0 Shares

Vaikka jalkapallon Ykköstä on vielä pelaamatta yli kymmenen ottelua, tuntuu sarja jo kovasti ratkenneelta. Valkeakosken Haka on ylittänyt kaikki odotukset marssimalla voitosta voittoon ja tällä hetkeä eroa sarjataulukossa toisena olevaan TPS:ään on jo kymmenen pistettä. Hakan loistavan kauden myötä myös seuran päävalmentajan Teemu Tainion kurssi on vahvassa nousussa. Kansikuva: tt

Tämän kauden Ykkösestä odotettiin erittäin tasaista. Etukäteisspekulaatioissa Suomen toiseksi tasokkaimman jalkapallosarjan ennakkosuosikkina pidettiin AC Oulua, joka on jo useamman vuoden ajan tähdännyt tosissaan Veikkausliigaan. Liigasta pudonnutta Tepsiä povattiin toiseksi kovaksi joukkueeksi ja kertoimien perusteella myös KTP:n ja Jaron liiganousuja pidettiin täysin mahdollisina.

Hakaa ei juuri noususpekulaatioissa näkynyt. Talousvaikeuksista kärsinyt perinneseura sijoittui viime vuonna legendaarisen Keith ”Keke” Armstrongin valmennuksessa sarjassa viidenneksi eikä joukkue ainakaan vahvistunut paperilla talven aikana. Suurin muutos oli Teemu Tainion nimittäimem seuran kakkosvalmentajan tontilta uudeksi päävalmentajaksi. Tainion alaisuudessa Haka ei vakuuttanut talvikaudella, mutta tosipelien alettua tehdaskaupungin ylpeys on ollut voittamaton.

13 voittoa 15 otteluun on äärimmäisen kova saavutus, varsinkin kun Hakan pelaajamateriaali kalpenee selvästi sen pahimmille kilpakumppaneille. Ensimmäistä kertaa urallaan aikuisten joukkueen päävalmentajana toimiva Tainio on kuitenkin onnistunut omassa roolissaan loistavasti. Tämän kauden Hakalla on selkeä, melko yksinkertainen pelitapa, joka korostaa käytettävissä olevan pelaajamateriaalin vahvuuksia. Hakan pelaaminen perustuu kurinalaiseen puolustamiseen ja hyökkäyksessä luovuutta riittää erityisesti laidoilla, jota kautta Haka pyrkii murtamaan vastustajan linjoja.

Haka on ollut tällä kaudella poikkeuksellisen ylivoimainen, sillä harvoin sarjan mestari tuntuu itsestäänselvyydeltä, kun kautta on takana vasta vähän yli puolet. Valkeakosken ylpeys on tehnyt ylivoimaisesti eniten maaleja ja samaan aikaan päästänyt vähemmän häkkejä kuin yksikään toinen sarjan joukkue. Ykkösessä on nähty viime vuosina useita hyviä joukkueita, mutta yksikään ei ole ollut yhtä musertavan ylivoimainen kun Haka tällä kaudella.

Teemu Tainion osaavassa valmennuksessa monesta divarijyrästä on kuoriutunut tähtipelaaja. Viime kaudella neljä maalia Ykkösessä paukuttaneesta Salomo Ojalasta on kehittynyt monipuolinen maalintekijä ja keskikentällä seuralegenda Valeri Popovichin poika Anton pyörittää Hakan peliä kuin isänsä parhaimpina päivinään.

Hakan mahtavien otteiden myötä Teemu Tainio on noussut kotimaan kuumimmaksi valmentajanimeksi. Vaikka Hakalla meneekin nyt hyvin, on joukkueen taloustilanne edelleen hankala ja Veikkausliigassa pelkkä osaava valmennus ei riitä kovin pitkälle. Jos ja kun Haka jatkaa kauden loppuun asti nykyisessä iskussaan, saa Tainio varmasti kyselyjä myös Hakaa suuremmilta seuroilta. Poissuljettua ei liene myöskään siirtyminen kansainvälisille kentille, sillä pitkän uran ulkomailla luonut ex-keskikenttäpelaaja omaa varmasti hyvät kontaktit, joiden avulla voisi aueta kiinnostavia uusia valmennuspestejä ulkomailta. Varmaa on se, että Haka ei tule olemaan kunnianhimoisen Tainion valmennusuran huippupesti.

0 Shares