6 Shares

Jalkapallo tarjoaa katsojille käsittämättömiä tunteita ja 2010-luvulla nähtiin paljon ikumuistoisia hetkiä, jotka todistaneet puhuvat niistä hamaan tappiin asti. (Kuva: AOP)

Tässä kymmenen ikimuistoisinta tapahtumaa 2010-luvulta.

10. Luis Suarezin puraisu 2014 MM-kisoissa

Luis Suarez oli monessa mukana 2010-luvulla. Miehen tekosista suurimmat otsikot sai kuitenkin välikohtaus vuoden 2014 MM-kisoista, kun hän puraisi ottelussa Italian Giorgio Chielliniä. Suarez ei saanut ottelussa rangaistusta, mutta hänelle langetettiin jälkikäteen neljän kuukauden pelikielto.

9. Francesco Tottin uran päätös

Moni hieno pelaaja lopetti uransa vuosikymmenen aikana, mutta Tottin jäähyväiset olivat täysin poikkeukselliset. Roma-legenda pelasi viimeisen ottelunsa 28.5.2017, kun hän tuli vaihdosta sisään Genoaa vastaan. 785 ottelua ja kaikki samassa seurassa. Tuskin kukaan katsoja pystyi seuraamaan jäähyväisiä ilman haikeutta.

Tottin jäähyväiset olivat poikkeuksellisen tunteikkaat. (Kuva: AOP)

8. Cristiano Ronaldon saksipotku

Vuosikymmenen aikana nähtiin paljon hienoja maaleja, mutta Ronaldon osuma Torinon illassa on kiilasi välittömästi kaikkien aikojen osumien joukkoon. Saksipotku aivan käsittämättömän korkealta oli niin huima suoritus, että jopa Juventuksen kotiyleisö antoi sille aplodit. Ikoninen hetki.

7. AS Roman comeback

Kauden 2017-18 Mestarien liigassa tapahtui Ronaldon saksarin lisäksi muitakin merkittäviä asioita. Yksi näistä oli AS Roman comeback.

Barca karkasi avausosassa kotonaan kolmen maalin johtoon ja ottelupari vaikutti selvältä. Edin Dzeko iski kavennuksen kymmenisen minuuttia ennen päätöstä, mutta Suarez sinetöi hetken kuluttua loppulukemat 4-1.

Kuusi päivää myöhemmin kaikki muuttui Roomassa. AS Roma johti avauspuolikkaan jälkeen 1-0. Daniele De Rossi tuplasi johdon puoli tuntia ennen päätöstä ja lopulta Konstantinos Manolas viimeisteli isäntien kolmannen osuman, joka siivitti AS Roman välieriin.

6. Saksa murskasi Brasilian unelman

Muistetaanko vuoden 2014 MM-kisat Saksan ja Argentiinan välisestä finaalista? Ei, vaan isäntämaa Brasilian ja Saksan välisestä välierästä.

Valtavin odotuksin turnaukseen lähtenyt Brasilia oli selvittänyt tiensä komeasti välieriin. Unelma mestaruudesta mureni kuitenkin harvinaisen tylysti.

Saksa takoi puolessa tunnissa pallon peräti viidesti Brasilian verkkoon. Loppunumerot kirjattiin saksalaisille lopulta 7-1.

Itkuinen yleisö on painunut varmasti monien verkkokalvoihin ikuisiksi ajoiksi.

Saksa pilasi kotiyleisön juhlat eikä jättänyt Brasilialle mitään saumoja. (Kuva: AOP)

5. Luis Suarezin pelastus Ghanaa vastaan

Ghana pelasi hurmiossa vuoden 2010 kisoissa. Joukkue oli selvittänyt tiensä aina puolivälieriin asti ja tavoitteli ensimmäisenä afrikkalaisena joukkueena paikkaa välierissä.

Kamppailu Uruguayta vastaan eteni jatkoajalle lukemissa 1-1. Ghana sai jatkoajan lopussa hurjan myllytyksen Uruguayn maalille ja peliväline oli ylittämässä maaliviivaa, mutta Suarez pelasti tilanteen käsillä maaliviivalta. Punainen kortti ja pilkku Ghanalle.

Asamoah Gyan tälläsi pallon kuitenkin ylärimaan. Peli eteni rankkareille, jotka Uruguay vei nimiinsä 4-2.

4. Liverpool nousu Barcaa vastaan

Liverpoolin matka Mestarien liigan voittajaksi oli uskomaton.

Välierissä Barcelona voitti avausosan kotonaan 3-0 ja peli vaikutti selvältä. Todellisuudessa peli oli kaikkea muuta kuin ohi.

Liverpoolissa Divock Origi vei kotijoukkueen johtoon heti seitsemän minuutin jälkeen, mutta avauspuolikkaalla ei nähty enempää osumia.

Georginio Wijnaldum herätti kotijoukkueen toiveet eloon kahdella pikamaalilla toisella puoliajalla. Kotiyleisön ilta huipentui kymmenisen minuuttia ennen loppua, kun Origi iski nopean kulmapotkun päätteeksi illan toisen osumansa ja Liverpool eteni finaaliin.

Origi oli Liverpoolin sankari Barcelonaa vastaan. (Kuva: AOP)

3. Barcelonan nousu keväällä 2017

Lisää uskomattomia tapahtumia Mestarien liigasta. Tällä kertaa keväältä 2017, mutta Barca on jälleen mukana.

PSG voitti neljännesvälierien ensimmäisen osan 4-0, joten jatkopaikka näytti todella varmalta.

Barca avasi toisen osan väkevästi. Suarez iski avausosuman jo kolmen minuutin jälkeen. Kotijoukkue onnistui maalinteossa vielä toistamiseen ennen taukoa.

Heti tauon jälkeen oli Lionel Messin vuoro onnistua, joten espanjalaisten tilanne näytti kohtuullisen hyvältä. Camp Noun ylle tuli kuitenkin pian tummia pilviä, kun Edinson Cavani iski vierasmaalin puoli tuntia ennen loppua.

Tässä vaiheessa tilanne oli siis PSG:n eduksi 5-3. Vierasmaalin takia Barca tarvitsi vielä kolme maali.

Tilanne oli sama vielä pari minuuttia ennen päätöstä. 8.3.2017 nähtiin kuitenkin sellainen huipennus, jota harvoin saadaan todistaa.

Neymar iski kavennuksen kaksi minuuttia ennen loppua. Sama mies toi Barcan maalin päähän, kun lisäaikaa oli kulunut minuutti. Isäntien illan kruunasi Sergi Roberton osuma, joka vei Barcelonan puolivälieriin.

Käsittämätön ilta.

2. Cityn ensimmäinen mestaruus 44 vuoteen

Manchester Cityn vuosikymmenen ensimmäinen mestaruus tuli käsittämättömällä tavalla.

Mestaruus ratkesi viimeisen kierroksen viimeisillä hetkillä. United ja City lähtivät viimeiselle kierrokselle tasapisteissä. City kohtasi QPR:n, United Sunderlandin. City oli paremman maalieron turvin piikkipaikalla.

United voitti oman ottelunsa, joten City tarvitsi kamppailusta voiton.

City meni avauspuolikkaalla johtoon, mutta QPR kiri toisen puoliajan alussa rinnalle ja ohi.

Dzeko tälläsi Cityn tasoituksen lisäajan toisella minuutilla. Mestaruus näytti kaikesta huolimatta karkaavan kaupungin punaiselle puolelle.

Kunnes tuli Sergio Agüero, joka tällä pallon lisäajan neljännellä minuutilla QPR:n verkkoon ja sinetöi Citylle seurahistorian kolmannen mestaruuden.

Tämän hetken City-fanit muistavat pitkään. (Kuva: AOP)

1. Leicesterin satutarina

Piikkipaikalla ei voi olla mikään muu kuin Leicesterin sensaatiomainen kausi 2015-16.

Jalkapallossa isojen ja pienten seurojen ero on kasvanut todella suureksi. Käytännössä vain kourallisella seuroja per sarja on mahdollisuus voittaa mestaruus.

Onneksi toisinaan tulee poikkeuksia sääntöihin. Näistä malliesimerkki on Leicesterin käsittämätön kausi.

Joukkue lytättiin ennakoissa eikä kukaan odottanut Leicesteriltä yhtään mitään. Moni pelaaja pelasi itsensä koko futismaailman tietoisuuteen eikä nippu hyytynyt missään vaiheessa.

Leicester avasi kauden erinomaisesti. 17 ensimmäisen pelin jälkeen tilillä oli vain yksi tappio.

Joukkueen kyykkäämistä odotettiin koko ajan, mutta Claudio Ranierin suojatit jatkoivat erinomaisia otteitaan läpi kauden.

Lopulta mestaruus irtosi peräti kymmenen pisteen erolla Arsenaliin.

Bonus

On sanomattakin selvää, että suomalaisille ikimuistoisin tapahtuma oli historiallisen EM-kisapaikan varmistuminen marraskuussa. Valitettavasti EM-debyyttiä saadaan odotella vielä reilu vuosi.

Tämä hetki painuu kotimaiseen futishistoriaan. (Kuva: AOP)