0 Shares

Kokoonpanoanalyysi-juttusarjassa on tällä kertaa vuorossa TPS. Juttusarjassa pohditaan, millaisia pelaajatarpeita Liiga-joukkueilla on ennen kauden alkamista. (Kuva: AOP)

Aiemmat analyysit:

HIFK

HPK

Ilves

Jukurit

JYP

KalPa

KooKoo

Kärpät

Lukko

Pelicans

SaiPa

Sport

Tappara

TPS:llä on paperilla hyvä tilanne, ja pelaajia on enemmän kuin tarpeeksi. Pakistossa on yhdeksän pelaajaa ja hyökkäyksessä peräti 17.

Turussa ollaankin valmiita aloittamaan kausi tällä nipulla, ja edes parit loukkaantumiset tuskin ajavat Palloseuraa pelaajakaupoille.

TPS:ssä pitää kuitenkin seurata pelaajamarkkinoita tarkasti, sillä nykyinen joukkue on todellinen muukalaislegioona, jossa on paljon floppauspotentiaalia. Ei olisi ihme, jos osa pelaajista vaihtaisi maisemaa jo kauden alkutaipaleella.

Lähtijöitä on iso joukko aina Ilari Filppulasta lähtien, ja sisään on tullut monenlaista tekijää. Palloseura on hankkinut viime kauden jälkeen muun muassa yhdeksän ulkomaalaispelaajaa, jotka ovat Alen Bibic, Austin Ortega, Johan Ivarsson, Josh Kestner, Evan Weinger, Timur Ibragimov, Oliver Bohm, Ruslan Ishakov ja Andrei Karejev.

Kolme pelaajatyyppiä, joita TPS:ssä tarvitaan:

Taitava puolustaja

TPS on rakentanut alakerrastaan mielenkiintoisen paketin, sillä puolustuksessa on viisi suomalaista ja neljä ruotsalaista. Pakistossa on todella paljon fyysisyyttä Bibicin, Bohmin ja Ivarssonin johdolla sekä nuoruuden intoa Emil Viron ja Ruben Rafkinin johdolla. Rakennusvaiheessa on kuitenkin jätetty kiekollinen osaaminen vähemmälle huomiolle. Henrik Larsson on joukkueen ainut selkeä kiekollinen johtopelaaja, ja hänelle tulitukea yrittävät antaa läpimurtoaan tavoittelevat Viro ja Rafkin. Mutta jos kumpikaan heistä ei ole vielä valmis suuriin saappaisiin, on Palloseuralla ongelma. Siksi Turussa voitaisiinkin etsiä jo nyt kiekollista puolustajaa, jonka voisi heittää kakkosylivoiman pyörittäjäksi. TPS tuskin enää käyttää suuria summia pelaajahankintoihin, joten varmoja vaihtoehtoja ei ole montaakaan. Toistaiseksi apua voisi hakea esimerkiksi AHL:n suomalaisnuorukaisista, joista suurin osa suunnannee syksyksi Suomeen uuden NHL-kauden alun venyessä pitkälle talveen. Esimerkiksi Olli Juolevi olisi erinomainen ja myös todennäköinen vahvistus.

Kärkikenttien sentteri

Palloseura voi joutua myös sentterikaupoille, sillä vaikka joukkueen hyökkäykseen on hankittu monia pelaajia, on keskushyökkääjäosasto jäänyt yllättävän ohueksi. Joukkueesta ei nimittäin löydy yhtään pomminvarmaa kärkikenttien sentteriä, joka olisi joukkueen johtavia kiekollisia pelaajia. Ulkomaan hankinnat ovat olleet pääsääntöisesti laitureita. Yhdysvalloista yliopistosarja NCAA:sta tullut Ishakov, 20, pelaa keskellä, mutta hän on tuskin vielä valmis ykkössentteriksi. Ehkä jatkosopimuksen tekeminen Ilari Filppulan kanssa olisikin kannattavaa, vaikka hän ei enää sovikaan turkulaisten uuteen tyyliin. Jos TPS etsii uuden tyylinsä mukaista sentteriä, valinta voisi kohdistua esimerkiksi Matias Myttyseen.

Kärkikenttien laituri

Tällä hetkellä TPS:n ei tarvitse vahvistaa laituriosastoa, mutta ei olisi ihme, jos tällekin osastolle etsittäisiin uusia nimiä syksyn aikana. TPS on hankkinut peräti neljä ulkomaalaislaituria, ja heistä yksikään ei ole pelannut aiemmin Liigassa. Näin ollen floppausvaara on suuri. Ortega on varmasti pelimies, ja hän tulee olemaan tärkeä tekijä Lauri Korpikosken ja Lauri Pajuniemen kanssa, mutta Kestnerin, Weingerin ja Ibragimovin tasosta on vielä hankala sanoa mitään. Jos TPS on kaukaa viisas, tulee seura hankkimaan yhden kovan luokan suomalaislaiturin ennen kauden alkua. Jos rahaa löytyy, turkulaiset voisivat kiinnittää esimerkiksi Janne Keräsen.

0 Shares