0 Shares

Vanha legendaarinen sarjakuvahahmo Kippari-Kalle tapasi huitaista tölkillisen pinaattia kurkusta alas, kun oli tarve ryhtyä urotekoihin. Pinaattia rouskimalla rakastetulle seilorihahmollle kasvoi valtavat hauikset, joiden avulla oli sai kyytiä niin raskaat kalusteet, painavat autot kuin kilpakosijatkin. (Kuva: TT)

Harvapa klassikkopiirrettyä katsonut tuli ajatelleeksi, että Kippari-Kalle luovi eteenpäin käytännössä ”dopingin” voimalla. Uusimmat uutiset Saksasta nimittäin rinnastavat käytännössä suositun vihanneksen steroideihin!

Berliinin yliopistossa tehdyn tuoreen tutkimuksen mukaan pinaatista löytyvä ekdysteroni on steroidien lailla käyttäytyvä kemikaali, jolla on suorituskykyä selvästi lisääviä vaikutuksia käyttäjälleen. Saksalaiset tutkijat ovatkin tehneet aloitteen, jotta maailman antidopingtoimisto Wada asettaisi ekdysteronin kiellettyjen dopingaineiden listalleen mitä pikimmiten.

Saksalaisyliopiston farmasian instituutti järjesti hiljattain kymmenen viikon treeniohjelman 46 urheilijalle testatakseen kyseisen substanssin vaikutusta urheilusuorituksen yhteydessä. Osalle urheilijoista annettiin pelkkää lumelääkettä, kun taas osa sai ekdysteronikapseleita, jotka vastasivat neljän kilon päivittäistä pinaattiannosta raakana syötynä.

Tulokset olivat hämmentäviä. Ne urheilijat, jotka saivat lisäravinnetta, saivat nostettua omia voimatasojaan jopa kolminkertaisiksi verrattuna lumelääkettä popsineisiin vastinpareihinsa!

 

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

 

Kippari-Kallen pullistelu pinaatin syömisen jälkeen ei siis ole täysin tuulesta temmattu juttu, sillä berliiniläistutkimuksen loppulauselmassa tehtiin selväksi se, että pinaatilla on merkittävä ja suora vaikutus fyysiseen suorituskykyyn.

Vastaavanlaisia tutkimuksia on tehty jo muissa yhteyksissä aiemminkin, mutta vasta nyt tulokset ovat näin perinpohjaisia ja kouriintuntuvia. Aiemmin näin tarkkoja tutkimuksia ei ole ollut mahdollista toteuttaa, mutta tänä päivänä metodit ja työkalut ovat kehittyneet niin, että tämänkaltaisten tutkimusten voi odottaa lisääntyvän tulevaisuudessa.

Ainakin toistaiseksi pinaattia saa kuitenkin popsia huolettomasti kuka tahansa, joten ehkä tässä olisi iskun paikka suomalaisurheiljioillakin.

Auttaisiko pinaattikuuri lennättämään keihään ne ratkaisevat metrit pidemmälle tämän viikonlopun Keihäskarnevaaleilla Pihtiputaalla? Toisiko Kippari-Kallen herkku Teemu Pukille lisävirtaa jatkamaan hurjaa maalitehtailuaan myös Valioliigassa ensi kaudella? Saisiko syksyn massiiviseen UFC-iltaan valmistautuva suomalainen vapaaottelija Teemu Packalen kenties puserrettua sen ratkaisevan eron vastustajaansa lisäämällä lautaselleen lisää luonnon vihreää ihmeainetta?

0 Shares