0 Shares

Valioliigan avauskierros ei tuottanut suurempia yllätyksiä. Jos avauskierroksen otannasta voi vetää jotain johtopäätöksiä, niin Valioliigan mestaruustaisto on jälleen kahden kauppa. (Kansikuva: TT)

Valioliigakauden avausottelu Anfieldilla päättyi odotetusti Liverpoolin kotivoittoon Norwichista. Championshipista tuttuun aloitteelliseen pallonhallintapeliin pyrkinyt Norwich pääsi toisinaan isäntien linjojen väleihin ja loi hyviä aihioita hyökkäyskolmanneksella, mutta oli etenkin avausjaksolla pahasti jyrän alla. Daniel Farken miehistö esiintyi rohkeasti, mutta kyseissä miljöössä lähestymistä voi pitää tyhmän rohkeana. Liverpool rokotti armotta ja tanssahteli helppoon 4–1-voittoon.

Redsin peli rullasi rytmikkäästi jokaisen kaistan kautta. Erityisen vakuuttavan voitosta teki se, ettei Poolin valmistautuminen ollut optimaalinen pelätyn hyökkäystrion pelattua maanosien mestaruusturnauksissa kesällä. Jobin postia tosin tuli sarjan parhaan torjujan Alissonin pohjevamman myötä. Kakkosvahti Adrian joutuu kovaan paikkaan brassivahdin parannellessa jalkaansa vähintään neljä viikkoa.

Viime kauden mestari Manchester City taas oli pienissä vaikeuksissa ensimmäisen 25 minuutin aikana West Hamin korkean prässin alla, mutta teki toisella jaksolla selvää jälkeä itälontoolaisista. Raju 0–5-teurastus ei jättänyt mitään arvailujen varaan. Viime kaudella loukkaantumisista kärsinyt Kevin De Bruyne johti Cityn peliä keskikentällä ja vähemmälle vastuulle jääneet Riyad Mahrez sekä Gabriel Jesus osoittivat olevansa valmiita tappelemaan avauksen paikoista.

Rutkasti puntia kesällä polttanut Aston Villa oli lähellä yllätystä Tottenhamin vieraana, mutta viime kauden Mestarien liiga -finalisti onnistui kääntämään ottelun loppuhetkillä edukseen. Spurs takoi pitkään päätä Villan matalaan puolustusblokkiin, mutta Harry Kanen onnekas 2–1-maali viisi minuuttia ennen loppua päästi kannattajat tuskasta. Jos Spursin kotiavauksesta voi poimia jonkun olennaisen pointin, niin sen, että pohjoislontoolaiset ovat eri joukkue, kun tanskalaismaestro Christian Eriksen on nurmella.

Arsenal taas otti helpottavan 0–1-vierasvoiton Newcastlen vieraana. Helpottavan erityisesti siksi, että joukkue voitti viime kaudella vain seitsemän 19 vieraspelistään. Lukuisista poissaoloista kärsinyt ryhmä piti nollan, mikä oli Unai Emeryn ajan toinen vierasnollapeli Valioliigassa. Tykkimiehet eivät varsinaisesti häikäisseet, mistä alle yhteen jäänyt maaliodottama kertoo. Pierre-Emerick Aubameyangin osuma toisella jaksolla yhdessä tiiviin puolustuspelin kanssa kuitenkin riittivät täyteen pistepottiin.

Viikonlopun odotetuin kamppailu Manchester Unitedin ja Chelsean välillä päättyi isäntien komeaan 4–0-voittoon. Loppulukemat eivät kerro pelistä koko totuutta, sillä esimerkiksi Understat arvioi maaliodottamien olleen 2,36–1,34 isäntien hyväksi. United käytti omat paikkansa, vieraiden kolisutellessa maalipuita.

Ottelun kuva olisi voinut olla toisenlainen, jos avausjaksolla pelivälinettä hallinnut Chelsea olisi hyödyntänyt omat tilaisuutensa. Aloitteen ottaneiden vieraiden terävä alku kuivui Kurt Zouman kömpelöön katkoyritykseen, jota seuranneesta rangaistuspotkusta Marcus Rashford laukoi isännät johtoon.

Frank Lampardin Valioliigadebyytti osoitti, että seuralegenda luottaa tällä kaudella nuoriin. Olivier Giroud avasi penkillä, kun oma kasvatti Tammy Abraham, 21, viiletti piikissä. Parikymppinen Mason Mount operoi kymppipaikalla. Lampard halusi ryhmänsä olevan aloitteellinen ja määrittävän pelin virtausta pallolla, mikä ei välttämättä ole fiksuin tapa pelata vieraissa ManU:a vastaan. Siitä voi kuitenkin päätellä sen, ettei Lampard saalista pisteitä pelin kehittämisen kustannuksella.

ManU:n taas oli totutusti vahva vastaiskuissa, mutta ei niinkään rakennusvaiheessa. Punaiset paholaiset ovat vaarallisia, kun pelin intensiteetti nousee ja ryhmä pääsee iskemään organisoimattomilla hetkillä. Rakennusvaiheessa taas nähtiin tuttuja ongelmia. Unitedilla oli suuria vaikeuksia murtautua hitaammilla hyökkäyksillä, eikä se edelleenkään kykene voittamaan tiloja nopeilla syöttökombinaatiolla. Puolustuspään hulppeiden kesähankintojen, Harry Maguiren ja Aaron Wan-Bissakan otteista United-kannattajat voivat kuitenkin olla mielissään. Etenkin Maguire nosti omalla tekemisellään linjan tasoa silmin nähden.

Jos suurseurojen otteita katsotaan tulosten taakse, olivat Liverpool ja City omalla tasollaan. Molemmat näyttivät jatkavan siitä, mihin viime kausi jäi.

Muut kärkijoukkueet osoittivat hyviä aihioita pelin eri vaiheissa, mutta kokonaisuus näyttää jokaisen osalta edelleen puutteelliselta. Arsenalilla, Spursilla ja ManU:lla oli ongelmia murtautumispelaamisessa, Chelsealla taas tilanteenvaihdoissa.

Jos viime kausi jotain opetti, on kokonaisuuden oltava kunnossa, mikäli mielii taistella Valioliigan mestaruuspokaalista.

0 Shares