0 Shares

Viime kaudella NHL-joukkue Florida Panthersissa 40 ottelua pelannut Juho Lammikko yllätti kaikki ja sorvasi sopimuksen Oulun Kärppien kanssa. (Kuva: TT)

Viime kevään maailmanmestarin ura oli nosteessa, sillä hän oli juuri saanut jalkaa NHL-oven väliin. Miehen tulokassopimuksen viimeisestä vuodesta puolet kului NHL:ssä ja puolet farmissa AHL:ssä.

Lammikko ansaitsi esityksillään jatkosopimustarjouksen Florida Panthersilta, mutta romuluinen hyökkääjä päätti hylätä sen. Panthers ei suostunut muuta kuin kahden suunnan sopimukseen, mikä ei käynyt Lammikolle. Siitäkään huolimatta, että nuori mies oli noussut seuran hyökkääjien hierarkiassa lähelle top 12 -ryhmää.

Sen takia paluu Suomeen oli iso yllätys, mutta pidemmällä tähtäimellä katsottuna se lienee paras vaihtoehto. Kyseessä on vasta 23-vuotias pelaaja, joten NHL:ään ehtii vielä.

Lammikon kannalta tärkeintä on tällä hetkellä pelata vastuullisessa roolissa ja kehittää kiekollisia taitoja. Satunnaiset käynnit NHL:ssä eivät palvele tätä suunnitelmaa. Roolia olisi tarjolla Panthersin farmissa, mutta kaikki muu onkin AHL:ssä huonommin kuin Suomessa: aikaa harjoittelulle jää vähän, milloin koko kausi on pääosin palautumista peleistä. Silloin fyysinen kehitys ei ole toivotun nopeaa.

Suomessa ja etenkin Kärpissä tilanne on toinen: sen lisäksi, että Lammikko pelaa Oulussa kärkikentissä, saa hän keskittyä harjoitteluun. Kärpissä tehdään tunnetusti mahtavaa työtä yksilöiden fysiikan ja luistelutekniikan kehittämisen kanssa, miksi Lammikko on nyt täysin oikeassa paikassa.

Syyt, miksi Lammikko ei ollut viime kaudella valmis ottamaan vakiopaikkaa Panthersissa, olivat miehen kiekollisessa pelissä ja nopeudessa. Nämä osa-alueet tulevat parantumaan Kärpissä. Se on pomminvarma asia. Siihen päälle hyökkääjä tulee vielä hankkimaan voimaa kroppaansa, joka on jo valmiiksi rautainen. Vuoden päästä Lammikko on satavarmasti selvästi parempi pelaaja kuin nyt, ja silloin hän voi lähteä takaisin rapakon taakse, vaikka miehen pelaajaoikeudet omistava Panthers tarjoaisikin vain kahden suunnan sopimusta. Silloin Lammikolla olisi kuitenkin huomattavasti parempi mahdollisuus napata vakituinen pelipaikka NHL-miehistöstä.

Ja siitä vielä lisäpisteet ässäkasvatille, ettei hän lähtenyt isojen rahojen perässä KHL:ään. Siellä rooli olisi ollut selvästi pienempi, mikä ei olisi ollut hyvä asia kiekollisten taitojen kehittämisen kannalta. Lisäksi KHL:ssä on sama vika kuin AHL:ssä: matkustamista on paljon, mikä vie aikaa harjoittelulta. Lammikko päätti nipistää tienesteistään tullakseen mahdollisimman hyväksi pelaajaksi, ja siitä MM-kultaleijona ansaitsee kunniaa.

0 Shares