7 Shares

Koronavirus moukaroi futisseuroja kovalla kädellä. Esimerkiksi Saksassa konkurssin on arveltu uhkaavan jopa 13 kahden ylimmän sarjatason seuraa. Näin ollen covid-19:n vaikutukset tulevat näkymään siellä, missä jalkapalloon liittyvä rahankäyttö puhuttaa eniten: siirtomarkkinoille. (Kuva: TT)

Bayern Münchenin kunniapresidentti Uli Hoeness arveli sadan miljoonan euron siirtorummien olevan tältä erää historiaa. Kickerin haastatteleman Hoenessin mukaan jalkapallomaailma astuu uuteen aikaan.

Hoenessin näkemykselle on katetta. Markkina-arvoja tutkiva CIES totesi tuoreessa raportissaan joukkueiden arvojen pudonneen keskimäärin 28 prosenttia pandemian aikana.

Vähentynyt ostovoima ja pudonneet markkina-arvot saattavat johtaa Pohjois-Amerikasta tuttujen vaihtokauppojen yleistymiseen. Näin uskovat Interin toimitusjohtaja Giuseppe Marrotta sekä Juventuksen urheilujohtaja Fabio Paratici.

– Tulemme näkemään useita vaihtokauppoja. Tilanne tulee muistuttamaan NBA:ta, Paratici sanoi.

Juve-pomon arviossa on perää, vaikka tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Pohjois-Amerikasta poiketen huippujalkapallosta puuttuu varausjärjestelmä, mikä estänee sen, että vaihtokaupoista tulisi yleisin kaupankäynnin muoto.

Vaihtokauppojen lisääntyminen kävisi kuitenkin järkeen. Jos seurat saavat tarpeensa kohtaamaan, on pelaajien treidaaminen huomattavasti perinteisiä yksittäisiä kauppoja kätevämpi malli. Etenkin jos taloudellisen reilun pelin FFP-säännöksiin ei tehdä tulevan kesän osalta merkittäviä myönnytyksiä.

Toistaiseksi jalkapallon historiassa vaihtokaupat ovat jääneet vähäiseksi. 2000-luvulta mieleen muistuu etunenässä Alexis Sanchezin ja Henrikh Mkhitaryanin vaihtokauppa Arsenalin ja Manchester Unitedin välillä tammikuussa 2018. Kesällä 2009 Barcelona antoi Samuel Eto’on ja maksoi 50 miljoonaa euroa päälle saadakseen Zlatan Ibrahimovicin Interistä. Viime kesänä Juventus sai Manchester Cityltä Danilon ja 30 miljoonaa euroa vaihdossa Joao Canceloon.

Vaikka siirtokesään on vielä tovi aikaa, mediat eri maissa ovat ehtineet spekuloimaan mahdollisilla vaihtokaupoilla. Muun muassa seuraavat kaupat ovat olleet huhuissa:

  • Lautaro Martinez (Inter) <––> Arturo Vidal, Philippe Coutinho (Barcelona)
  • David Alaba + rahaa (Bayern München) <––> Leroy Sane (Manchester City)
  • Manuel Neuer (Bayern München) <––> Kepa Arrizabalaga (Chelsea)
  • Paul Pogba (Manchester United) <––> Matthijs De Ligt (Juventus)
  • Neymar (PSG) <––> Antoine Griezmann (Barcelona)
  • Douglas Costa + rahaa (Juventus) <––> Gabriel Jesus (Manchester City)

Oheisista huhuista moni on turhan villi. Osa niistä on luultavasti täysin perättömiä ja perustuu lähinnä järkeilyyn.

Vaihtokauppojen lisääntyminen on kuitenkin jopa todennäköistä. Näiden kauppojen haaste on ollut tarpeiden kohtaamisen haastavuus. Tulevissa siirtoikkunoissa seurat joutuvat kuitenkin luovimaan aiempaa tarkemmin.

7 Shares