4 Shares

Uudet nuoret valtaavat Valioliiga-kenttiä. Eivätkä nämä nuoret olleet edes syntyneet Ranskan juhliessa kotikisojen MM-kultaa kesällä 1998. Tässä ovat Valioliigan parhaat 2000-luvulla syntyneet pelaajat. (Kuva: TT)

5. Ryan Sessegnon, Tottenham

Reilut kaksi vuotta sitten Championshipin kauden pelaajaksi valitun supertalentin olisi kaiken järjen mukaan pitänyt olla tämän listan kärjessä. Vaan eipä ole. Luontevasti niin pakkina kuin laiturina operoiva Sessegnon, 20, ei ole vastannut odotuksiin Valioliigassa ja kehitys näyttää jääneen polkemaan paikoilleen. Tosin ympäristötkään eivät ole olleet optimaalisia. Sekava Fulham vaihtui sekavaan Tottenhamiin, jota johtaa vieläpä heikkona pelaajien kehittäjänä tunnettu Jose Mourinho. Tuulennopea englantilainen omaa edelleen kaikki edellytykset absoluuttiseksi huippupelaajaksi.

4. Max Aarons, Norwich

Jos Teemu Pukkia pidetään todennäköisenä lähtijänä, niin vuonna 2000 syntynyt Aarons lienee varma lähtijä. Englantilainen on modernin laitapakin prototyyppi, nopea, väsymätön ulomman kaistan ravaaja ja erittäin vahva pallollisena. Hyppy sarjaporrasta ylöspäin ei ole hirvittänyt, vaikka Kanarianlinnut ovat olleet pinteessä. Uusi osoite löytynee Valioliigan suurseuroista.

3. Mason Greenwood, Manchester United

Kallispalkkaiset Alexis Sanchez ja Romelu Lukaku päästettiin lähtemään Unelmien teatterista ilman kunnollisia korvaajia, koska Unitedissa luotettiin viime lokakuussa 18 vuotta täyttäneeseen Mason Greenwoodiin. Ja hyökkääjätalentti on vastannut huutoon. Liukkaasti liikkuva ja terävästi vasurillaan ampuva hyökkääjä on osunut sarjapeleissä viidesti, cup-kilpailuissa seitsemän kertaa. Greenwood on kehittynyt kauden mittaan ja osoittanut, ettei ole pelkästään raaka talentti, vaan hyökkäysuhkaa aina pallon saadessaan tuova hyökkääjä. Suuri tulevaisuus edessä.

2. Bukayo Saka, Arsenal

Tykkimiehet ovat keränneet edustusjoukkueeseen tukun laadukkaita nuorukaisia. Porukan nuorimpiin kuuluvasta Sakasta ei juurikaan kohistu kauden alla. 18-vuotias superlupaus on kuitenkin ollut kauden sensaatio. Unai Emery antoi Sakalle toisinaan vastuuta jopa avauksessa, mutta Mikel Artetan alaisuudessa Arsenalin oma kasvatti on noussut heikkoa kautta pelaavan joukkueen avainpelaajaksi. Pienikokoinen Saka hurmaa kokonaisvaltaisuudellaan. Nuorukainen ohittaa sulavasti, keskittää tarkasti ja pelaa fiksusti. Pelipaikatkin ovat vaihdelleen laitahyökkääjästä keskikentälle ja wingbackiksi. Arsenal-peluri on alustanut kaikki kilpailut mukaan lukien jo 10 osumaa. Sakan sopimus loppuu vuoden päästä ja Arsenal-leirissä jännitetään syyskuussa 2001-syntyneen nuorukaisen kynän liikkeitä jopa talismaani Pierre-Emerick Aubameyangin jatkoaikeita kuumeisemmin. Artetan mukaan Saka kirjoittaa pian uuden sopimuksen.

1. Phil Foden, Manchester City

Foden, 20, olisi avauksen pelaaja lähes jokaisessa Valioliiga-joukkueessa. Kertoohan se pelaajan kyvyistä jo jotain, että hän on saanut vastuuta Cityn timantin kovalla keskikentällä Kevin De Bruynen, David ja Bernardo Silvan sekä Ilkay Gündoganin puristuksessa. Fodenin vastuu on kasvanut kauden mittaan – ansaitusti. City-kasvatista voi jo tässä vaiheessa povata huippuseuran tulevaisuuden suurpelaajaa. Pienikokoinen väkkärä on teknistaktisilta ominaisuuksiltaan jo nyt huippuluokkaa. Pallo liikkuu fiksusti ja määrätietoisesti, niin kuljettamalla kuin syöttämällä. Foden on myös osoittanut kypsyyttä odottamalla saumojaan, vaikka ulkopuolelta huippulupausta on patisteltu lainapesteille. 2020-luvun hallitsijoita.

4 Shares