1 Shares

Siirtomyllyt alkavat jauhaa kunnolla vasta kausien päättyessä heinäkuussa. Chelsea on kuitenkin liikkeellä aikaisin ja on tekemässä useampaa ison rahan hankintaa. Länsilontoolaiset ovat kuitenkin poikkeuksellisessa asemassa. (Kuva: TT)

Chelsea tiedotti hankkineensa Ajaxissa loistaneen Hakim Ziyechin jo aiemmin keväällä. Taiturimainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja liittyy Sinisiin 40 miljoonalla eurolla.

Chelsea on myös hyvin lähellä Timo Wernerin naaraamista RB Leipzigistä. 25 maalia tämän kauden 30 sarjapeliin pussittanut saksalaiskärki on siirtymässä Stamford Bridgelle huhujen mukaan 60 miljoonalla eurolla.

Eikä ostelu ole jäämässä kahteen hyökkäyspään tähteen. Viime päivinä Leicesterin Ben Chilwelliä on tuotu Länsi-Lontooseen. Englannin maajoukkuepakki kustantaisi vähintään 50 miljoonaa euroa. Mahdollisesti enemmänkin.

Huhumylly myös kertoo Chelsean olevan koko Euroopan tavoitteleman Leverkusenin Kai Havertzin kintereillä. Parikymppinen Bundesliiga-tähti maksaa varmuudella lähemmäs 100 miljoonaa euroa.

Ziyechin varmistunut siirto ja Wernerin lähestulkoon varma kauppa verottavat Chelsean kassaa 100 miljoonan euron edestä. Chilwellin ja Havertzin myötä kulutus nousisi lähemmäs 300 miljoonaa euroa. Todennäköisesti Chelsea ostaa vielä uuden maalivahdin.

Chelsean menoa seuratessa herää kysymys: vaikuttaako koronavirus lopulta mitenkään siirtomarkkinoihin?

Vastaus on: kyllä se vaikuttaa ja paljonkin. Chelsea on kuitenkin erityistapaus. Kahdesta syystä.

Ensinnäkin Chelsean kassassa on rahaa viime kesän siirtokiellon takia. Ei pelkästään siksi, ettei Chelsea päässyt kuluttamaan, vaan myös myyntien takia. Eden Hazardista kilahti kirstuun 100 miljoonaa euroa, Alvaro Moratasta 56 miljoonaa.

Seura saa haalittua vielä lisää rahaa pelaajamyynneillä. Michy Batshuayista, Tiemoue Bakayokosta tai Marcos Alonsosta tuskin maksetaan maltaita, mutta jotain kuitenkin. Myös Ross Barkley saattaa olla myynnissä. Kun kolmikon jatkoksi heitetään vielä ilmaiseksi maisemaa vaihtavat Pedro ja Willian, kevenee Chelsean palkkapussi puolella miljoonalla viikossa.

Toinen syy Chelsean kulutukseen on UEFA:n suunnittelemat höllennykset taloudellisen reilun pelin sääntöihin. Nykyisellään FFP-säännöt tekisivät joukkueiden vahvistamisen mahdottomaksi liki kaikille seuroille.

Näin ollen upporikas Roman Abramovitš voi huoletta pumpata rahaa omistamaansa seuraan.

Chelsean ostelusta ei siis kannata vetää johtopäätöksiä futismarkkinoiden isosta kuvasta. Moni isokin seura on kokenut kovia taloudellisia tappioita ja tulee kokemaan niitä pelipäivän tulojen puuttuessa.

Suhteellista hyötyä poikkeuksellisesta tilanteesta saavat ainoastaan superrikkaiden omistajien seurat. Kuten Chelsea.

1 Shares