36 Shares

Maradona oli loistava jalkapalloilija, jonka elämästä ei ole puuttunut käänteitä. Tässä mielenkiitoisia knoppitietoja miehen elämästä. (Kuva: AOP)

Maradona on jälleen erittäin ajankohtainen, kun Yle Areena on ottanut ohjelmistoonsa legendasta kertovan dokumentin. Kyseessä on eittämättä yksi parhaista futisdokkareista.

Kaikki tietävät Maradonan saavutukset pelaajana. Tässä asioita, joita et välttämättä tiennyt argentiinalaisesta.

25 mielenkiintoista faktaa Maradonasta

1. Maradona debytoi aikuisten sarjassa jo 15-vuotiaana, 20.10.1976 Argentinos Juniorsin paidassa

2. Hänen idoleitaan olivat Rivelino sekä George Best.

3. Maradona tapasi tulevan vaimonsa myös vuonna 1976. Futistähden toilailuista huolimatta pari oli yhdessä aina vuoteen 2004 asti.

4. Maradona on tunnustanut kahden lapsen isyyden. ”Viralliset lapseni ovat Dalma ja Giannina. Loput ovat rahan ja virheiden aikaansaannoksia”.

5. Maradonalla on raportoitu olevan kahdeksan lasta.

6. Argentiinalaisen ura oli vähällä tulla päätökseen jo 1983, kun Andoni Goikoetxean taklaus mursi hänen säärensä.

7. Maradona on yksi kolmesta pelaajasta, joka on saanut standing ovationit Real Madridin kotiyleisöltä.

8. Maradona joutui vararikkoon pelatessaan Barcelonassa, koska hänen agenttinsa sijoitti rahat huonosti. Siirto Napoliin toi kuitenkin valtavasti rahaa ja hän sai maksettua velkansa.

9. Maradona on ainoa jalkapalloilija, joka on rikkonut siirtoennätyksen kahdesti.

10. Maradona pitää hallussaan rikotuimpana pelaajana yhdessä MM-kisojen ottelussa. Italia rikkoi Maradonaa 23 kertaa vuoden 1982 turnauksessa.

11. Maradonan nimissä on myös yhden MM-turnauksen rikotuimman pelaajan ennätys. Tämä tuli samaisessa 1986 vuoden turnauksessa, kun häntä rikottiin 53 kertaa.

12. Maradona käytti kerran kokaiinia kentällä. Tämä tapahtui kuukausi 1986 MM-kisojen jälkeen all star -ottelussa, kun Diego oli iskenyt ratkaisevan rankkarin sisään. Tämän jälkeen mies juoksi Maradonan luokse ja tarjosi kokaiiniksi epäiltyä ainetta. 

13. Argentiinalaisen välit lehdistöön eivät ole olleet koskaan erityisen hyvät. Vuonna 1994 hän ampui ilmakiväärillä pihalleen tulleita toimittajia.

14. Napolin aikoina Maradona yhdistettiin jatkuvasti mafiaan eli camorraan. Tästä on paljon kuvatodisteita ja futistähden väitetään saaneen mafialta paljon lahjuksia muun muassa kellojen ja korujen muodossa.

15. Pelen ja Maradonan välit eivät ole lämpimät. Molemmat ovat kuittailleet toisilleen tasaisin väliajoin.

  • – Se ei ole Maradonan syy. Se on hänen syy, joka laittoi hänet johtoon, Pele kommentoi Maradonan jaksoa Argentiinan päävalmentajana.
  • – Pelen pitäisi mennä takaisin museoon. Ja pysyä siellä, Maradona vastasi.

16. Argentiinan jalkapalloliitto yritti saada FIFA:n jäädyttämään numeron 10. FIFA ei tähän taipunut.

17. Napoli on sen sijaan jäädyttänyt kymppipaidan

18. Maradonan välit FIFA:n kanssa ovat olleet varsin jäiset eikä kattojärjestö ole pitänyt argentiinalaisen lausunnoista. Maradona kommentoi esimerkiksi 2010 kisojen palloa Jabulania seuraavasti: 

  • “Pyydän FIFA:n pomoja lopettamaan minusta puhumisen ja aloittamaan kunnollisen jalkapallon valmistamisen. Tämä palo on turha. Sitä on vaikea hallita.”

19. Atleticon tähtipelaaja Diego Costa on saanut nimensä Maradonan mukaan.

20. Maradonalla on Che Guevaran tatuointi kädessä ja Fidel Castron muotokuva vasemmassa jalassa.

21. Che Guevara oli yksi Maradonan sankareista.

22. Maradonalla on ”hieman” velkaa Italialle. Itse asiassa noin 37 miljoonaa euroa verovelkaa. Hän on maksanut tästä takaisin 42 000 euroa kelloina ja korvakoruina. 

23. ”Diego” nimen alkuperä on kreikassa ja hepreassa ja tarkoittaa opettajaa. Hänen toinen nimi Armando tarkoittaa vastaavasti ”miestä armeijassa”.

24. Maradonalla oli valtavasti ongelmia painonsa kanssa jo peliuran aikana. Hän painoi pahimmillaan jop 130 kiloa, vaikka pituutta on vain 165 sentitä

25. Vuonna 2005 Maradona aloitti talk show’n isäntänä Argentiinassa. Pele oli vieraana hänen ensimmäisessä lähetyksessään.

Lähteet:

Tagit maradona
36 Shares