8 Shares

Valkeakosken Haka nousi täksi kaudeksi Veikkausliigaan seitsemän vuoden tauon jälkeen. (Kuva: Olli Myyrä / Tehtis.fi)

“Maailman parhaan suomalaisen futissarjan”, Veikkausliigan, uusi mielenkiintoinen kausi alkaa 1. heinäkuuta. Nyt kun kesän ulkomaanmatkoja on peruttu, voi pelastukseksi osoittautua vaikkapa futisreissu toiselle paikkakunnalle. Joko olet käynyt näillä upeilla stadioneilla, jotka mielivaltainen Pelimies-raati valikoi Suomen hienoimmiksi?

6. Tuleva uusi Tammelan stadion (Tampere)

Kuva: Arkkitehtitoimisto JKMM

Juu nääs päivää. Tampereelta tarvittiin nykyisen hyvän pöhinän vuoksi listalle vääjäämättä yksi stadion, ja koska nykyisen Tammelan lautakasastadionin meriitit eivät riittäneet ja Ratinassa sijaitseva Tampereen stadion on nimenomaan Veikkausliiga-käytössä vähän kolkko, tehtiin päätös listalle nostamisesta rohkeasti havainnekuvan perusteella. Nykyisen perinteikkään mutta aikansa eläneen Tammelan stadionin tilalle tulee nimittäin uusi 6500-paikkainen hybridistadion, joka on määrä rakentaa 2021-23. Stadionrakennuksessa tulee myös asumaan ihmisiä. Lasketaankohan heidät joka pelissä yleisömäärään?

5. Lahden stadion (Lahti)

Kuva: Lahti.fi

Eihän se maailman hienoin ole, ja katsomot ovat liian kaukana kentästä stadionin muiden käyttökohteiden, kuten legendaaristen Salpausselän kisojen, takia. Yhtä kaikki nyt puhutaan sellaisesta urheilupyhätöstä, että jopa Museovirasto on määritellyt sen yhteiskunnallisesti merkittäväksi. Ihan museokamaa Lahden stadion ei kuitenkaan ole, sillä senkin varustusta on päivitelty ahkerasti. Paikka natisi liitoksistaan, kun Kuningas Litti palasi kotiin ensimmäisen kerran vuonna 2004. Paikalle tuli 12 850 katsojaa. Outoa sinänsä, että kapasiteetti on vain 7 465.

4. Veritas Stadion (Turku)

Kupittaalle on aina hyvä lähtee kupittaa! Turustakaan ei puutu perinteitä. Kupittaan jalkapallostadion valmistui jo Helsingin olympialaisiin, joissa se toimi yhtenä jalkapallon näyttämöistä. Yli 8000-paikkainen areena kerää krediittiä myös lämmitettävällä luonnonnurmella, joka on nykyään hyvässä kunnossa. 2006 kauden alussa nurmi oli sellaista savimössöä, että Veritas oli vieraille varmasti tympeä paikka tulla pelaamaan.

3. Bolt Arena (Helsinki)

Töölössä ei ole tarvinnut sponsoreiden perään murehtia: entinen Finnair Stadium, Sonera Stadium ja Telia 5G Areena on tätä nykyä Bolt Arena. Mikäs siinä, onhan Töölön jalkapallostadion Veikkausliigan suurin ja… no, ainakin se on suurin. On niitä tunnelmallisempiakin areenoita, mutta sympaattinen ympäristömiljöö ja monet unohtumattomat hetket nostavat “Boltsin” osakkeita.

2. OmaSP Stadion (Seinäjoki)

Kuva: Ramboll Finland

SJK:n kotikentään ulkoisen ilmeen eteen ei ole käytetty kummallisia taikatemppuja. OmaSP Stadion osoittaa sen, että sitä ei tarvita, kun pääasia on hiottu huippuunsa. On se ulkoisestikin hillityn tyylikäs, mutta ennen kaikkea käyttäjäkokemuksen suunnittelussa ovat olleet ammattilaiset asialla, sillä tässä stadionissa ei ole virheitä. Jyrkät katsomot päästävät seuraajat lähelle peliä, ja huhujen mukaan olutkin maistuu täällä paremmalta.

1. Tehtaan kenttä (Valkeakoski)

Kuva: Olli Myyrä PhotoGraphy / Tehtis.fi

Valkeakosken Tehtiksellä yhdistyy uusi ja vanha niin hienosti, että se nappaa tiukasti listauksen piikkipaikan. Jo vuonna 1934 avattua stadionia on kunnostettu ja laajennettu moneen otteeseen, mutta aina hyvällä maulla. Ainoalta avoimelta sivulta näkyy idyllisesti Tervasaaren paperitehdas, mutta se mikä todella tekee Tehtaan kentästä Suomen parhaan on se, että samaan aikaan kun se kumartaa hienosti perinteille, on se myös yksi parhaiten varustelluista stadioneista ainakin tässä kokoluokassa. Valaistus on yksi Suomen kirkkaimmista ja kentän alla oleva lämmitys huippuluokkaa. Myös pääkatsomo on lämmitettävä, mikä sopii hyvin Suomen kesään ja syksyyn. Oikeus ja kohtuus, että tällä kentällä pelataan ensi keskiviikosta lähtien taas Veikkausliigaa!

8 Shares