6 Shares

Valioliiga-seurat kokoustivat viime viikolla. Sarjan jäädytystä pidennettiin lähes neljällä viikolla 30.4. asti. Hätäkokouksen viesti oli kuitenkin selvä: kausi 2019-20 halutaan pelata loppuun. (Kuva: TT)

Valioliigaa on pelaamatta 92 ottelua. Kausi pitäisi paketoida kesäkuun loppuun mennessä. Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että jos pelejä jatkettaisiin, pelattaisiin ne hyvin todennäköisesti tyhjille katsomoille.

Tyhjät lehtereet tarkoittaisivat seuroille pelipäivän tulojen menetyksiä, mutta suurin rahasampo, mittava tv-sopimus tuottaisi. Juuri tästä syystä englantilaiset haluavat saattaa kauden maaliin.

Jos kausi kuitenkin keskeytettäisiin, vaatisi päätös 14 seuran hyväksynnän.

Tällä hetkellä on hyvin vaikea arvioida, koska pelejä pystyttäisiin jatkamaan. Joukkueilla on 9-10 ottelua pelaamatta, mikä vaatisi minimissään neljän viikon rypistystä. Siinäkin tahti olisi äärimmäisen kova.

Valmista pitäisi olla kesäkuun loppuun mennessä, koska sopimuskausi vaihtuu kesä-heinäkuun vaihteessa. Pelien pitäisi siis jatkua viimeistään toukokuun lopussa.

Mediassa on riittänyt paljon puhetta Liverpoolin mahdollisesta mestaruuden menettämisestä. Olisihan se kieltämättä traagista, jos 30 vuoden odotus jatkuisi koronaviruksen takia ja mitätöisi punapaitojen näytöstyyliin dominoiman kauden.

Lienee kuitenkin selvää, ettei mestaruuspokaalia voida jakaa Anfieldille, jos kausi jää kesken. Ei vaikka mestaruus on käytännössä varma. Ongelmia nimittäin tulee seuraavalla portaalla, kun sarjaa pitäisi täyttää. Problematiikka nousujen ja putoamisten kanssa kertaantuisi seuravilla sarjaportailla.

Näin ollen kauden nollaaminen olisi ainoa vaihtoehto, mikäli sitä ei voida saattaa pelaamalla loppuun.

Liverpool ei kuitenkaan olisi kauden mitätöinnin suurin kärsijä. Tottakai varmalta näyttävän mestaruuden menettäminen ja sen tuomien bonusten menettäminen sapettaisivat. Pool pääsisi kuitenkin tulevan kauden Mestarien liigaan, eikä sen asema absoluuttisena suurseurana ole uhattuna.

Kauden mitätöinti olisi karvainta kalkkia sarjassa kolmantena majailevalle Leicesterille. Kettujen etumatka 6.sijan Wolvesiin on kymmenen pistettä. Olettaen Manchester Cityn UCL-paikan menevän sarjan vitoselle, näyttää Kettujen UCL-peleihin oikeuttava sijoitus lähes varmalta.

Leicesterin kokoiselle seuralle pääsy Mestarien liigaan on taloudellisesti jättipotti.

Kaudella 2017-18 Kettujen liikevaihto 159 miljoonaa puntaa. Edellisellä kaudella, 2016-17, jolloin Leicester pelasi Mestarien liigaa, pomppasi liikevaihto 233 miljoonaan puntaan.

Euroopan kermakentille pääsy on Ketuille kriittistä myös siirtomarkkinoiden näkökulmasta. James Maddison, Ben Chilwell, Youri Tielemans, Wilfred Ndidi ja kumppanit tähyävät Leicesteriä suurempiin seuroihin. Jos UCL-paikka menee ohi suun, saattaa nuorten huippupelaajien pitäminen muodostua mahdottomaksi tehtäväksi.

UCL-rahat antaisivat Ketuille selkänojaa siirtomarkkinoille. Kohentuvien tulojen ansiosta seura kykenisi tekemään pykälää laadukkaampia täsmähankintoja, joiden turvin se voisi pyrkiä vakiinnuttamaan paikkaansa kärkinelikon paikasta taistelevana seurana. Toisin sanoen, nousta jalkapallon ruokaketjussa.

Näin ollen Leicesterin vahva kausi, palkinto ja sen myötä kohentuva status uhkaavat lentää roskakoriin. Tällä taas voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia, jos Ketut ajetaan takaisin Brendan Rodgersin projektin alkupisteeseen – taloudellisesti ja mahdollisesti myös materiaaliltaan kauas kärkikuusikon taakse.

Kauden mitätöinnillä on myös kannattajia. West Hamin johtokuntaan kuuluva Karren Brady on sanonut kahteen otteeseen, että kausi tulisi mitätöidä. Putoamiskurimuksessa olevalle Hammersille kauden mitätöinti olisi pelastus. Tippuminen olisi kovia satsauksia tehneelle seuralle taloudellinen katastrofi.

Luonnollisesti myös muut putoamistaiston joukkueet hyötyisivät kauden nollaamisesta. Etenkin lähes toivottamassa tilanteessa oleva Teemu Pukin Norwich.

Itä-Lontoon ohella myös Pohjois-Lontoossa hierottaisiin käsiä, jos kautta ei pelattaisi loppuun. Keskikastiin valahtaneet Arsenal ja Tottenham pääsisivät Mestarien liigaan. Spurs saisi UCL-paikan viime kauden nelosena, viidenneksi tulleelle Gunnersille taas tipahtaisi kahdeksi kaudeksi eurokentiltä suljetun Man Cityn paikka.

Lähteet: The Guardian, Football.London

6 Shares