5 Shares

Tällä kertaa Pelimiehen TOP 5 -listauksessa pureudutaan NHL:n parhaisiin general managereihin. (Kuva: TT)

Jokaisen NHL-seuran tärkein henkilö on GM, sillä he vastaavat koko seuran urheilullisesta puolesta. GM valitsee valmentajat ja pelaajatarkkailijat, skouttaa pelaajia sekä tekee pelaajakaupat ja -sopimukset. Hyvä GM saa seuransa pakostakin menestymään, ja huono GM vie seuransa sarjan hännille.

Nyt listataan NHL:n tämän hetken parhaat GM:t.

TOP 5: NHL:n parhaat GM:t

5. Doug Wilson, San Jose Sharks

San Jose Sharksin kausi meni penkin alle, mutta se ei poista sitä faktaa, että Wilson on edelleen yksi sarjan parhaista general managereista. Wilson on toiminut Sharksin GM:nä vuodesta 2003 lähtien, ja hairyhmä on jäänyt tänä aikana vain kaksi kertaa pudotuspelien ulkopuolelle. Mestaruutta ei ole tullut, mutta Sharks on ollut tänä aikana yksi NHL:n suurista. Wilson on tehnyt lukuisia loistavia kauppoja, sopimuksia ja varauksia. Myös valmentajavalinnat ovat yleensä olleet erinomaisia.

4. Don Sweeney, Boston Bruins

Sweeneystä tuli Bruinsin GM kaudella 2015-16, ja hän onnistui nostamaan bostonilaiset takaisin NHL:n kärkeen. Bruins on yltänyt 100 sarjapisteen rajaan kolmella viime kaudella, ja viime vuonna joukkue jäi Stanley Cup -mestaruudesta vain voiton päähän. Sweeney on tehnyt Bruinsissa mahtavaa jälkeä, vaikka viime vuosien menestys on johtunut paljon myös hänen edeltäjänsä, Peter Chiarellin tekemästä työstä. Sweeney on tehnyt paljon hyviä pienempiä sopimuksia ja kauppoja, joiden ansiosta Bruinsissa on ollut jo pitkään materiaaliltaan leveä ryhmä. Sweeneyn paras veto on silti ollut Bruce Cassidyn nostaminen joukkueen päävalmentajaksi vuonna 2017.

3. Steve Yzerman, Detroit Red Wings

Yzermanin kädenjälki ei vielä näy Detroitissa, mutta miehen teot Tampa Bay Lightningissa osoittavat, että entinen pelaajalegenda on yksi parhaimmista urheilupomoista NHL:ssä. Hän toimi Tampan GM:nä vuosina 2010-2018 ja nosti seuran NHL:n ylimpään eliittiin. Ehkä tärkein siirto nähtiin kaudella 2012-13, kun Yzerman nosti Jon Cooperin Tampan pääluotsiksi. Cooper oli vielä tuolloin tuntematon tekijä, mutta nykyään hän on yksi NHL:n parhaista valmentajista. Cooper ja Yzerman johdattivat Tampan monta kertaa vahvaan runkosarjaan. Yzerman teki Tampa-aikanaan monta hyvää kauppaa ja sopimusta, mutta parhaiten mieleen jäivät erinomaiset varaukset. Muun muassa Brayden Point, Nikita Kutsherov ja Ondrej Palat varattiin ykköskierroksen ulkopuolella, ja he ovat vain jäävuoren huippu. Ei olisi ihme, jos Detroit nousisi muutaman vuoden päästä takaisin sarjan kärkiryhmään.

2. Joe Sakic, Colorado Avalanche

Sakic oli Avalanchen kulttipelaaja, ja hänestä on kovaa kyytiä tulossa myös GM-legenda, sillä mies on noussut kuuden viime vuoden aikana NHL:n parhaimpiin GM:iin. Colorado laahusti vuosien ajan, mutta Sakic nosti seuran pikkuhiljaa ylöspäin. Nyt Avalanche on yksi läntisen konferenssin parhaimmista joukkueista ja varteenotettava mestarikandidaatti. Esimerkiksi viime kesänä hän teki erinomaisia hankintoja, kun Avalancheen liittyivät muun muassa Joonas Donskoi, Nazem Kadri ja Andre Burakovsky. Varaustilaisuuksista Sakic on löytänyt muun muassa Mikko Rantasen, Cale Makarin ja Samuel Girardin. Myös pääluotsi Jared Bednarin löytäminen Columbus Blue Jacketsin farmista oli erinomainen näyte Sakicin GM-kyvyistä.

1. Doug Armstrong, St. Louis Blues

Ykköseksi nousee hallitsevan mestarin GM, joka on toiminut pestissään kymmenen vuoden ajan. Armstrong nosti Bluesin NHL:n hänniltä kestomenestyjäksi, ja viime kaudella seura sai kirkkaimman kruunun. Armstrongin uran tärkein teko nähtiin viime kaudella, kun hän nosti Craig Beruben Mike Yeon tilalle päävalmentajaksi. Tuosta alkoi Bluesin nousu sarjan jumbosijalta ylöspäin ja lopulta tie vei päätyyn asti. Blues on myös tällä kaudella yksi suurimmista mestarisuosikeista. Armstrong on tunnettu erinomaisista pelaajakaupoistaan, ja hän onkin naarannut St. Louisiin muun muassa Ryan O’Reillyn, Brayden Schennin, David Perronin, Justin Faulkin, Oskar Sundqvistin ja Zach Sanfordin. Armstrongin aikana Blues on varannut muun muassa Jaden Schwartzin, Robert Thomasin, Colton Paraykon, Vince Dunnin ja Jordan Binningtonin. Miehen onnistuneiden tekojen lista on pitkä, ja hän onkin suurin syy seuran viime kauden mestaruuteen.

5 Shares