12 Shares

Kymppipaita, tuo jalkapallohistorian myyttisin ja merkittävin yksittäinen pelinumero. Kymppipaikka on tehnyt modernissa jalkapallossa hiljaista kuolemaansa, mutta lajin kunniakkaassa historiassa monet suurpelaajat ovat pelanneet uransa huippuvuodet numero kymmenen selässään. Päätimme listata jalkapallohistorian viisi merkittävintä kymppipaitaa. (Kansikuva: tt)

5) Jari Litmanen

Suomen tasavallan virallinen Kuningas, Jari Litmanen teki mahdottomasta mahdollisen nousemalla piskuisesta maastamme oman aikakautensa maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Litmanen oli samalla yksi viimeisistä puhtaista kymppipaikan pelaajista, sillä jalkapallon evoluutio on tehnyt tehtävänsä, eikä huippujoukkueissa enää oikein nähdä kyseistä legendaarista roolia klassisimmillaan. Litmasen meriitit ovat meille kaikille hyvin tutut. Hän oli 1990-luvun puolen välin maailman parhaan seurajoukkueen paras ja tärkein yksittäinen pelaaja. Litmanen on yhä Mestarien liigan kaikkien aikojen maalintekotilastossa 50 parhaan joukossa ja esimerkiksi Gonzalo Higuain, Steven Gerrard ja Frank Lampard ovat listalla Littin takana. Litmasen ura oli komea, mutta en silti malta olla pohtimatta, miten paljon enemmän Litti olisi voinut urallaan saavuttaa, jos jatkuvat loukkaantumiset eivät olisi pilanneet hänen Ajaxin jälkeisiä pelivuosiaan?

4) Michael Platini

Michael Platini onnistui varsin lahjakkaasti pilaamaan maineensa sotkeutumalla peliuran loppumisen jälkeen syvälle huippujalkapallon korruptioverkostoon. Huippu-uran jälkeiset asiat eivät kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että piskuinen 177-senttinen Nancyn kasvatti on yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Platini teki läpimurtonsa Saint Etiennen riveissä johdattamalla perinteikkään ranskalaisseuran sen toistaiseksi viimeisimpään Ranskan liigan mestaruuteen. Todelliseksi supertähdeksi Platini kuitenkin nousi Juventuksen riveissä 1980-luvun alkupuolella. Hänen ja Diego Maradonan välinen kaksinkamppailu Serie A:n parhaan pelaajan tittelistä on kirkkaana monen hieman varttuneemman jalkapallokannattajan mielessä. Platini teki Juventuksessa hurjia maalimääriä, mutta vielä paremmin hänet tunnettiin pelinrakentajana ja moni pitääkin ranskalaista yhä kaikkien aikojen parhaana syöttelijänä. Myös Platinin potkutekniikka oli jotain ennennäkemätöntä ja hän onkin yksi Serie A:n historian eniten vapaapotkumaaleja tehneistä pelaajista.

3) Roberto Baggio

Roberto Baggio on myytti, joka on koskettanut ihmisiä ympäri maailmaa. Satumaisen taitava Baggio on monen mielestä jalkapallohistorian puhtain ja paras trequartista. Baggio ei ollut ehkä koskaan luonteeltaan varsinainen supertähti, mutta hiljainen taituri antoi aina tekojen puhua puolestaan. 1940-luvulta lähtien maailman vanhimpaan urheilulehteen Gazzetta dello Sportiin jalkapallosta kirjoittanut legendaarinen toimittaja Gianni Brera totesi Baggion olevan paras jalkapalloilija, jonka hän on koskaan nähnyt lajia pelaavan. Baggio oli monessa mielessä outolintu huippujalkapalloilijaksi. Hän oli kiertolainen, joka ei henkilöidy yhteen tiettyyn seuraan. Introvertti taiteilijasielu ei ollut koskaan se helpoin valmennettava, sillä Baggiolle jalkapallo oli leikkiä ja kurinalainen rooli ja liiallinen puolustusvastuu tappoi leikin hauskuuden. Täydellisen tekniikan ja ensimmäisen kosketuksen ohella Baggio muistetaan parhaiten vuoden 1994 MM-kisoista, joissa hän vei käytännössä yksin Italian finaaliin asti. Finaalissa Baggio epäonnistui ratkaisevassa rangaistuspotkussa ja Brasilia juhli mestaruutta. Epäonnistuminen seurasi jumalaista ponihäntää läpi koko hänen loppu-uransa eikä mies omien sanojensa mukaan päässyt koskaan täysin yli karmeasta epäonnistumisestaan.

2) Francesco Totti

Seurauskollisuus on katoava luonnovara huippujalkapallossa, mutta Rooman kuningas Francesco Totti jos joku osoitti, että rakkaus oman kylän seuraa kohtaan on edelleen mahdollista. Totti olisi voittanut paljon enemmän pokaaleita muualla, mutta hän halusi voittaa palkintonsa rakastamansa seuran riveissä. Tottin mukaan yksi mestaruus Roomassa vastaa kymmentä mestaruutta muualla. Kenenkään muuan pelaajan suusta tämä lause olisi kuulostanut täysin älyttömältä, mutta Tottin kohdalla asia voi jopa pitää paikkansa. Täysin käsittämättömän uransa aikana Totti esiintyi rakastamansa AS Roman paidassa liki 800 ottelussa tehden yli 300 maalia. Parhaimmillaan Tottissa yhdistyi kaikki ne hyvät ominaisuudet, jotka tekevät kymppipaidasta jalkapallomaailman halutuimman pelinumeron. Eleganssi, monen mielestä ylimielisyys yhdistui täydelliseen kykyyn kesyttää jalkapallo tilanteessa kun tilanteessa. Totti teki urallaan maalin Italian pääsarjassa 23 peräkkäisellä kaudella. Se on ennätys, jota ei koskaan tulla rikkomaan.

1) Diego Maradona

Tuskin kenestäkään yksittäisestä jalkapalloilijasta on kirjoitettu niin paljon kuin Diego Armando Maradonasta. El Diegon nousu ja tuho sai parhaimmillaan myyttiset mittasuhteet ja hän oli ja on yhä liki kirjaimellisesti elämää suurempi persoona. 165-senttisen taiturin nousu kaikkien aikojen jalkapallolegendaksi ei ollut helppo, sillä Maradonan piti ylittää monta estettä ennen nousuaan maailman kaikkien aikojen parhaaksi jalkapalloilijaksi. Lopulta Maradonan uran absoluuttinen huippu jäi melko lyhyeksi, sillä siviilielämän demonit ja huumeiden käyttö pudotti miehen nopeasti huipulta tavallisten kuolevaisten joukkoon. Mutta ne huippuvuodet olivat jotain sellaista, mitä jalkapallomaailma ei ennen ollut nähnyt. Kaikkien aikojen maali Englantia vastaan Jumalan Käden säestämänä ja Napolin nostaminen henkisestä ahdingosta kaupungin historian suurimpaan kukoistuskauteen ovat asioita, joita kukaan ei voi unohtaa. Maradonan merkitys Argentiinalle ja Napolin kaupungille on niin merkittävä, ettei ole suuri yllätys, että hänen tähtikulttinsa ympärille perustettiin 1980-luvulla virallinen uskonto, jonka piiriin kuuluu satoja tuhansia ihmisiä. Heille Maradona ei ole jalkapalloilija, vaan Jumalan maanpäälle lähettämä lahja.

12 Shares