27 Shares

Vaikuttaa siltä, että Marko Yrjövuori on käyttänyt värikynää kertoessaan tekemisistään huippu-urheilun saralla. (Kuva: AOP)

Marko Yrjövuori ei ollut kovinkaan tunnettu nimi, kun hän palasi Pohjois-Amerikasta Suomeen vuonna 2016. Oikeastaan hän tuli monelle tutuksi vasta tänä vuonna koripalloilija Kobe Bryantin menehdyttyä traagisesti. Yrjövuori esittäytyi tämän läheisenä ystävänä ja luottomiehenä. Samalla urheilu-uutisia lukeneille tuli selväksi hänen merkittävä roolinsa paitsi Los Angeles Lakersin myös Los Angeles Kingsin tehtävissä.

Alkaa kuitenkin haiskahtaa siltä, että “wellness and sports medicine professional” Yrjövuori on kertonut työhistoriastaan muutaman kalavaleen saadakseen elämäkertakirjojaan myytyä ja muuta hyötyä. STT haastatteli miestä tutkivan journalismin tyyliin ja MTV Urheilu teki aiheesta laajan jutun, jolle nostamme hattua. Pelimies.com halusi kuitenkin osaksi soppaa ja teki värikkäästä urasta vielä napakan koosteen. Tässä Yrjövuoren CV:n varmasti tärkeimmät kohdat “avattuna”.

1990-luku: Los Angeles Kingsin athletic trainer

Yrjövuori kertoo kirjassaan ja Healthy Boss -yrityksensä nettisivuilla olleensa ysärillä NHL-joukkue LA Kingsin “athletic trainer”. Todellisuudessa Marko oli palkattu hierojaksi ja joukkueen athletic trainer oli hänen esimiehensä Pete Damers. Athletic trainer -titteli vaatii itse asiassa korkeakoulutuksen kautta saatavaa sertifikaattia. STT kysyi Yrjövuorelta, onko hänellä tällainen sertifikaatti, mutta hän ei vastannut.

2004-2016: Los Angeles Lakersin athletic trainer ja head sports therapist

Jee, lisää losangelesilaisia huippuseuroja, joissa suomalainen on päässyt athletic traineriksi! Valitettavasti kyseessä on sama kusetus. Myös Lakersissa Yrjövuori oli hieroja, paitsi vuonna 2011 hän yleni urheiluhierojaksi ja vuonna 2013 assistant athletic traineriksi. “Työsopimuksessa tietysti lukee ihan jotain muuta, mutta sillä ei ole merkitystä. Hierojana minä sinne menin, mutta athletic trainereiksi meitä kaikkia kutsutaan”, Yrjövuori kommentoi. Tässäkin joukkueessa oli kuitenkin aivan selkeä, erillinen athletic trainer, joka oli Yrjövuoren esimies Gary Vitti.

Head sports therapist eli johtava urheiluterapeutti on titteli, jolla Yrjövuori myös esittelee itsensä yrityksensä sivuilla. Tämä on kuitenkin nimike, jota Lakersin vuosikirjassa ei ole mainittu lainkaan. Ja usko pois, siellä on kaikki mehupojista lähtien.

Koben vastuumies

Vaikka tämä titteli ei sanan varsinaisessa merkityksessä ole työtehtävä, voidaan se kuitenkin laskea meriiteistä jopa kovimmaksi. Yrjövuori kertoo yhdessä kirjassaan vastanneensa Lakersissa kaikesta Kobeen liittyvästä. Tämä on jo lähtökohtaisesti hieman kyseenalaisen kuuloinen väite.

Bryant julkaisi vuonna 2018 omaelämäkerran The Mamba Mentality: How I Play, jossa kertoo paljon harjoittelustaan. Siinä on omistettu omat luvut Lakersin fysioterapeutti Judy Setolle ja edellä mainitulle Vittille, mutta Yrjövuorta ei mainita sanallakaan. Melko outoa, kun kaveri on vastannut kaikesta häneen liittyvästä. Vittin luvussa puhutaan kyllä “tiimistä”, jonka osa hierojakin kai on. Myöskään Kobe Bryant’s Muse -dokumenttielokuvassa ei Markoa näy, kun tähden akillesjännettä kuntoutetaan. Fysioterapeutti Seto kylläkin.

Gameshape-performance-yrityksen perustaminen

Yrjövuori kertoo kirjassaan Lakers-aikoina tutustuneensa kirittäjäjoukkue Los Angeles Clippersin athletic trainer Robbie Davisiin ja perustaneensa tämän kanssa “performance-yrityksen”, mitä ikinä se sitten tarkoittaakaan. Kyseessä on ilmeisesti huippu-urheilijoiden suorituskyvyn parantamiseen tähtäävä toiminta. Todellisuudessa kyseinen putka on perustettu ennen kuin Yrjövuori edes oli osa Lakers-organisaatiota, eikä sen perustajaksi ole merkitty ketään muita kuin Davis.

Myös Yrjövuoren asiakkuuksiin liittyy epäselvyyksiä. Hän on muun muassa kertonut paljon roolistaan NBA-tähti James Hardenin fysiikkavalmentajana. Hän kertoo olevansa “ylpeä, että on ollut mukana rakentamassa tätä mestaria” viitaten siihen, että on vetänyt Hardenille lukuisia voimaharjoituksia.

Kukaan ei kuitenkaan ole nähnyt Markon ja Jamesin harjoittelevan kokonaista treeniä alusta loppuun. Todellisuudessa Yrjövuori aktivoi lihakset ennen treenejä pehmytkudoskäsittelyllä ja Davis veti itse harjoitukset. Tällekin epäselvyydelle mies viittaa kintaalla sanoen, että myös tällainen lihasten käsittely, käytännössä kai hieronta, on “valmentamista”.

Eli on se melkoinen hämmentäjä! Kyllä minä olisin ollut ylpeä suomalaisesta huippu-urheilijoiden hierojastakin, mutta nyt en ole enää ihan varma.

RIP Kobe.

27 Shares