140 Shares

Erik Weihenmayer on taatusti yksi maailmankaikkeuden kovimmista urheilijoista. (Kuva: TT)

Hän on nimittäin valloittanut Mount Everestin. Tai itsesiassa hän on valloittanut seitsemän huippua eli jokaisen mantereen korkeimman vuoren. Weihenmeayer on myös muun muassa melonut kajakilla 446 kilometriä halki Grand Canyonin, jota pidetään yhtenä maailman vaikeimmista vesistä.

Eikä siinä kaikki. Hän on nimittäin tehnyt nämä kaikki sokeana.

Amerikkalainen sairasti syntymästään asti retinoskiisia, joka aiheutti hänelle sokeutumisen 13-vuotiaana. Shokki oli kova, mutta Weihenmayer ei vaipunut epätoivoon, vaan alkoi kunnianhimoisesti miettiä uusia mahdollisuuksia.

Hän liittyikin koulunsa painijoukkueeseen ja pian hän oli sen kapteeni. 16-vuotiaana nuorukainen tutustui vuorikiipeilyyn ja loppu on niin sanotusti historiaa.

Vuonna 2001 hän valloitti Mount Everestin 31-vuotiaana ensimmäisenä sokeana ihmisenä maailmassa. Toki hän oli kiivennyt monille muille merkittäville vuorille ennen tätäkin ja hän saikin jo syyskuussa 2002 täyteen kaikki seitsemän huippua. Tähän oli pystynyt vain 150 vuorikiipeilijää maailmassa, mutta kukaan muu ei luonnollisesti tehnyt sitä sokeana.

Weihenmayer on tehnyt myös paljon muita huimia suorituksia. Vuonna 2014 hän muun muassa meloi läpi Grand Canyonin käsittämättömän haastavissa olosuhteissa. Matkaa kertyi vaatimattomat 446 kilometriä.

Ei ole faktaa, että Weihenmayer on maailman kovin jätkä, mutta aika pitkään saa etsiä, jotta löytää kovemman. 

140 Shares