22 Shares

Keskiviikkoiltana sapeleita kalistelevat yhteen Anfieldin legendaaristen euroiltojen eräässä jatko-osassa kotijoukkue Liverpool sekä avausosan jälkeen johdossa oleva Atlético Madrid. Kaikesta aistii, että kaupungissa on tänään suuri päivä. (Kuva: TT)

Anfield

Viime kevään Barcelona-voiton jälkeen usea jalkapallomaailman huippunimi avasi sanaisen arkkunsa ja kertoi mielipiteensä legendaarisen jalkapallopyhätön sisällä pelaamisesta.

– Anfield on eräs harvoja paikkoja, joissa ihmeitä voi tapahtua, totesi ottelua kommentoinut Jose Mourinho.

– Jos minun täytyisi nimetä yksi stadion, jonka ilmapiiri teki minuun urallani vaikutuksen, se olisi Anfield, totesi puolestaan Arsene Wenger.

Nykyään Arsenalia valmentava Mikel Arteta puolestaan on todennut, että Anfield on paikka jossa ensimmäisen puolen tunnin aikana tuntuu kuin kotijoukkueen pelaajat olisivat joka puolella, että paine yleisöltä ja isäntien iskemät osumat saivat aikaan olotilan jossa saattoi huomata olevansa neljä tai viisi maalia tappiolla eikä tiennyt, missä kohtaa kenttää edes sillä hetkellä oli.

John Terry totesi omaelämäkerrassaan, että kevään 2005 Mestareiden Liigan välierään Anfieldille tullessaan hän koki ihokarvojensa nousevan pystyyn. – Stadion oli täynnä jo yli tuntia ennen kamppailun alkua. Se tunnelma, ne liput, se ääni…yritin ottaa sen kaiken energiaksi itselleni.

Keskiviikkoillan ottelu on Liverpoolin 300. kotiottelu eurokentillä. Siinä missä Diego Simeone lietsoi Wanda Metropolitanon hurmokseen avausosassa, Jürgen Klopp ei tunnetusti jää siinä kategoriassa herkästi kakkoseksi.

Jäädyttämisen mestarit

Olkoon Anfield tänä iltana millainen hornankattila tahansa, parempia käsittelijöitä kyseisen paineen suhteen on vaikea kuvitella kuin Simeone sekä tämän legendaarinen aisapari German Burgos. Avausosan puolustamisesta kahtena tiiviinä neljän linjana sai videomateriaalia mihin tahansa jalkapallokoulutukseen.

Atlético osaa toden totta paitsi puolustamisen nyanssit, myös pelin jäädyttämisen totaalisesti. Pienet, harmaalla alueella liikkuvat liikkeet ja temput kuuluvat repertuaariin yhtä vakaasti kuin taiteen tasolle viety joukkuepuolustaminenkin.

Liverpool näytti myös viime kaudella, että kevään 2018 finaalitappio Real Madridille oli opettanut ryhmälle asioita. Esim. Andy Robertson tulee olemaan keskiviikkoiltana sanalla sanoen kusipää vastustajiaan kohtaan.

Liverpool-kippari Jordan Hendersonin pelikunnolla on spekuloitu ennen ottelua, mutta miehen on todettu olevan todennäköisesti avauksessa. Oma kommenttini on, että on aivan varmasti avauksessa ja jos reisi menee, se menee. Ottelut ilman Hendersonia ovat osoittaneet, kuinka tärkeästä pelaajasta on kyse ja kun Fabinhokin on kadottanut vireensä, on Valioliigan tulevan Vuoden pelaajan panos valtava illan kamppailussa.

Suureen rooliin tulee myös Alissonin poissaoloa paikkaava Adrian. Vahvan alkukauden pelannut espanjalainen on alkanut esittää epävarmempia otteita, eikä siihen ole varaa jos isännät aikovat jatkaa kilpailussa.

Keskiviikon kiimaa

Jo aamulenkillä Stanley Parkissa aisti, että ilmassa on jotain erilaista. Vastaan tuli niin Liverpoolin kuin Atléticonkin väreihin sonnustautunutta väkeä ja pubit tulevat tekemään tänään valtavan tilin. Myöskään ottelun katsominen paikan päällä ei ole ilmaista lystiä, sillä tiketistä hospitality-puolelle sai pulittaa yli 550 puntaa.

Eräs pienistä, mutta hienoista nyansseista tässä otteluparissa on German “Mono” Burgos. Atlétin kakkosmies on ollut valtavassa roolissa Simeonen aisaparina ja Burgosin historia on toden totta värikäs. Siihen kuuluu pitkä ja komea ura maalivahtina mm. Argentiinan maajoukkueessa, syövästä selviäminen, lähes legendaarisen analyysitason saavuttaminen (mies sanoo voivansa katsoa ja analysoida neljää ottelua samanaikaisesti) sekä mm. oman rock-bändin perustaminen, jossa Mono toimi laulaja-kitaristina.

Mono Burgos ja Simeone edustavat sitä asennetta, joka on tehnyt Atlétista niin tehokkaan nimenomaan joukkueena. Kaikki tehdään joukkueen edun eteen eikä taka-askeleita oteta. Kaksi esimerkkiä Atléticon mestaruuskaudelta: kolmen maalin johtoasema kauden loppupuolella pelatussa ottelussa 87. minuutin kohdalla, Atléti laukoo yli maalin eikä vastustajalla ole mitään erityistä kiirettä enää edes hakea palloa tai avata nopeasti. Simeone, Burgos ja Diego Godin kuitenkin karjuvat omilleen ja jokainen pelaaja palaa juosten takaisin puolustusmuotoon. Viimeistään tuolloin rakastuin joukkueen tapaan pelata joukkueena.

Toinen, legendaarinen esimerkki on samalta ajanjaksolta, kun Realia valmentanut Mourinho ja Barcelonan Tito Villanueva olivat ottaneet yhteen ja Jose tökkäsi Titoa sormella silmään. Kun tunteet kuumenivat Madridin paikallispelissä, Mono Burgos totesi Mourinholle “En ole mikään Tito, revin sinulta pään irti!”

Atlético pelaa vastaiskuista, haluaa turhauttaa Poolin jälleen ja pitää sen muodon ulkopuolella. Liverpoolin kannalta ottelu on valtava, sillä liigamestaruus on koronavirusta vaille varma ja myös eurokentillä on mahdollista menestyä. Ilta tulee olemaan täynnä tunnetta ja kiimaa, niin paikan päällä kuin pubeissakin. Kun vastaan käveli äsken Atléticon faneja, heitimme yläpeukut ja toivotin erittäin mukavaa päivää mutta surullista iltaa. Saa nähdä.


22 Shares