0 Shares

Newcastle United on seura, jolla on valtavasti potentiaalia, mutta tuo potentiaali pysyy visusti piilossa, kiitos sekopäisen omistajan. Tällä hetkellä seura on karmivassa tilassa, eikä pelastusrengasta ole näköpiirissä. (Kansikuva: TT)

Loppukeväästä St. James’ Parkilla höngittiin eloa pieneen toivonkipinään. Huhujen mukaan seura olisi vihdoin pääsemässä kannattajien syvästi vihaamasta, seuran vuodesta 2007 saakka omistaneesta urheilukauppamoguli Mike Ashleystä. Tilalle oli tulossa öljyrahassa kylpevä sheikki arabiemiraateista. Lähes poikkeuksetta likaisesta öljyrahasta voi toki olla montaa mieltä, mutta sitä tosiasiaa se ei poista, etteivätkö lähinnä PR-hyötyjä hakevat sheikit nostaisi seuraa urheilullisesti uudelle tasolle.

Harakkafanien pettymykseksi vallanvaihdos ei ole tapahtunut, eikä siitä ole oikeastaan edes tiedotettu mitään. Sen sijaan fanien jumaloima Rafael Benitez nosti kytkintä ja suuntasi Kiinaan. Hetkeä myöhemmin viime kauden paras maalintekijä Ayoze Perez myytiin Leicesteriin. Erinomaisen lainasesongin kärjessä pelannut Salomon Rondon ei mitä ilmeisimmin ole palaamassa koiliseen.

Jo pelkkä Benitezin poistuminen on kuolinisku Newcastelle. Kokenut espanjalainen organisoi pelin täsmällisesti ja repi puolustavalla pelitavalla kaiken irti Harakoiden heppoisesta materiaalista. Siinä sivussa Benitez sai kannattajat joukkueen taakse.

Mitä ilmeisemmin Benitez kuitenkin kyllästyi odottelemaan seuran myyntiä. Hän ehti viimeiset kaksi kautta taistella Ashleyn kanssa finansseista, joita omistaja aluksi lupasi, mutta ei lopulta irrottanut. Benitez puhui reilut kolme vuotta kestäneen pestin aikana paljon seuran potentiaalista, mutta ymmärsi, ettei seura etene keskikastia korkeammalle Ashleyn alaisuudessa.

Nyt puikkoihin hyppää Steve Bruce. Entinen huipputoppari on kiertänyt paljon ja nostanut valmentamansa ryhmän pääsarjaan jo peräti neljästi. Newcastlesta tulee Brucen uran viides Valioliigaseura. Viime syksynä 58-vuotias englantilainen sai potkut Aston Villasta, mutta sai töitä Sheffield Wednesdaysta. Pestit Championshipissä kuitenkin kertovat entisen ManU-pelaajan laskevasta tähdestä managerimarkkinoilla.

Muun muassa Mestarien liigan voittaneen Benitezin vaihtuminen keskinkertaiseen englantilaismanageriin ei luonnollisesti nostata tunnelmia koilisessa. Tähän kun lisätään kahden parhaan maalintekijän poistuminen, uhkaa Newcastlea pahemman luokan romahdus. Perez ja Rondon iskivät yhteensä 23 sarjamaalia, mikä oli 55 prosenttia joukkueen kokonaismaalimäärästä.

Seuran sekava tilanne näkyy karusti pelaajamarkkinoilla. Huhumylly Newcastlen suuntaan on pysynyt hiljaisena. Sen sijaan ulospäin suuntautuva liikehdintä on täyttänyt otsikoita. Brittimedian mukaan maalivahti Martin Dubravka ja ykköstoppari Fabian Schär olisivat jatkamassa matkaa. Manchester United on piirittänyt keskikenttäpelaaja Sean Longstaffia keväästä lähtien.

Tilanne on siten äärimmäisen surullinen. Kannattajien turhautumista voi käydä aistimassa seuran Twitter-päivitysten saamasta vastaanotosta.

Erityisen surulliseksi asetelman tekee seuran valtava potentiaali, joka jää hyödyntämättä. Newcastlen kannattajia kuvataan usein Englannin intohimoisimmiksi. Kun seura käväisi sarjaporrasta alempana kauden 2016-17, oli katsojakeskiarvo yli 50 000 – enemmän kuin yhdelläkään Serie A -seuralla.

Brittimediassa on toisinaan ivallisesti spekuloitu, mikä on Newcastlen olemassaolon funktio. Kysymys on luonnollisesti leikkimielinen, mutta siihen on haudattu totuuden siemen. The Magpies on ison alueen ykkösseura, jolla on upea stadion ja laaja kannattajakunta. Newcastle United on samalla globaalisti tunnettu urheilubrändi. Reilut 20 vuotta sitten seura oli Man Unitedin ykköshaastaja, tämän vuosituhannen alussa Mestarien liigaan oikeuttavista sijoituksista taisteleva joukkue. Osaavissa käsissä Harakat voisi nousta jopa kärkikuusikon haastajaksi.

Tällä hetkellä seuran yläpuolella leijailee pelkkiä myrskypilviä, eikä auringon säikeitä ole näköpiirissä. Melankolisinta tilanteessa lienee kuitenkin se, että pettymään tottuneiden kannattajien viimeinenkin toivo paremmasta huomisesta on kuopattu.

0 Shares