1 Shares

Kotietu on mystinen käsite urheilussa. Mistä se oikeastaan edes koostuu? (Kuva: AOP)

Siihen on monia tekijöitä, jotka on avattu kattavasti NordicBetin blogissa urheiluvedonlyönnin ammattilaisen toimesta. Lisäksi mukana on äärimmäisen mielenkiintoinen vertailu pelaamisesta yleisön edessä ja tyhjien katsomoiden välillä.

Mutta mitkä tekijät siis muodostavat kotiedun?

Urheiluvedonlyönnin ammattilainen Janne Hakulinen nostaa esiin neljä tekijää. 

Matkustaminen

Aiemmin tämän merkitys on ollut isompi, mutta matkustus on tänä päivänä helpottunut ja tullut mukavammaksi, mikä on madaltanut matkustamisen merkitystä. Sarjojen välillä on tosin isoja eroja. Esimerkiksi MLS:ssä matkustusetäisyydet ovat niin isoja, että aikavyöhykkeetkin voivat vaihtua. Tämä voi vaikuttaa suoritustasoon, mikkäli rutiineja joudutaan muokkaamaan useammalla tunnilla. MLS:ssä kotietu onkin ollut suuremmassa arvossa kuin Euroopan isoissa sarjoissa.

Lokaatio ja fasiliteetit

Tuttu kentän koko ja pelialusta helpottavat kotijoukkueen tekemistä. Esimerkiksi Saksan Bundesliigassakin on isoja eroja kenttien välillä. Yleisin kentän koko on 105 x 68 metriä. Sarjasta löytyy kuitenkin esimerkiksi Union Berliinin 109 x 70 metrin ja Fortuna Düsseldorfin 100 x 70 metrin kenttä. Joissakin sarjoissa, kuten Veikkausliigassa, osa joukkueista pelaa tekonurmella. 

Hakulinen nostaa tämän suhteen esiin Italian Serie A:sta Milanin ja Interin kamppailut. Joukkueet jakavat yhteisen kotistadionin. 1960-luvulta lähtien kamppailuista kotijoukkueeksi merkitty joukkue on kerännyt pisteitä ja tehnyt maaleista 51 prosenttia. Kotietua ei käytännössä ole, kun olosuhteet ovat samat ja paikalla on normaalia enemmän vierasfaneja.

Tuomari

Tuomarityöskentelyä on tutkinnu muun muassa siten, että tuomareille on näytetty videolta mahdollisen rikkeen sisältäviä tilanteita taustaäänillä ja ilman. Tämän jälkeen heiltä on pyydetty näkemys tilanteesta. 

Ilman taustaääniä tilanteet tulkinneet tuomarit olisivat tuominneet vähemmän rikkeitä vierasjoukkueelle kuin taustaäänillä analysoineet tuomarit.

Kotifanien painostus tuomaria kohtaan ei ole siis täysin merkityksetön.

DNA

Kotijoukkueen pelaajilta on mitattu korkeampia testosteronihormonitasoja ennen kotiotteluita kuin vierasmatseja. Tämä korostuu varsinkin maalivahdeilla. Tälläkin on merkityksensä kotijoukkueen kannalta. 

Mutta miten paljon kotietu on merkinnyt futiksessa, kun joukkueet ovat pelanneet tyhjille katsomoille? Tutkimuksen perusteella erot ovat olleet huomattavan isoja. Voit tsekata kattavan artikkelin aiheesta NordicBetin blogista.

1 Shares