnumerostaan. Listaus on jutun lopussa.

Lundell ainoa varma ykköskierroksen varaus

Suomen selkeä ykkösnimi on HIFK:n Anton Lundell, joka pelaa jo toista kauttaan Liigassa. Monipuolinen sentteri pelaa aina kypsästi, ja hänestä on kehittymässä vahva kahden suunnan pelaaja rapakon taakse. Miehen hyökkäyspotentiaalia on kyseenalaistettu, mutta on selvää, että hyvin peliä lukeva Lundell on iso uhka myös hyökkäysalueella. Hän pystyy rakentamaan peliä, tekemään maaleja, rouhimaan ja suojaamaan kiekkoa. Lundell on pomminvarma ykköskierroksen varaus, ja olisi pienoinen yllätys, jos hän valahtaisi 15. vuoron huonommalle puolelle.

Lundellin jälkeen Suomesta ei tule todellisia superlupauksia, mutta joillain on saumat yltää ykköskierrokselle. Ensimmäisen kierroksen häntäpäässä varaavat joukkueet seuraavat tarkasti muun muassa Ässien Roni Hirvosta ja TPS:n Eemil Viroa. Kummatkin heistä ovat vakiinnuttaneet paikkansa Liigassa tällä kaudella.

Hirvonen on vain 176-senttinen hyökkääjä, mutta hän tykkää mennä ahtaisiin rakoihin ja kaksinkamppailutilanteisiin. Siksi hänellä voikin olla tulevaisuutta Pohjois-Amerikassa. Hän on taitava ja nopea pelaaja, joka tykkää pysyä kiekossa. Sekä maalinteko että pelinrakentelu luonnistuvat.

Viro on puolestaan monipuolinen puolustaja, jolla on hyvä luistelutekniikka ja pelinlukutaito. Niiden avulla nuorukainen pelaa varmasti omassa päässä, vaikka lihasta ei ole vielä liikaa luiden ympärillä. Viro tykkää myös tukea hyökkäyksiä, ja hän on taitavana pelaajana käyttökelpoinen viivamieskin.

Ensimmäisten kierrosten varaukseksi ovat tyrkyllä myös hyökkääjät Roby Järventie ja Kasper Simontaival, puolustajat Topi Niemelä, Kasper Puutio ja Ruben Rafkin sekä maalivahti Joel Blomqvist. Tähän joukkoon voisi lisätä myös puolustaja Joni Jurmon ja hyökkääjä Oliver Sunin.

Näistä pelaajista suurta mielenkiintoa herättää etenkin Ilveksen Järventie, jonka potentiaali on todella korkealla. 189-senttinen laituri on tehnyt tällä kaudella Mestiksessä Kooveessa 35 ottelussa jopa 20 maalia ja 35 tehopistettä, mikä on huima suoritus. Järventie on taitava pelaaja, jolla on kaikki kyvyt olla kärkikenttien pelaaja NHL:ssä. Ei olisi iso yllätys, jos Järventie varattaisiin jopa Draftin toisena suomalaisena.

Samaa voisi sanoa Tapparan Simontaipaleesta, joka on ollut tämän ikäluokan kärkinimiä jo vuosien ajan. 175-senttinen runko ja pääasiallisesti pelaaminen junioreissa heikentävät hänen osakkeitaan, mutta kyseessä on silti huipputaitava laituri, jota NHL-seurat tutkailevat tarkasti.

Puolustajat Puutio ja Rafkin ovat viettäneet tämän kauden Kanadassa, ja molemmilla on mennyt juniorisarjoissa melko mukavasti. Molempien hyökkäyspään taidot ovat kohtuullisen hyvät, ja etenkin Rafkin herättää suurta kiinnostusta monipuolisuutensa takia. Puution kohdalla arvostusta herättävät etenkin luistelutekniikka ja pelinlukutaito.

Draftin kovimmaksi suomalaispakiksi voi nousta myös Niemelä. Jos 17-vuotias pelaaja pystyy pelaamaan koko kauden Kärppien pakistossa, on kyseessä todella kovan luokan lupaus. Niemelä on monipuolinen ja etenkin viisas pelaaja, josta on kovaa kyytiä tulossa huippuluokan yleispuolustaja.

Maalivahti Blomqvist on huippulahjakkuus, ja 186-senttinen kroppa lisää NHL-seurojen mielenkiintoa. Hän on pelannut vakuuttavasti Kärppien A-nuorissa ja alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa, joten kovia näyttöjä riittää.

Ensi kesän NHL Draftin kovimmat suomalaisnimet:

1. Anton Lundell, HIFK (1. kierros, sijat 7-15)

2. Roni Hirvonen, Ässät (2. kierros, sijat 32-42)

3. Eemil Viro, TPS (2. kierros, sijat 35-45)

4. Roby Järventie, Ilves (2. kierros, sijat 45-55)

5. Topi Niemelä, Kärpät (2. kierros, sijat 50-60)

6. Joel Blomqvist, Kärpät (3. kierros, sijat 63-43)

7. Kasper Puutio, Everett Silvertips (3. kierros, sijat 65-75)

8. Ruben Rafkin, Windsor Spitfires (3. kierros, sijat 83-93)

9. Kasper Simontaival, Tappara (4. kierros, sijat 94-104)

10. Joni Jurmo, Jokerit (4. kierros, sijat 110-120)

Kunniamaininta: Oliver Suni, Oshawa Generals (4. kierros, sijat 114-124)

Myös he kärkkyvät varausta ensi kesänä: Veeti Miettinen, Joel Määttä, Kristian Tanus, Joonas Oden, Matias Rajaniemi, Juuso Mäenpää, Axell Rindell, Valtteri Kakkonen, Christoffer Sedoff

10 Shares