3 Shares

Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa sijaitsevien Dortmundin ja Gelsenkirchenin kaupunkien maantieteellinen etäisyys on noin kolmisenkymmentä kilometriä. Sama välimatka on kahdella suurseuralla Borussia Dortmundilla ja FC Schalke 04:lla, Ruhrin alueen perinteisimmillä kiistakumppaneilla. Lauantaina ne kohtaavat toisensa varsin poikkeuksellisissa olosuhteissa Dortmundin Signal Iduna Parkilla, sillä äänekkäästä kannatuksesta tunnettu yli 80 000 katsojan hornankattila kumisee tyhjyyttään. (Kuva: TT)

Isäntäjoukkue Dortmund on tunnettu vauhdikkaasta, hyökkäysorientoituneesta futiksesta, jossa aika-ajoin haetaan osumia puolustuspelaamisenkin kustannuksella. Lucien Favren suojatit ovat tykittäneet 25 Bundesliigan ottelussa tällä kaudella jopa 68 maalia, mikä on seuran historian ennätys.

Dortmundista ylitse muiden nousee kolme hyökkääjää. Jadon Sancho on osunut 14 kertaa, Marco Reus 11 ja tammikuussa saapunut Erling Braut Håland on paukuttanut lyhyessä ajassa jo yhdeksän kaappia. Kolmikko on tehnyt siis tasan puolet keltamustien kauden sarjamaaleista. Itseasiassa trio on pöllyttänyt verkkoa enemmän kuin koko Schalken joukkue yhteensä. Schalke on osunut 33 kertaa tällä kaudella, joista kuitenkin vastustajan omia maaleja on kolme. Silti tuo määrä on enemmän kuin viime kaudella tähän aikaan, jolloin gelsenkircheniläiset olivat tehneet vasta 27 maalia.

Vaikka Schalke tekeekin varsin vähän maaleja, on sen paukuttamilla osumilla iso merkitys tuloksessa. Kuninkaansiniset ovat nimittäin ansainneet keskimäärin 1,12 sarjapistettä jokaista tehtyä maalia kohden, joka on Bundesliigan paras lukema.

Jos rakkaiden vihollisten hyökkäyksissä oli selkeitä eroavaisuuksia, on niitä vaikeampi löytää puolustuksista, sillä päästettyjen maalien määrä eroaa vain kolmella osumalla toisistaan. Dortmundilla on mennyt omiin 33 palloa, mutta se on pitänyt maalinsa puhtaana kymmenessä pelissä,mikä on koko Bundesliigan kärkinoteeraus.

Dortmundin Roman Bürkilla on sarjan alhaisin torjuntaprosentti vähintään kuusi matsia pelanneista veskareista. Sveitsiläinen on napannut kohti tulleista vedoista 54%, mutta on silti yltänyt seitsemään nollapeliin, mikä on varsin hämmentävä kombo.

Knoppitieto on kultaa Schalkelle, jolla on Bundesliigan kolmanneksi vähiten vetoja tällä kaudella. Kuninkaansiniset ovat pitäneet oman päänsä puhtaana seitsemän kertaa kuluvalla kaudella, mutta toisaalta David Wagnerin ryhmä on päästänyt otteluiden ensimmäisillä 45-minuuttisilla ainoastaan kymmenen takaiskumaalia, joka on sarjan vähiten.

Maalivahtitilanne Schalkella on kutkuttava. Vaikka Alexander Nübelilla onkin vyöllään kuusi nollapeliä ja hänen torjuntaprosenttinsa on yli 70, on ensi kaudella Bayern Müncheniin vaihtava kassari pudotettu nokkimisjärjestyksessä kakkosviulun soittajaksi Markus Schubertin taakse, joka on torjunut palloja 76% varmuudella.

Vaikka Dortmund onkin esiintynyt vahvasti vuodenvaihteen jälkeen, ei paikallispeleissä vireellä tai aiemmilla esityksillä ole käytännössä mitään merkitystä. Esimerkkiä ei tarvitse hakea viime kautta kauempaa. Tuolloin putoamiskurimuksessa rämpinyt Schalke saapui mestaruutta kohti matkanneen Dortmundin vieraaksi derbyyn, josta odotettiin keltamustien ylikävelyä. Schalke tykitti kuitenkin neljä vierasmaalia isäntien verkkoon – kuten vuotta aiemminkin – vieden kuuman paikallismatsin nimiinsä 2-4 lukemin, ja murskaten käytännössä Dortmundin mestaruushaaveet. Tuo ottelu on muuten tähän päivään asti ainoa kotipeli, jonka valmentaja Favre on hävinnyt Dortmundin koutsina.

Tällä kertaa ”Schwarz-gelbe” ei saa taakseen kotiyleisön tukea, koska koronaviruspandemia pitää 81 365 paikkaisen stadionin tyhjänä. Tämä on konkreettinen etu vieraille. Toisaalta isäntien harteilta voidaan katsoa puuttuvan kotiyleisön paineen.

Tämän viikonlopun kierroksen jälkeen Saksassa tehdään päätös, olisiko maassa katkaistava sarjakausi ennenaikaisesti. Sen johdosta pahimmassa tapauksessa kierroksen ottelut ovat viimeiset laatuaan pitkään aikaan. Mutta yksi asia on varmaa. Jos yllätti luontoäiti koko urheilevan maailman, yllättää kiihkeä Ruhrin derby kannattajat kerta toisensa jälkeen.

3 Shares