23 Shares

Iso osa viime kauden Liiga-tähdistä on yhä ilman sopimusta. Yksi suurimpia syitä siihen on, että moni heistä kärkkyy sopimusta rapakon taakse. (Kuva: AOP)

Monet viime kauden tähdistä jättää varmuudella Liiga-jäät, mutta osa nähdään varmasti vielä ensi kaudellakin Suomessa. Tällä hetkellä sopimusneuvotteluita hidastavat koronaviruspandemian aiheuttamat huolet, miksi monien pelaajien kohdalla saadaan odotella sopimusuutisia vielä pitkään. Etenkin NHL:ään pyrkivät rajoittamattomat vapaat agentit ovat tukalassa tilanteessa.

Pelimies listasi Liigan viime kauden tähtipelaajat, joiden ensi kauden pelipaikka on yhä auki:

Jesse Puljujärvi

Kärpissä loistaneen Puljujärven katse on NHL:ssä, mutta hän ei halua takaisin Edmonton Oilersiin, joka omistaa taiturin pelaajaoikeudet. Niinpä hänen NHL-siirtonsa on kiinni siitä, saako Oilers kaupattua pelaajaoikeudet muualle. Jos kauppaa ei synny, Puljujärvi saattaa hyvinkin jäädä vielä vuodeksi Kärppiin tai vaihtoehtoisesti siirtyä KHL:ään. Esimerkiksi siirto Jokereihin tutun valmentajan oppeihin kuulostaa mahdolliselta.

Juho Lammikko

Myös Lammikko etsii sopimusta rapakon takaa. Florida Panthers omistaa kärppäsentterin pelaajaoikeudet, ja seuralla on tuskin kovin suuria intressejä päästä niistä eroon. Lammikko haluaa yhden suunnan sopimuksen, ja sen saaminen voi vielä olla hyvin vaikeaa, joten ensi kauden todennäköisin pelipaikka löytyy Euroopasta. Liigan sijaan Lammikko katsonee muihin koviin sarjoihin, ja esimerkiksi SHL tai KHL houkuttelisi varmasti. Molemmista sarjoista löytyy paljon ottajia kevään 2019 maailmanmestarille.

Eemeli Suomi

Ilveksen kapteenilla on ensi kaudeksi kaksi vaihtoehtoa: Liiga tai NHL. Suomi ei ole kovin iso tai nopea, miksi NHL-seurat eivät ole hanakasti miehen perässä, mutta kiinnostusta löytyy siitä huolimatta. Suomi on monipuolinen, tehokas ja älykäs pelaaja, joka voisi pärjätä myös Pohjois-Amerikassa. Kesä näyttää, saako taituri NHL-sopimuksen.

Julius Nättinen

JYPin maalitykki pelannee ensi kaudellakin hurrikaanipaidassa, mutta NHL:ää ei voi vielä poissulkea, sillä pohjoisamerikkalaismedian mukaan monet seurat ovat kiinnostuneet nuorukaisen palveluksista. Nättisen pelaajaoikeudet kuuluvat Anaheim Ducksille, ja Nättinen halunnee nyt päästä kokeilemaan toiseen NHL-seuraan. Kysymys kuuluu, onko Ducks valmis kauppaamaan pelaajaoikeudet toiseen seuraan? Jos on, saattaa Nättinen lähteä NHL:ään jo ensi syksynä.

Teemu Turunen

NHL on myös HIFK-tähti Teemu Turusen mielessä, ja hänellä onkin erinomainen sauma päästä ensi kaudeksi ison veden taakse. Hän on vahva, nopea, taitava ja tehokas. Häneltä löytyy kaikki ominaisuudet NHL-uraa varten. Turunen on vieläpä rajoittamaton vapaa agentti, joten hän saa neuvotella kaikkien seurojen kanssa. Koronaviruspandemia on haitannut Turusenkin sopimusneuvotteluita, mutta NHL on silti todennäköisin vaihtoehto. Jos NHL-siirtoa ei tule, kiekkoilee mies ensi kaudella jossain muualla kuin Suomessa. Expressen-lehden mukaan laituri on matkalla sveitsiläisjätti HC Davosiin. Sopimus saattaa olla jo valmis, mutta sitä pantataan niin kauan, kunnes Turusen NHL-kuviot ovat selvillä.

Juhamatti Aaltonen

Konkari Aaltonen on edustanut neljän viime kauden aikana seitsemää eri seuraa, ja viime kauden hän päätti Kärppien paidassa. Taiteilija katsonee rauhassa ensi kauden pelipaikkaa, joka voi löytyä niin Suomesta kuin Euroopan muistakin huippusarjoista. Kysyntää on edelleen paljon. Esimerkiksi Keski-Euroopan rahaliigat, Saksan DEL ja Sveitsin NLA ovat todennäköisiä vaihtoehtoja Leijonien entiselle tähtipelaajalle.

Juha-Pekka Haataja

KooKoon tähtipelaajalla on ikää jo 37 vuotta, mutta siitä huolimatta mies esitti viime kaudella upeita otteita, kun 59 ottelussa syntyi 17 maalia ja 50 tehopistettä. Sen takia Haataja on edelleen haluttu pelaaja siirtomarkkinoilla, joskin ulkomaat ovat saattaneet jo jäädä. Suomessa ottajia on kuitenkin paljon, ja hän tulee saamaan vielä rahakkaan pahvin. Jatko KooKoossa on yhä mahdollinen, mutta esimerkiksi paluu Kärppiin tai Lukkoon ei kuulostaisi pahalta. Yksi hyvä vaihtoehto lienee myös TPS, jonka urheilutoimenjohtajana toimii nykyään Haatajan entinen valmentaja Rauli Urama.

Lauri Pajuniemi

Maajoukkueeseen noussut Pajuniemi, 20, pelasi upean kauden TPS:ssä, kun laituri paukutti 49 ottelussa 26 maalia ja 40 tehopistettä. Pajuniemen tilanne on hyvin selkeä: hänellä on sopimus turkulaisten kanssa, mutta lupaavan taiturin pelaajaoikeudet kuuluvat NHL:ssä New York Rangersille, joka varmasti harkitsee sopimuksen tekemistä suomalaistykkinsä kanssa. Jos NHL-sopimus syntyy nyt, saattaa Pajuniemi pelata kuitenkin ensimmäisen kauden lainalla TPS:ssä.

Matt Caito

KooKoo-puolustaja Caito iski 43 tehopisteen kauden ja sai valinnan sarjan parhaaksi puolustajaksi. Huhut ovat vieneet häntä ulkomaille, ja Liigaan jääminen olisikin iso yllätys. Tällä hetkellä KHL ja SHL ovat todennäköisimmät vaihtoehdot. Expressenin mukaan Caitolla on ollut virityksiä ainakin Ruotsiin Leksands IF:ään.

Valtteri Kemiläinen

Tapparan taitopakin katse on ulkomailla, ja Kemiläinen saanee sopimuksen jostain kovasta sarjasta Euroopasta. 28-vuotias pistelinko saa varmasti kovia tarjouksia Keski-Euroopasta, mutta Kemiläinen etsinee vielä urheilullisesti isointa haastetta, miksi katse on etenkin KHL:ssä. Suomeen jääminen ei ole tällä hetkellä todennäköistä.

Michael Garteig

Myös Tappara-vahti Garteig jättänee Liiga-jäät. Tappara on jo lukinnut ensi kauden maalivahtiduonsa, joten kanadalaisveskarille ei ole tilaa Tampereella. Garteigille on paljon ottajia Euroopassa, joten tie voi viedä minne tahansa. Pohjoisamerikkalaiset suosivat usein Keski-Eurooppaa, joten esimerkiksi Saksan DEL voi olla yksi todennäköisimmistä vaihtoehdoista.

23 Shares