3 Shares

Bundesliiga palasi tositoimiin ensimmäisenä suurista sarjoista. Katsomot ovat luonnollisesti olleet kuitenkin tyhjiä. Miten paljon kotiedun merkitys on muuttunut, kun yleisöä ei ole paikalla? (Kuva: AOP)

Vastaus on: paljon.

Urheiluvedonlyönnin ammattilainen Janne Hakulinen on tehnyt asiasta ensiluokkaisen yhteenvedon NordicBetin blogissa.

Bundesliigassa on pelattu koronatauon jälkeen 27 matsia ennen käynnissä olevaa viikonloppua. Lisäksi maaliskuussa pelattiin juuri ennen taukoa yksi ottelu tyhjille katsomoille. Näiden pelien 1X2-jakauma on 21-36-43 prosenttia. Kotijoukkueet ovat tehneet keskimäärin 1,32 maalia ottelua kohden, vierasjoukkueet 1,79.

Otetaanpa vertailuun yleisön edessä pelatut matsit. Mukana on 2010-luvulla pelatut vajaat 2800 ottelua Bundesliigasta. Näiden 1X2-jakauma on 46-24-30. Kotijoukkueet ovat tehneet keskimäärin 1,65 osumaa peliä kohden, vierailijat 1,27.

Kotijoukkueen maalimäärä on pudonnut siis 20 prosenttia ja vierailijoille vastaavasti noussut peräti 41 prosenttia.

Erot ovat valtavia, mutta tyhjien katsomoiden edessä pelattujen matsien otanta on vielä varsin pieni.

Bundesliigassa on pelattu tällä kaudella 233 ottelua yleisölle sekä tyhjille katsomoille 28. Eroja syntyy myös, kun verrataan muitakin tilastoja kuin pelkästään voittoja sekä maaleja.

Katsojilla kotijoukkueen maaliodottama eli xG oli ottelua kohden 1,60, kun taas ilman katsojia 1,36. Vierasjoukkueilla se on vastaavasti noussut: katsojien kera se oli 1,36, mutta ilman katsojia 1,47.

Voit katsoa kaikki tilastot NordicBetin blogista, jossa on eritelty paljon muita osa-alueita. Varsinkin varoitusten ja ulosajojen osalta muutokset ovat olleet isoja. 

3 Shares