2 Shares

Kaikki penkkiurheilijat ja kiekkojännärit muistavat viime kausien mestarit, mutta moniko osaa luetella NHL-historian pisimmät kuivat kaudet, mitä tulee nimenomaan mestaruuksien voittamiseen? Ei hätää, Pelimies.com valaisee taustoja kiekkohistoriasta. (Kuva: TT)

5. New York Islanders

Vähän laskentatavasta riippuen tässä voisi olla myös Arizona Coytoes, joka tunnettiin “alkuperäisenä” Winnipeg Jetsinä, ennen muuttoaan preerialle vuonna 1996. Käytämme tässä kuitenkin Pelimiehen veto-oikeutta, ja lisäämme listalle viidenneksi New Yorkin Uniondalesta lähtöisin olevan Islandersin.

1979-1980 kaudesta alkanut dynastia toi huimat neljä perättäistä mestaruutta, mutta kevään 1983 jälkeen ei Isles ole päässyt juhlimaan pytyn nostamisilla ja kuivan kauden pituus on nyt jo 37 vuotta.

4. Philadelphia Flyers

Philadelphia Flyers liittyi NHL:ään vuonna 1967 ja se voitti ensimmäisen Stanley Cupinsa seitsemän vuotta myöhemmin, kaudella 1973-1974. Ensimmäistä täysosumaa seurasi heti toinen ja pahamaineinen ”Broadstreet Bullies” juhli mestaruutta myös kauden 1974-1975 päätteeksi. Tuon jälkeen onkin sitten ollut hiljaisempaa.

Lähimmäksi mestaruutta Philly pääsi kaudella 2009-2010, jolloin se pelasi legendaarisen kevään kukistamalla muun muassa Boston Bruinsin oltuuan sarjassa jo 0-3 tappiolla, mutta nöyrtyi lopulta kuudesssa finaaliottelussa Chicago Blackhawksille. Nuo pudotuspelit muistetaan Philadelphiassa paitsi Ville Leinon huikeista otteista, myös Michael Leightonin epävarmasta maalivahtipelistä. Tänä keväänä Flyersin edellisestä mestaruusparaatista tulee kuluneeksi 45 vuotta.

3. Vancouver Canucks

Vancouver Canucks on päässyt muutamaankin otteeseen piinallisen lähelle mestaruutta, mutta täysosuma antaa edelleen odottaa itseään. Vuonna 1982 se hävisi dynastian rakentaneelle New York Islandersille finaaleissa ja vuonna 1994 sama toistui toista New Yorkin joukkuetta vastaaan, kun Rangers vei seitsemän ottelun sarjan nimiinsä.

Keväällä 2011 Vancouverissa elettiin isoa kiekkohuumaa kun Canucks hurjasteli Stanley Cupin finaaleihin Boston Bruinsia vastaan. Sydäntäsärkevästi tälläkin kertaa tuloksena oli vain katkera kotitappio ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa, jonka jälleen maailman kauneimmaksi kaupungiksi tituleeratussa Vancouvcerissa puhkesi mellakoita.

Nyt seura on uudelleenrakennuksen kourissa eikä menestyksestä kannata haaveilla vielä pariin kauteen. Kanadalaiskaupungissa on odotettu kannua kaudesta 1970-1971 saakka – eli 49 vuotta –, joten ehkä kannattajat jaksavat vielä odottaa jokusen hetken vuoroaan.

2. Buffalo Sabres

Buffalo Sabres liittyi NHL:ään Vancouver Canucksin kanssa kaudelle 1970-1971 ja se ylsi ensimmäisen kerran finaaleihin jo neljä vuotta myöhemmin. Kovasta taistelusta huolimatta Broad Steet Bulliesina tunnettu Philadelphia Flyers oli kuitenkin liian väkevä ja vei mestaruuden kuudessa ottelussa.

Toinen ikimuistoinen taipale nähtiin keväällä 1999, jolloin urotekoja ja tv-torjuntoja illasta toiseen esittänyt Dominik Hasek vei Buffalon finaaleihin Dallas Starsia vastaan. Kaikista sankaritarinoista huolimatta isoimmaksi puheenaiheeksi jäi Brett Hullin tekemä kyseenalainen voittomaali kolmannessa jatkoerässä.

Vuosina 2006 ja 2007 Sabres ylsi konferenssifinaaleihin saakka, mutta muutoin kannattajien ilonaiheet ovat olleet varsin vähissä, eikä 49 vuotinen historia ole tuonut vielä ainuttakaan jättipottia.

Jos seurajohtoa tuuletettaisiin ylhäältä käsin rajusti ja ravisteltaisiin nykyinen luuserimentaliteetti pois, voisi Jack Eichelin ja Rasmus Dahlinin tähdittämä joukkue yltää vielä joku vuosi seurahistorian ensimmäiseen mestaruuteensa.

1. Toronto Maple Leafs

NHL:n rikkaimpiin seuroihin kuuluva Toronto Maple Leafs kuuluu liigan kivijalkaseuroihin ja oli mukana yhtenä NHL:n perustajajäsenenä jo sarjan ensimmäisellä kaudella vuonna 1917.

Maple Leafsilla on sarjan toiseksi eniten mestaruuksia. Toronton voittamat 13 titteliä kalpenee kuitenkin sen verivihollisille Montreal Canadiensille, joka on yltänyt ykköseksi jopa 24 kertaa. Viimeisimmästä Maple Leafsin mestaruudesta tulee tänä keväänä kuitenkin kuluneeksi jo 53 vuotta. Edellisen kerran NHL-kiekon pääkallopaikalla päästiin juhlimaan vuonna 1967, jolloin vaahteranlehtipaidat kukistivat juurikin Montrealin. Tuon jättipotin jälkeen Torontossa on vietetty piinallisia ja ahdistavia vuosikymmeniä suurseuran kompuroidessa vuodesta toiseen.

Nyt Maple Leafsilla on kuitenkin riveissään Auston Matthewsin, John Tavaresin ja Mich Marnerin kaltaisia staroja, joten oletettavasti myös menestystä on pakko jossain vaiheessa vihdon alkaa tulemaan.

2 Shares