0 Shares

Jalkapallon poskettomista siirtosummista on puhuttu paljon viime vuosina. Tässä ikkunassa on nähty kolikon toinen puoli, kun useampi suurseura on jumissa kallispalkkaisten tähtien kanssa. Kansikuva: TT.

Arsenal oli tukalassa tilanteessa syksyllä 2017. Joukkueen kaksi suurinta tähteä, Alexis Sanchez ja Mesut Özil pelasivat viimeisiä sopimusvuosia ja kumpikin kaiveli lähtökuoppia.

Tammikuussa alkoi tapahtumaan. Sanchez matkasi Manchester Unitediin ja Arsenal sai vaihtokaupassa Henrikh Mkhitaryanin. Özil taas teki uuden muhkean sopimuksen. Saksalainen oli jo aiemmalla 150 000 euron viikkopalkallaan seuran palkkakuningas, mutta Tykkimiehet yli tuplasivat pelintekijän ansiot uudella sopimuksella. Sanchez taas nappasi noin 470 000 euroa viikossa tuovan sopimuksen Old Traffordilta.

Sittemmin on tapahtunut paljon. Sanchez on miltei unohtanut, miten jalkapalloa pelataan, eikä Valioliigan palkkakuninkaalla ole juuri minkäänlaista roolia Unelmien teatterissa. Muhkea palkka tarkoittaa kuitenkin sitä, että Sanchezista on käytännössä mahdoton päästä eroon. ManU luultavasti antaisi chileläisen pois ilmaiseksi, mutta kukaan ei ole halukas maksamaan taantuneelle tähdelle likimainkaan nykyistä palkkaa, eikä syksyllä 31 vuotta täyttävä hyökkääjä luultavasti tyydy merkittävästi pienempiin ansioihin.

Özil taas ei ole soveltunut Unai Emeryn suunnitelmiin. Arsenal on etsinyt saksalaiselle kuumeisesti uutta seuraa, mutta edes miehen toisen kotimaan Turkin suurseurat eivät ole olleet halukkaita ottamaan kovapalkkaista tähteä lainalle. Özilin leiri taas on johdonmukaisesti viestittänyt pelaajan pysyvän Pohjois-Lontoossa. Toisin sanoen Arsenal on jumissa lähes vapahtajana Emiratesille kuusi vuotta sitten saapuneen pelaajan kanssa.

Özil ja Sanchez eivät suinkaan ole ainoita ongelmajätteeksi luokiteltavia pelaajia Euroopan huippuseuroissa.

Tukalin tilanne on Real Madridilla taannoin maailmanennätyssummalla hankitun Gareth Balen kanssa. Talismaanin viitta oli pedattu Balelle vuosi sitten, mutta loukkaantumisherkkä walesilainen ei vastannut huutoon. Los Blancosin peräsimeen keväällä palannut Zinedine Zidane on sanonut suoraan madridilaisten pyrkivän eroon arviolta 650 000 euron viikkopalkkaa nostavasta laiturista.

Ottajia Balelle ei kuitenkaan ole. Ei ainakaan, ellei hän pudota palkkapyyntöään noin kolmannekseen nykyisestä. Balella taas ei tunnu olevan kiirettä uusiin ympyröihin, sillä nykyinen sopimus pitää 30-vuotiaan innokkaan golfharrastajan Bernabeulla vielä seuraavat kolme vuotta. Siirtokorvauksesta Madridissa ei edes haaveilla. Kiina-siirron kariuduttua on jopa spekuloitu kultaisesta kädenpuristuksesta.

Italiassa etenkin Inter on ongelmissa kahden tähtipelaajan kanssa. Fanien epäsuosioon erinäisillä tempauksilla joutunut Mauro Icardi ei kuulu Antonio Conten suunnitelmiin, eikä ollut joukkueen mukana Aasian kiertueella. Argentiinalainen itse on ilmaissut haluavansa jäädä Milanoon, joten pattitilanne on ilmeinen.

Tinkimätön Conte ei näe käyttöä myöskään vuosi sitten hankitulle Radja Nainggolanille. Belgialaisen tilannetta mutkistaa entisestään tämän vaimon uusiutunut rintasyöpä, jonka vuoksi perhe haluaa pysyä Italiassa. Ironisinta Nainggolanin tilanteessa on se, että Inter lähetti viime kesänä akatemiansa suurimman lupauksen Nicolo Zaniolon kaupantekijäisiksi Romaan. Zaniolo puhkesi Olimpicolla kukkaan, kun taas Nainggolan oli välillä jopa hyllyllä Interissä.

Mietittävää riittää Interin pahimmalla kilpakumppanilla Juventuksella, joka on jumissa pahasti taantuneen Gonzalo Higuainin kanssa. Kolme vuotta sitten yli 90 miljoonaa euroa maksanut argentiinalainen ei täyttänyt odotuksia lainapesteillä Milanissa, eikä Chelseassa ja on jälleen Vanhan rouvan päänvaivana. 275 000 euron viikkopalkka ei helpota joulukuussa 32 vuotta täyttävän maalipyssyn liikuttamista.

Oma lukunsa vielä PSG:n brassitähti Neymar, joka on ilmaissut halukkuutensa häipyä Ranskan pääkaupungista vain kaksi vuotta 220 miljoonan euron ME-siirtonsa jälkeen. Neymar ei ilmaantunut harjoituksiin PSG:n aloitettua valmistautumisensa tulevaan kauteen.

PSG:n tilannetta toki helpottaa Barcelonan halukkuus kiinnittää vanha pelaajansa takaisin Camp Noulle. Raha on kuitenkin estämässä siirtoa, vaikka Neymar on huhujen mukaan valmis huokeaan palkan alennukseen. Barcelona haki pankista lainaa jo Antoine Griezmannin hankintaan ja on ongelmissa FFP-sääntöjen kanssa. Huhuissa on pyörinyt mitä villeimpiä kauppaehdotuksia, joissa Barcelona olisi antamassa välirahan kera jopa kahta tai kolmea nykyistä tähtipelaajaansa vaihdossa Neymariin.

Näin ollen tämä kesä on näyttämässä siirtomarkkinoiden pimeää puolta. Tähtipelaajian palveluksia turvatessaan seurat ovat sitoneet pelaajia pitkiin ja muhkeisiin sopimuksiin sen hetkisen tilanteen valossa. Valmentajavaihdosten, loukkaantumisten tai pelillisen taantumisen johdosta osa palvotuista tähdistä on kuitenkin muodostunut seuroilleen taakaksi.

Näistä taakoista suurseurat saavat maksaa kymmeniä miljoonia euroja.

0 Shares