28 Shares

Väittely Messin ja Ronaldon paremmuudesta on ikuinen puheenaihe penkkiurheilijoiden keskuudessa. (Kuva: AOP)

Yleensä on vertailtu vain pelaajien maalimääriä, jotka ovat molemmilla aivan käsittämättömiä. Näiden pohjalta onkin haastavaa löytää paremmuutta.

Nyt kehiin on astunut legendaarinen supertietokone.

KU Leuven yliopisto ja SciSportsin data-asiantuntijat ovat kehitelleet kaavan, joka on ratkaissut paremmuuden. 

– Jalkapallopelaajan arvo määritellään usein maaleilla ja syötöillä. Maali on harvinainen tapahtuma, koska ottelussa tulee keskimäärin 1600 tapahtumaa, professori Jesse Davis taustoittaa.

– Meidän mallimme tarkastelee jokaista tapahtumaa: laukauksia, syöttöjä, harhautuksia, taklauksia ja laskee jokaiselle arvon.

Datasta tulee jokaiselle pelaajalla VAEP-lukema. Se on lyhenne sanoista Valuing Actions by Estimating Probabilities eli karkeasti suomennettuna toimintojen arvottaminen todennäköisyyksien avulla.

Nyt tarkasteluun on otettu kaudet 2013-18, kunnes Ronaldo lähti Juventuksen riveihin.

Tulos oli selvä: Messi on ollut parempi.  

Messin VAEP-lukema oli 1,21 ottelua kohden. Ronaldon vastaava taas 0,61. 

Vertailun ensimmäisillä kausilla tulokset olivat lähellä toisiaan, mutta kaudesta 2015-16 lähtien Messi oli edellä.

Monilla pelaajilla on otteluissa paljon tekoja, joilla ei kuitenkaan ole isoa arvoa. Tällainen on tutkimuksen mukaan esimerkiksi Paul Pogba. Vastaavasti löytyy paljon pelaajia, jotka eivät ole niin paljoa pallossa kiinni, mutta tekevät ottelun kannalta merkittäviä ratkaisuja. Tällaisia ovat Ronaldo, Harry Kane ja Mohamed Salah.

– Messi on poikkeuksellinen tällä alueella: argentiinalaisen on todella paljon tekoja kentällä ja niillä on myös todella korkea arvo, tutkimukseen osallistunut Tom Decroos avaa.

Nyt tälle väittelylle on saatu datasta ratkaisu. Mistä seuraavaksi väitellään?

28 Shares