19 Shares

Suomen kiekkomaajoukkueella on pitkä ja värikäs historia, johon mahtuu kymmeniä kansainvälisen huipputason pelaajia. Pelimies rakentaa näistä pelaajista kaikkien aikojen leijonaryhmän.

Neliosaisen juttusarjan neljännessä ja viimeisessä osassa paljastetaan Leijonien kaikkien aikojen tähdistöjoukkueen ykköskenttä (kolme hyökkääjää, kaksi puolustajaa) ja ykkösmaalivahti. Valinnoissa on painotettu pelaajien pitkäaikaista työtä Suomen maajoukkueen eteen, joten näin ollen joukkueeseen ei pääse mukaan vain yksittäisten hyvien arvokisojen ansiosta.

Näet tähdistöjoukkueen neloskentän täältä: Leijonien kaikkien aikojen joukkue: 4. kenttä

Ja kolmoskentän täältä: Leijonien kaikkien aikojen joukkue: 3. kenttä

Ja kakkoskentän täältä: Leijonien kaikkien aikojen joukkue: 2. kenttä

Teimme aiemmin tähdistöjoukkueen Liigan 2000-luvun ulkomaalaispelaajista. Näet joukkueen täältä: Liigan 2000-luvun ulkomaalaisten tähdistöjoukkue: Eric Perrin on ainoa oikea vaihtoehto ykkösen keskelle

Leijonien kaikkien aikojen joukkueen ykköskenttä:

MV: Jarmo Myllys

Myllys on selkeä valinta Leijonien kaikkien aikojen maalivahdiksi, vaikka hän ei olekaan Suomen kaikkien aikojen paras maalivahti. NHL-ura jäi vaatimattomaksi, mutta teot maajoukkueessa puhuvat puolestaan. Myllys oli monissa arvokisoissa Suomen kantavia voimia, ja hän torjui Leijonille muun muassa olympiahopeaa 1988 ja MM-kultaa 1995. Molemmat mitalit ovat Suomen kiekkohistorian merkittävimpiä saavutuksia. Myllys pelasi aikuisten arvokisoissa 13 kertaa, ja legenda valittiin kertaalleen MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi. Miehen palkintokaapista löytyy peräti seitsemän arvokisamitalia.

OP: Petteri Nummelin

Ykköskentän ensimmäiseksi pakiksi nostetaan Petteri Nummelin, jonka ura Euroopassa hakee vertaistaan. NHL-pelit jäivät vähäisiksi, miksi huipputaitava puolustaja pääsi monet kerrat Leijonien mukaan MM-kisoihin. Nummelin pelasi urallaan 15:t MM-kisat ja voitti seitsemän MM-mitalia, joista yksi oli kultainen. Hänet valittiin peräti viisi kertaa MM-kisojen tähdistökentälliseen. Nummelin pelasi urallaan huimat 257 maaottelua ja teki 154 tehopistettä. Yksikään toinen suomalaispuolustaja ei ole yltänyt samanlaisiin lukemiin maajoukkueessa.

VP: Timo Jutila

Nummelinin pakkipariksi valitaan tietenkin vuoden 1995 MM-kisojen kapteeni Timo Jutila, joka pelasi maajoukkueessa vuosina 1983-1997. Historiallisen MM-kullan lisäksi Jutila voitti kaksi MM-hopeaa ja yhden olympiapronssin. Puolustaja toimi Suomen kapteenina viiden kauden ajan, ja hänet valittiin kolme kertaa MM-kisojen tähdistökentälliseen. Tappara-ikoni pelasi maajoukkueessa yhteensä 246 ottelua tehoin 40+68=108, ja hän on kaikkien aikojen toiseksi tehokkain puolustaja Leijonissa.

OLH: Teemu Selänne

Ykköskentän oikeaan laitaan nousee tietenkin kaikkien aikojen kovin suomalaispelaaja eli Teemu Selänne, joka pelasi maajoukkueessa vuosina 1990-2014. Tänä aikana tilille tuli peräti kuudet olympialaiset ja viidet MM-kisat, joista irtosi yhteensä kuusi mitalia (4 olympialaisissa). Selänteen pistetahti maajoukkueessa oli käsittämätön, sillä hän tehtaili 136 ottelussa 70 täysosumaa ja 139 tehopistettä. Tällaiseen tahtiin ei ole yltänyt kukaan muu vakituisesti Leijonissa pelanneista pelaajista. Hän voitti muun muassa olympialaisten maali- ja pistepörssit kahdesti. Selänne jopa valittiin olympialaisten parhaaksi pelaajaksi vuonna 2014, kun hän oli jo 43-vuotias. Selänteestä tuli kaikkien aikojen vanhin olympiamitalin voittanut jääkiekkoilija ja kaikkien aikojen vanhin maalintekijä olympialaisissa.

KH: Saku Koivu

Selänteen tutkapari Koivu asetetaan ykköskentän keskelle. Hän on kaikkien aikojen leijonasentteri, piste. Koivu pelasi maajoukkueessa 119 ottelua ja teki 115 tehopistettä. Hän toimi 12 vuoden ajan Suomen kapteenina ja vajaan 20 vuoden ajan Leijonien ykkössentterinä. Parhaiten Koivu muistetaan tietenkin 95 MM-kisoista. jossa hänet valittiin kisojen parhaaksi hyökkääjäksi. Sentteri valittiin kolmesti MM-kisojen tähdistökentälliseen. Palkintokaapista löytyy peräti neljä MM-mitalia ja neljä olympiamitalia.

VLH: Ville Peltonen

Kentällisen viimeinen paikka menee tietenkin 95-kisojen toiselle sankarille, Ville Peltoselle, joka iski Tuhkolmassa Koivun rinnalla tehot 6+5=11 ja sai valinnan kisojen tähdistöön. Kypärätemppu MM-finaalissa ei unohdu koskaan. Peltonen on yhä kaikkien aikojen toiseksi tehokkain leijona heti Raimo Helmisen jälkeen, sillä laituri latoi 261 maaottelussa 81 maalia ja 182 tehopistettä. Kaikkien aikojen ottelutilastossa hän on neljäntenä. Peltonen pelasi aikuisten arvokisoissa 19 kertaa ja voitti huikeat 12 mitalia. Peltonen valittiin kolmesti MM-kisojen tähdistökentälliseen.

19 Shares