33 Shares

Manute Bol jätti monella tapaa poikkeuksellisen vahvan jäljen historiankirjoihin. (Kuva: AOP)

Hän oli ensimmäinen Sudanissa syntynyt NBA-pelaaja. 12 kauden aikana otteluita kertyi yhteensä 624, vaikkakin uran neljä viimeistä kautta menivät loukkaantumisten takia pipariksi: näiden aikana pelejä kertyi yhteensä 19. 

Bolin vahvuutena oli blokkaus. Hän on ainoa eläköitynyt NBA-pelaaja, joka blokkasi enemmän kuin teki pisteitä. 

Ennen kaikkea Bol muistetaan pituudestaan. Hän on yhdessä Gheorghe Muresan kanssa NBA-historian pisin pelaaja: molemmilla oli mittaa 2,31 metriä. 

Bolin raajat oli poikkeuksellisen isot. Jalat olivat 120 senttiä, käsien väli 2,59 metriä ja ulottuvuus ylöspäin 3,18 metriä. Kengänkoko oli vastaavasti 50.

Bol pelasi Washingtonissa yhdessä Muggsy Boguesin, NBA:n historian lyhyimmän pelaajan, kanssa. Bogues oli pituudeltaan 160 senttiä. 

Bolin haasteena oli paino. Liittyessään NBA:han hän painoi vain 80 kiloa, mikä oli todella vähän. Niinpä painon lisäämiseen kehitettiin varsin erikoisia menetelmiä.

– He antoivat Manute Bolin juoda koko ajan, joten hän joi Heinekenejä päivät pitkät saadakseen lisää painoa. Niinpä Manute Bol ei pelannut koskaan selvinpäin NBA-ottelua, Bolin entinen joukkuekaveri Jayson Williams paljasti. 

Bolt onnistui lisäämään hieman painoaan, mutta heikko fysiikka oli hänen suurin haasteensa läpi uran. Tämä näkyi erityisesti hyökkäyspään rajoitteena. 

Sudanissa syntyneen Boltin syntymäpäivästä tai vuodesta ei ole tarkkaa tietoa. Mittava NBA-ura tuli päätökseen kauden 1994-95 jälkeen. Hän menehtyi sairauksien uuvuttamana vuonna 2010.

33 Shares