4 Shares

Pelimies arvioi neliosaisessa juttusarjassaan, ketkä ovat Liigan 2000-luvun kovimmat ulkomaalaispelaajat. (Kuva: AOP)

Rakennamme ulkomaalaistähdistä oman joukkueen, jossa on kaksi maalivahtia, kahdeksan puolustajaa ja 12 hyökkääjää. Valinnoissa on painotettu pelaajan absoluuttista huipputasoa, eikä pitkää Liiga-uraa tai useamman kauden pistesaalista. Kolmannessa osassa paljastamme joukkueen kakkoskentän (kolme hyökkääjää ja kaksi puolustajaa) ja kakkosmaalivahdin.

Juttusarjan ensimmäisen osan voit lukea täältä:

Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Toporowski tuo kovuutta neloskenttään

Ja toisen osan täältä:

Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Maalitykki Zaborsky tähdittää kolmoskenttää

Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkueen kolmoskenttä:

MV: Ryan Zapolski

Zapolski saapui Lukkoon kesällä 2013, ja hänestä tuli lopulta yksi kaikkien aikojen parhaista ulkomaalaisveskareista Suomessa. Miehen kyvyistä oli nähty viitteitä, sillä Zapolski valittiin kaudella 2012-13 Pohjois-Amerikan “farmin farmin” eli ECHL:n parhaaksi maalivahdiksi. Zapolski vietti lopulta kolme kautta Lukossa, ja hän oli tänä aikana Liigan eliittiveskareita. Lukko-uran jälkeen hän suuntasi kolmeksi kaudeksi Jokereihin ja KHL:ään.

OP: Marek Zidlicky

Tshekkiläinen Zidlicky oli 2000-luvun alun suurimpia tähtiä Suomessa. Hän pelasi HIFK:ssa viisi kautta ja iski parhaalla sesongillaan 47 tehopistettä. Huipputaitavan ja liukasliikkeisen pakin tie vei lopulta NHL:ään, jossa hän pelasi komean uran. Parhaalla NHL-kaudella syntyi peräti 53 tehopistettä.

VP: Jiri Vykoukal

Myös Zidlickyn maanmies Vykoukal viihtyi Härmässä pitkään, sillä hän pelasi Suomessa seitsemän kautta edustaen Bluesia ja TPS:ää. Monipuolinen taituri oli vuosien ajan sarjan parhaimpia puolustajia, ja etenkin kausi 2002-03 meni upeasti, kun Vykoukal takoi 54 ottelussa tehot 13+25=38. Puolustajien pistepörssissä irtosi tuolloin kolmossija.

OLH: Petr Tenkrat

Vauhtihirmu Tenkrat teki Suomeen kolme eri reissua, joista pisin kesti neljä kautta. Hän edusti Suomessa Kärppiä, Ilvestä ja HPK:ta. Laituri pelasi Suomessa monta hyvää kautta, mutta parhaiten hänet muistetaan kaudelta 1999-2000, jolloin tshekkitähti pelasi Ilveksessä ja Kerhossa. Tenkrat takoi tuolloin 54 ottelussa huimat 35 maalia, jolla ylsi maalipörssissä kolmannelle sijalle. Maalailun lisäksi Tenkratista oli hyötyä muussakin mielessä, sillä hänen nopeudellaan tehtiin arvokasta kiekotonta työtä ympäri kaukaloa. Tykkikautensa jälkeen hän lähti pariksi vuodeksi NHL-jäille.

KH: Justin Danforth

Kentällisen toinen Lukko-pelaaja on sentteri Danforth, joka valittiin menneellä Liiga-kaudella sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hän löytyi Zapolskin tavoin ECHL-jäiltä. Nopea ja taitava Danforth vietti Lukossa kaksi huimaa kautta, ja etenkin viime kausi oli lottovoitto, kun kanadalainen iski 27 täysosumaa ja 60 tehopistettä. Danforth nappasi myös pistepörssin voiton. Tehoilun päälle hän pelasi tunnollisesti puolustussuuntaan päin ja teki paljon hommia kiekottomana. Sen takia Danforth nousee monien muiden 2000-luvun sentteritähtien ohi.

VLH: Vladimir Machulda

Ketjun viimeinen lenkki ja neljäs tshekkipelaaja on SaiPa-ikoni Machulda, joka pelasi Suomessa 233 liigaottelua ja teki 216 tehopistettä. Taitava ja nerokas pelimies pelasi useamman kauden yli piste per peli -tahtia, ja parhaimmillaan hän venyi tehoihin 29+28=57. Machulda teki pikavisiitit myös Kärppiin ja Jokereihin, joissa hän pääsi juhlimaan mestaruutta. Etenkin Jokereissa muistellaan tätä miestä lämmöllä, sillä Machulda oli ehkäpä suurin syy Jokerien vuoden 2002 mestaruuteen. Tshekkitähti teki tuolloin pudotuspeleissä 12 ottelussa saman verran tehopisteitä ja voitti pudotuspelien pistepörssin. Hänellä oli myös pudotuspelien paras tehotilasto, mikä kertoo, ettei kyseessä ollut pelkästään hyökkäyspään ase.

4 Shares