32 Shares

Kotimaisen kiekkokevään puhutuin nimi on ollut 16-vuotias Brad Lambert. Ja mikäli viimeisen parin vuoden merkit pitävät paikkansa, niin käänteitä uralla tulee vielä riittämään. 

Harva 16-vuotias pelaaja saa saman verran huomiota kuin Lambert on saanut. Se on toki ymmärrettävää: onhan kyseessä 2003 ikäluokan kansainvälisesti suurimpia lupauksia. On jopa väläytelty, että Lambert on potentiaalinen ykkösvaraus kesän 2022 draftissa. 

Tästä huolimatta Lambert on ollut otsikoissa suunnattoman paljon.

Superlupaus herätti huomiota jo aikalailla vuosi sitten, kun hän jätti Pelicansin ja siirtyi HIFK:n leiriin.

Vuosi Helsingissä sujui hyvin. Lambert takoi A-nuorten SM-sarjassa 42 pelissä 38 pinnaa. Nuorukainen pääsi debytoimaan Liigassakin. Pääsarjapelejä kertyi neljä, joissa hän saalisti kaksi syöttöpinnaa.

Diili piti sisällään kaksi optiovuotta. Lambertin taustajoukot olivat onnistuneet neuvottelemaan optiovuodet pelaajan päätettäväksi.

Lambert, tai hänen taustajoukkonsa, eivät kokeneet HIFK:ta parhaaksi paikaksi jatkaa, joten superlupaus nosti kytkintä.

Suunnaksi valikoitui JYP, jonka kanssa Lambert teki kahden vuoden sopimuksen. Ottajia olisi varmasti ollut jonoksi asti, joten nuorukaisen taustatiimi sai valita parhaakseen näkemän vaihtoehdon.

Hieno asia JYPin kannalta. Asiassa on kuitenkin monia puolia.

Murtautuminen Liiga-tasolle 16-vuotiaana on varmasti helpompaa Jyväskylässä kuin kuuluisissa Helsingin kirkkaissa valoissa. HIFK ei ole tullut tunnetuksi kaikista parhaimpana seurana nuorten pelaajien kannalta. 

JYP saa käsiinsä aivan poikkeuksellisen lupauksen. Lisäksi tiedossa on todennäköisesti varsin mukavat kasvattajarahat, kunhan Lambert Änäriin aikanaan siirtyy.

Mutta asialla on kääntöpuolensa.

Kyseessä on oikeasti vasta 16-vuotias pelaaja. Viimeistän viimeisimpien käänteiden myötä huomio tulee olemaan todella suurta ja mahdollisen ykkösvarauksen niskassa on taatusti isot paineet onnistua.

Netin syövereissä on pyörinyt kaikenlaisia huhuja sopimuksen mahdollisista pykälistä. JYP on mahdollisesti saattanut suostua aivan toisenlaisiin ehtoihin kuin mihin HIFK oli valmis.

Kuten viimeiset käänteet osoittavat, Lambertin varsin innokkaalta vaikuttava taustatiimi ei ole varmasti se helpoin mahdollinen yhteistyökumppani. Entä jos kaikki eivät mene kuten nuorukaisen taustajoukot haluavat? Minkälainen sirkus sitten onkaan edessä? Kolmas seura kolmeen vuoteen kertoo omaa kieltään.

HIFK ei tähän soppaan ollut valmis. JYP on.

Parhaimmillaan JYP sai käsiinsä yhden kotimaisen kiekkoilun kaikkien aikojen lupauksista. Potentiaali on valtaista ja Lambert voi tehdä hurjaa jälkeä jopa seuraavalla kaudella.

Huonoimmillaan edessä on melkoinen mediamylläkkä ja sirkus, mikäli kaikki ei mene Lambertin taustatiimin pillin mukaan.

Vaatii aivan poikkeuksellista kykyä pelata jo 16-vuotiaana Liigassa. Nämä esimerkit ovat harvassa.

Aleksander Barkov täytti 16 syyskuussa 2011. Kaudella 2011-12 hän pelasi 32 matsia ja saalisti tehot 7+9. Seuraavalla kaudella pelejä kertyi 53 ja pinnoja 48.

Barkov on tosin poikkeuksellinen tapaus. Hän oli fyysisesti äärimmäisen kehittynyt jo teininä.

Lambert on 181 senttiä ja 78 kiloa. Tekniikan suhteen ongelmia ei ole, mutta fysiikan suhteen tekemistä riittää, kun vastassa on parimetrisiä ukkoja. 

Mutta jäitä hattuun. Kyseessä on tosiaan vasta 16-vuotias pelaaja, jolla on vielä valtavasti kehittymistä edessä. HIFK:n paidassa hänellä ei olisi voinut olla rinnassa edes perinteistä Koffin logoa. JYPissä tätä ei tarvitse murehtia Valtran kanssa.

Tagit HIFK liiga
32 Shares