13 Shares

Euroopan kiekkosarjoissa pelaa suomalaisia, jotka ovat jääneet todella pienelle huomiolle. (Kuva: AOP)

Jätämme tässä vertailussa kotimaisen Liigan pois laskuista ja suuntaamme katseet Eurooppaan.

Tässä on viisi kotimaista kiekkoilijaa, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet varsin pienelle huomioarvolle kotimaassa – ottaen huomioon heidän merkittävät uransa. Monella syynä on esimerkiksi vähäiset maajoukkue-esiintymiset. 

Juha Metsola

Metsola nousi Tapparassa huipulle, mutta palkintokaappiin kertyi vain kolme mitalia. Kaudesta 2015-16 lähtien hän on torjunut KHL:ssä – ja avain käsittämättömän hyvin.

Ensimmäiset kolme kautta sujuivat Amur Khabarovskissa ja kaksi viimeisintä Ufassa. 31-vuotias tamperelainen on aina ollut joukkueensa ykköstorjuja ja torjuntaprosentti on ollu joka kaudella vähintään 92,3%.

Metsolan erinomaisuutta ei välttämättä ole oikein noteerattu Suomessa. Hän on toki ollut EHT-peleissä mukana, mutta tamperelainen ei ole pelannut kertaakaan MM-kisoissa. 

Teemu Hartikainen

Harikainen pelasi Suomessa viimeksi 2009-10. Tämän jälkeen KalPan kasvatti lähti jahtaamaan NHL-unelmaa, mutta kolmen kauden ja 52 NHL-matsin jälkeen hän palasi Eurooppaan.

Osoite löytyi maanosan huipulta eli Ufasta. Hartikainen on itseasiassa viihtynyt samassa osoitteessa koko ajan eli kaudesta 2013-14 lähtien.

Ja jälki on ollut väkevää. Hartikaisen heikoin kausi pisteiden valossa oli debyyttisesonki eli 2013-14, jolloin 47 matsin saldona oli 30 pinnaa.

378 matsia ja 267 eurooppalaisen kiekon huipulla. Se on kova saldo.

Hartikainen on pelannut vain yksissä MM-kisoissa: vuonna 2015 neljä ottelua tehoin 1+0. Mikäli MM-edustuksia olisi enemmän, niin huomioarvo olisi varmasti täysin toinen.

Hartikaisen piste-ennätys KHL:ssä on kaudelta 2018-19: 59 matsia pistein 17+28=45. (Kuva: AOP)

Jonas Enlund

Enlundiin pätee käytännössä samat sanat kuin Hartikaiseen. Enlud ei tosin ole edes käynyt Pohjois-Amerikassa, vaan hän on pelannut KHL:ssä yhtämittaisesti kaudesta 2010-11 lähtien.

Kymmenen kautta, 463 matsia maailman toiseksi kovimmassa kiekkosarjassa tehoin 111+149. Kunnioitettava saavutus.

Enlund ei ole koskaan pelannut MM-kisoissa, mikä on todella yllättävää ottaen huomioon 32-vuotiaan pelurin komean uran.

Santeri Alatalo

Santeri Alatalo ei soita välttämättä mitään kelloja kotimaisen lätkän seuraajille. Eikä yllätys: hän pelasi Suomessa vain 110 ottelua tehoin 5+14 ennen suuntaamistaan ulkomaille syksyllä 2012.

Alatalo suuntasi ensin Davosiin, jossa pelasi kauden loppuun. Tämän jälkeen seuraksi valikoitui Zug, jossa suomalainen on viihtynyt siitä lähtien. 

Alatalo on pelannut Zugissa jo seitsemän kautta putkeen ja nousi viime kaudeksi joukkueen kapteenistoonkin. Päättyneellä kaudella hän oli joukkueensa toiseksi tehokkain puolustaja pistein 4+23.

30-vuotias suomalainen ei ole ollut mukana kertaakaan edes EHT-matseissa, puhumattakaan MM-kisoista. Alatalo ei ollut kertaakaan mukana edes junioreiden arvokisoissa. 

Tästä huolimatta käynnissä on todella komea ura: Alatalo on kiekkoillut 351 matsia kivikovassa Sveitsin sarjassa.

Perttu Lindgren

Parhaimmalla kaudellaan 66 pistettä Lukolle takonut Lindgren suuntasi Venäjälle 2012-13. Venäjällä oli kuitenkin haasteita, joten sentteri suuntasi seuraavaksi kaudeksi Davosiin, jossa hän on viihtynyt siitä lähtien. 

Takana on jo seitsemän kautta Sveitsin pääsarjassa ja palkintokaappiin on kertynyt yksi maan mestaruus. 280 NLA-matsin saldona on komeat 236 tehopistettä.

32-vuotias hyökkääjä on pelannut urallaan vain kaksi ottelua maajoukkueessa: kaudella 2015-16 EHT:lla. Kyseisellä kaudella Lindgren takoi 50 pelissä 62 pinnaa Davosille. Hänet valittiinkin sarjan MVP-pelaajaksi.

Todella komea ura ja erikoista, että Lindgrenkin on ollut maajoukkuetutkan ulkopuolella. 

13 Shares