0 Shares

Barcelona herättänyt viime vuosina närää kanssaseuroissaan venyttämällä pelaajasiirtojen yleisiä herrasmiessääntöjä. Uusimmat tutkassa olevat pelaajat Neymar ja Antoine Griezmann kieltäytyivät osallistumasta omien seurojensa toimintaan, vaikka kummallakin tähtipelaajalla on vielä voimassa olevat sopimukset nykyisten seurojensa kanssa. Kyse ei ole uudesta asiasta, sillä Barcelonalta löytyy pitkä historia vastaavasta toiminnasta. Jutun kansikuva: TT.

Barcelonan ja Real Madridin kaltaiset suurseurat ovat tottuneet saamana haluavansa asiat läpi. Kumpikin seura on kerännyt kyseenalaista historiaa kiertämällä UEFA:n sääntöjä ja Barcelona sai omista touhuistaan jopa vuoden mittaisen siirtokiellon vuonna 2014. Viime aikaisten uutisointien perusteella Barcelona ei ole oppinut aikaisemmista virheistään, sillä virallisten sääntöjen mukaan toisen seuran sopimuspelaajien kanssa ei saa neuvotella ilman pelaajan omistavan seuran lupaa.

Antoine Griezmannin siirto Atleticosta Barcelonaan varmistui viime viikolla, mutta asia ehti olla julkinen salaisuus jo pitkään varmistumisuutisointia. Ranskan maajoukkuetähden odotettiin vaihtavan seuraa jo viime kesänä, mutta hyökkääjä julkaisi jäävänsä madridilaisseuran riveihin tuottamansa minidokumentin kautta. Jo viime kauden loppupuolella Griezmann kuitenkin julkisesti ilmoitti haluavansa pelata tulevana vuonna Barcelonan kanssa ja uusimpien tietojen mukaan katalaaniseura ja ranskalainen olisivat päässeet jo maaliskuussa sopuun ranskalaishyökkääjän henkilökohtaisista sopimusehdoista. Ainoa mutka matkassa oli pitkään se, ettei Barcelonalla tuntunut löytyvän riittävästi pätäkkää Atleticon siirtosummatoiveen täyttämiseksi. Lopulta siirto toteutui, kun Barcelona otti pankista yli 30 miljoonaa euroa lainaa siirtosummaa varten.

Kohusta kohuun seilaava Neymar on hieman vastaavassa tilanteessa. Ison egon omaava tähtipelaaja kyllästyi elämään Lionel Messin varjossa ja kesällä 2017 nähtiinkin yksi jalkapallohistorian hämmentävimmistä siirtosaagoista. Neymarin ja Barcelonan välisessä sopimuksessa oli klausaali, minkä mukaan hän saisi vaihtaa seuraa, jos joku olisi valmis maksamaan hurjan yli 200 miljoonan euron siirtosumman. Kukaan ei kuvitellut yhdenkään seuran olevan valmis kyseiseen täysin käsittämättömään siirtosummmaan, mutta kaikkien yllätykseksi qatarlaisessa omistuksessa oleva PSG iski tiskiin ylivoimaisesti kaikkien aikojen suurimman siirtotarjouksen ja Neymarista tuli maailman kallein jalkapalloilija. Elämä Pariisissa ei ole täyttänyt odotuksia, sillä brassi ilmoitti kesän siirtoikkunan alussa haluavansa takaisin Barcelonaan. Ongelmana on jälleen se, että PSG vaatii tähtipelaajastaan siirtosummaa, jonka maksamiseen Barcelonalla ei tunnu olevan resursseja.

Neymar ja Griezmann kohauttivat jättämällä tulematta seurojensa uuden kauden avajaistilaisuuksiin. Vaikka pelaajien ja seurojen väliset sopimukset ovat tiukat, on jalkapallo mennyt entistä enemmän pelaajavetoisempaan suuntaan ja lähihistoria todistaa sen, että pelaajat kyllä tarvittaessa saavat runnottua haluamansa siirron läpi. Griezmann ja Neymar kumpainenkin odottivat, että seurojen väliset neuvottelut olisivat pelkkä muodollisuus, mutta realiteettien tultua selville otettiin käyttöön astetta kovemmat keinot.

Mikään UEFA:n tai FIFA:n sääntö ei yksiselitteisesti kiellä pelaajaa osallistumasta sopimuksenalaisena joukkueensa toimintaan. Joukkueet kyllä voivat estää lakkoilevien pelaajien palkanmaksun, mutta juuri järeämpiä keinoja ei löydy. Moraalisesti pelaajien ja erityisesti Barcelonan toiminta jättää kuitenkin paljon toivottavaa, sillä nähdynlaista käytöstä ei nykyisessä mittakaavassa ole jalkapallohistoriassa nähty. Barcelonan kohdalla asia tuntuu olevan kuitenkin uusi normaali, sillä vastaavaa käytöstä ja kyräilyä nähtiin myös ennen Cesc Fabregasin ja Ousmane Dembélén siirtymistä katalaaniseuran riveihin.

Koska yksikään seura ei halua pitää riveissään tyytymättömiä pelaajia, todennäköisesti myös Neymarin siirto tulee toteutumaan ennen siirtoikkunan sulkeutumista, mikäli brassi haluaa tosissaan uros Pariisista. Varmaa on myös se, että UEFA:lla tulee olemaan lisää tutkittavaa Barcelonan toiminnasta, sillä ainakin Atletico Madrid on jo julkisesti ehtinyt tiedottamaan haastavansa katalaanit oikeuteen sopimusrikkomusten vuoksi. Se, minkälaisia rangaistuksia katalaaniseuralle tällä kerralla keksitään tulee määrittämään paljon tulevien siirtoikkunoiden tapahtumia.

0 Shares