5 Shares

Lionel Messillä on joitain erityisvapauksia otteluissa. (Kuva: TT)

Tämä käy ilmi Financial Timesin viime vuoden maaliskuussa tekemästä haastattelusta, kun Barcelonan tuolloinen päävalmentaja Ernesto Valverde avasi muun muassa Lionel Messin tilannetta.

Valverden mukaan jalkapallovalmentajalla on poikkeuksellisen pieni rooli otteluiden aikana.

– Tämä on peli, jossa valmentajalla on pienempi rooli kuin minkä muun tahansa lajin valmentajalla, koska huudan pelaajille kentällä eivätkä he kuule minua. Tämä on jatkuva urheilu, missä valmentajalla on vain vähän vaikutusta tai ainakin vähemmän kuin koripallossa: meillä on vain kolme vaihtoa, peli ei koskaan keskeydy. Joten jalkapallo kuuluu pelaajille. Pelaajat tekevät omat päätöksensä 45 minuutin ajan. Minun on sanottava, että parhaat pelaajat analysoivat peliä paremmin kuin minä.

Valverde kuitenkin tarkensi sanomisiaan.

– Analysoinnin sijaan sanoisin, että he tulkitsevat peliä. Se on eri asia. Kentällä et voi ajatella, että sinun on pelattava.

Messi on kuitenkin täysin erityinen tapaus, Valverde avaa. Argentiinalainen käyttää ensimmäiset minuutit pelin tulkitsemiseen. 

Tuona aikana Messi ei välitä pallosta ja tutustuu vastustajan puolustukseen. Hän kiertelee puolustuksen luona ja pistää päähänsä jokaisen puolustuspelaajan paikan. 

– Kun peli etenee, hän pääsee hiljalleen paremmin sisään. Mutta hän tietää täydellisesti, missä vastustajan heikkoudet ovat, Valverde tähdentää.

Messi ei ole ollut terävimmillään otteluiden alussa.

Edellisen kahden kauden aikana ensimmäisen vartin osumia on kertynyt vain kolme, kun maaleja on yhteensä kasassa 75. 

Kaudesta 2004-05 lähtien Messi on tehnyt Barcelonalle peräti 627 maalia. Näistä osumista ensimmäisen vartin aikana on tullut vain 61. Vertailun vuoksi, esimerkiksi toisen puoliajan ensimmäisen vartin aikana maaleja on kertynyt 94. Otteluiden päätösvarteilla osumia on syntynyt 131.

5 Shares