111 Shares

Eduskunnassa on istunut, ja istuu tälläkin hetkellä, useita entisiä kovan luokan urheilijoita. (Kuva: AOP)

Politiikka ja urheilu – mikä mahtava pari. Enpä tiedä tuosta, mutta siltä se vaikuttaa, kun katsoo millaista seppää on paiskinut hommia paremman Suomen puolesta Arkadianmäellä.

Tässä top-listauksessa Pelimies.com nostaa esiin kuusi kovinta poliitikko-urheilijaa tai urheilija-poliitikkoa, miten sen haluaakaan nähdä. Valintoihin on journalistiset perusteet Osa veijareista voi olla edennyt listalle myös ihan vain yleisen meemiarvon vuoksi tai muuten vain.

1. Lasse Virén (juoksija, olympiavoittaja / kokoomus 1999-2007, 2010-11)

Voiko tätä kyseenalaistaa? Kestävyysjuoksija Lasse Virén on monelle se kaikkien aikojen suomalaisurheilija yhdessä niin ikään pitkiä matkoja juosseen Paavo Nurmen kanssa. Virén voitti sekä Münchenin että Montrealin olympialaisissa kultaa viiden tonnin ja kymppitonnin juoksuista. Moskovassa 1980 oli kulta myös otettavissa, mutta kiri jäi vajaaksi. Sen jälkeen mies lopetti uransa. Hän nousi kokoomuksen listoilta eduskuntaan kahdeksi kaudeksi vuosituhannen taitteessa. Kahden kauden jälkeen hän jäi varasijalle, mutta nousi sieltä vielä vuodeksi eduskuntaan.

2. Arto Bryggare (aitajuoksija, olympiamitalisti ja MM- ja EM-mitalisti / sosiaalidemokraatit 1995-99, 2003-07)

Arto Bryggare on Suomen kautta aikain paras aitajuoksija. Hän pamautti demarien listoilta eduskuntaan vaalivoiton myötä 90-luvun puolivälissä. Seuraavissa vaaleissa ponnistusvoima ei riittänyt, mutta 2000-luvun puolella tärppäsi taas. Bryggare yritti vielä toiselle jatkokaudelle pääsyä 2015, mutta ei onnistunut tavoitteessa.

3. Juha Mieto (maastohiihtäjä, olympiavoittaja / keskusta 2007-11)

Juha Mieto on maastohiihtäjä, mämminsyönnin asiantuntija ja viestihiihdon olympiavoittaja. Hänellä on hieno parta ja kärkkäitä mielipiteitä asiasta kuin asiasta. Hän osallistui Farmi Suomi -ohjelmaan ja tippui Jaakko Parkkalia vastaan, mikä laski sijoitusta yhdellä pykälällä. Lake Placid in memoriam.

4. Marjo Matikainen-Kallström (hiihtäjä, olympiavoittaja ja maailmanmestari / europarlamentti, kokoomus 2004-15)

Marjo Matikainen-Kallström on yksi Suomen monista menestyneistä naishiihtäjistä. Hän teki sen, missä niin moni urheilija epäonnistuu eli lopetti huipulla. Taskussa oli olympiakulta ja kolme maailmanmestaruutta, kun hiihtäjä heitti suksivoiteen nurkkaan vain 24-vuotiaana. Myöhemmin hänestä tuli suosittu myös politiikan saralla, sillä hän keräsi jatkokaudelleen europarlamenttiin yli sadan tuhannen äänen vyöryn 1999. Hänet valittiin eduskuntaan kokoomuksen listoilta kolme kertaa peräjälkeen vuosina 2004-15.

5. Sari Essayah (kävelijä, Euroopan- ja maailmanmestari / kristillisdemokraatit 2003-07, 2015-)

Sari Essayah on tehnyt hienon urheilu-uran hassussa lajissa nimeltä kävely ja hieno on ura myös hassussa lajissa nimeltä politiikka. Essayah on puolueensa puheenjohtaja ja kolmannella kaudella eduskunnassa. Hän on ollut presidentinvaaliehdokkaana 2018, mikä on ehkä ainoa asia, jossa hän on koskaan epäonnistunut. Ääniä tuli 2,5 prosenttia, ja sillä napattiin sija 8/8.

6. Pauli Kiuru (triathlonisti, Ironman-voittaja, Suomen-mestari / kokoomus 2011-)

Pauli Kiuru ansaitsee paikkansa listalta, vaikka urheilu-CV:n tittelit eivät olekaan olympiatasoa. Kiuru on nimittäin tehnyt todella kovaa tulosta Ironman-matkan kilpailuissa. Ne koostuvat siis 3,8 kilometrin uinnista, 180 kilometrin pyöräilystä ja maratonista. Kiurun ennätysaika on 8 tuntia ja 5 minuuttia, mikä oli tekohetkellä 1991 paras Euroopassa koskaan kilpailtu aika ikinä ja maailman toisiksi paras. Sen jälkeen mies on vetänyt näitä spurtteja enemmän kuin laki sallii ja on varmaan vieläkin 57-vuotiaana paremmassa kunnossa kuin minä ikinä.

111 Shares