0 Shares

Suomalaisessa yleisurheilussa eletään pitkästä aikaa positiivisia aikoja. Menestykseen tottuneen maamme penkkiurheilijat ovat joutuneet viime vuosina pettymään, kun arvokisoista tuloksena on ollut lähinnä pettymyksiä ja suuria epäonnistumisia. Nyt tunnelin päässä alkaa vihdoin näkymään valoa, kun tukku nuoria lahjakkuuksia on ottanut isoja askeleita eteenpäin. Listasimme torstaina alkavien Kalevan Kisojen kunniaksi yleisurheilun suurimmat tulevaisuuden toivomme. Kansikuva: AOP

Taika Koilahti

Turkulainen pituushyppääjä Taika Koilahti on ollut kesän kotimainen yleisurheilusensaatio. Enteitä tulevasta nähtiin jo hallikaudella, kun 20-vuotias superlupaus ponkaisi uusiksi ennätyslukemikseen 645. Tahti jatkui mahtavana myös heti kesäkauden alussa, kun Koilahti hyppäsi Suomen kaikkien aikojen tilastoneloseksi komealla uudella ennätyksellään 664. Menestystoiveet ennen nuorten EM-kisoja olivat katossa, mutta lopputuloksena oli iso pettymys Koilahden jäätyä finaalissa ilman tulosta. Epäonnistumisesta huolimatta tulevaisuuden näkymät näyttävät varsin valoisalta ja loppukaudelta on odotettavissa vielä lisäsenttejä omaan ennätykseen. Myös Dohan MM-kisojen raja on täysin tehtävissä, sillä matkaa siihen on enää kahdeksan senttiä.

Ella Junnila

Suomen kaikkien aikojen naispituushyppääjä Ringa Ropon tytär Ella Junnila nousi viime kesän erinomaisilla hypyillään koko kansan huulille. Kovasti kehittynyt hyppääjä paransi omaa ennätystään liki kymmenellä sentillä ja tänä vuonna kehitys on jatkunut entisellään. Junnilla on parannellut korkeuden SE-tulosta jo kahdesti ja viime viikon U-23 EM-kisoissa hän oli Suomen ainoa mitalisti sijoituttuaan naisten korkeudessa kolmanneksi. Naisten korkeuden taso maailmalla ei ole aivan samalla tasolla kun ennen ja Junnilla tulee olemaan loppukesän aikuisten MM-kisoissa potentiaalinen finaalihyppääjä. Potentiaalia on vaikka mihin ja kahden metrin haamurajan rikkominen tulevien vuosien aikana on täyttä realismia.

Topi Raitanen

Suomalaisen urheilun monilahjakkuus Topi Raitanen harkitsi pitkään omaa päälajiaan yleisurheilun ja suunnistuksen väliltä. Yleisurheilun ystävät huokaisivat helpotuksesta kun pari vuotta sitten miehen päälajiksi valikoitui 3000 metrin esteet, jossa omat ennätykset ovat olleet pelkkää paperia valtavien kehitysloikkien myötä. Enteitä tulevasta nähtiin jo viime kesänä, kun Raitanen sijoittui aikuisten EM-kisoissa komeasti kahdeksanneksi. Tänä vuonna oma ennätys on parantunut rutkasti, vaikka mies itse ei vielä ole ollut tyytyväinen omiin esityksiinsä. Raitanen on jo nyt potentiaalinen mitalisti EM-kisoissa ja myös MM-kisoissa finaalipaikka on kirikykyiselle lahjakkuudelle täyttä realismia. 23-vuotiaana Raitasen parhaat vuodet ovat vielä kaukana edessä ja lähivuosina hänellä on kaikki mahdollisuudet hätyytellä Jukka Keskisalon kivikovaa Suomen Ennätystä.

Oliver Helander

Suomi on keihäsmaa, vaikka viime vuosina olemme saaneet lukea lehdistä ikäviä uutisia lahjakkaiden keihäänheittäjien puutteesta. Nyt tilanne näyttää kuitenkin pitkästä aikaa varsin lupaavalta, sillä Suomessa on hiljalleen kehittymässä varsin lahjakas uusi nuorten heittäjien sukupolvi haastamaan vanhat konkarimme. Uuden jaoston kärkinimi on Oliver Helander, joka heitti itsensä kaikkien huulille viime kesän sensaatiomaisen uuden ennätyksensä myötä. Reipas 88 metrinen oli liki kymmenen metrin ennätysparannus ja huippukaaren myötä myös odotukset arvokisamenestyksen suhteen nousivat kovalle tasolle. Entinen käsipalloilija maksoi viime vuonna vielä oppirahoja, mutta tämän kauden alku ennen viimeisintä loukkaantumista oli varsin lupauksia herättävä. Helander on potentiaalinen mitalimies loppukesän MM-kisoissa, mutta jatkuvat loukkaantumiset ovat tuoneet pieniä tummia pilviä lähivuosien menestysmahdollisuuksien ylle.

Maria Huntington

Naisten seitsenottelussa edetään uusia kultavuosia. Maria Huntigton löi isosti läpi viime vuonna, kun ammattimaiseen harjoitteluun keskittyminen toi roiman ennätysparannuksen ja uran ensimmäisen aikuisten arvokisapaikan. Tänä vuonna kehitys jatkui ja Huntigton rikkoi ensimmäistä kertaa urallaan maagisen 6000 pisteen rajan. Huntigton ei suinkaan ole Suomen ainoa ottelijatoivo, sillä 24-vuotias tamperelainen Miia Sillman räväytti Olympiadeissa ottelemalla yli 6200 pistettä. Kummallakin nuorella ottelijallamme on vielä varaa parantaa, sillä taustalla ei ole hurjasti ehjiä harjoitusvuosia. MM-kisaraja 6300 pistettä on kova, mutta realistinen tavoite reilun viikon päästä alkaviin Kalevan Kisoihin, jossa tiedossa on hurja kamppailu seitsenottelun Suomen mestaruudesta.

0 Shares