0 Shares

Saksalaisen seurajalkapalloilun kruununjalokivi, Bundesliiga, käynnistyy vihdoin tänä perjantaina, kun hallitseva mestari Bayern München kohtaa kotonaan Hertha Berlinin. (Kuva: AOP)

Nykymuotoinen Bundesliiga perustettiin vuonna 1963, josta lähtien Saksan pääsarjassa on pelannut kaikkiaan 22 suomalaista futaria. Viimeisin Bundesliiga-kentillä kirmannut suomalainen oli edelliskaudella Augsburgin riveissä debyyttinsä tehnyt Fredrik Jensen. Tienraivaana suomalaille oli puolestaan hyökkääjä Juhani Peltonen, joka siirtyi Valkeakosken Hakasta Hamburger SV:n riveihin jo kesällä 1964.

Petri Pasasella on tällä hetkellä eniten Bundesliiga-otteluja vyöllään, mutta mikäli Lukas Hradecky välttyy isommilta loukkaantumislta tällä kaudella, ohittaa hän entisen Huuhkajat-topparin jo ennen joulua tässä tilastossa.

Rakastettu tv-kommentaattori ja mediapersoona Pasi Rautiainen on tehnyt myös pitkän päivätyön Saksan kentillä. PK-35 -kasvatti lähti valloittamaan nuorena miehen alkuna Bundesliigaa Bayern Münchenin paidassa jo kesällä 1980. Debyyttikausi teki helsinkiläisestä myös lopulta Bundesliiga-mestarin, vaikka Rautiainen vaihtoikin kesken kauden tammikuussa Münchenistä Werder Bremeniin. 

Rautiainen ja Klubi-kasvatti Mikael Forssell jakavat parhaan suomalaisen Bundesliiga-maalintekijän tittelin 14 maalillaan. Ylivoimaisesti tehokkain suomalainen on Leverkusenin Joel Pohjanpalo. 24-vuotias hyökkääjä on kärsinyt viime vuodet vaikeista loukkaantumisista, mutta on tehnyt 18 pelaamassaan Saksan pääsarjaottelussa jopa seitsemän maalia. Maaliverkko on heilunut ”Danger” -lempinimen saaneen Pohjanpalon toimesta keskimäärin joka 42. minuutti tämän ollessa kentällä.

Schalkessa pelannut Suomen tämän hetken ykköstykki Teemu Pukki pelasi Kuninkaansinisissä vuodet 2011-2013, jolloin gelsenkircheniläisten kannattajat pääsivät tuulettamaan Pukki-Partyn merkeissä yhteensä kahdeksan kertaa.

Myös suomalaisen jalkapallon ikonisimmat pelaajat, Jari Litmanen ja Sami Hyypiä ovat myös kokeneet Bundesliigan tunnelman kentän tasolta. ”Kuningas” Litmanen pelasi kaudella 2004-2005 Hansa Rostockin riveissä 13 peliä, päästen myös maalintekijätilastoihin kertaalleen. Hyypiä puolestaan hurmasi Leverkusenissa kahden kauden ajan vuosina 2009-2011.

Perjantaina starttavassa Bundesliigassa pelaa tällä kaudella neljä pelaajaa. Tunnetuin heistä tietenkin viime kaudella Frankfurtista Leverkuseniin vaihtanut Hradecky, joka pääsee tällä kaudella myös ensimmäistä kertaa kokemaan Mestarien liiga-illat.

Niklas Moisander aloittaa neljännen kautensa Werder Bremenissä ja kesällä ”Nikke” valittiin myös vihreävalkoisten uudeksi kapteeniksi. Puolustuksen ehdoton liideri, jonka pelinavaamistaidot ovat huipputasoa Bundesliigassa.

Augsburgissa pelaava Fredrik Jensen ja Hradeckyn seurakaveri, toinen ”Werkself” pelaaja, Joel Pohjanpalo kamppailevat peliajasta terveenä ollessaan.

 

TOP 5: Eniten otteluita:

  1. Petri Pasanen, Werder Bremen: 144 ottelua
  2. Lukas Hradecky, Eintracht Frankfurt / Bayer Leverkusen: 133 ottelua
  3. Pasi Rautiainen, Bayern München / Werder Bremen / Arminia Bielefeld: 116 ottelua
  4. Niklas Moisander, Werder Bremen: 85 ottelua
  5. Mikael Forssell: Mönchengladbach / Hannover: 60 ottelua

 

TOP 5: Ensimmäiset Bundesliiga-pelaajat:

  1. Juhani Peltonen, hyökkääjä: Debytoi lokakuussa 1964 HSV:ssä
  2. Pasi Rautiainen, hyökkäävä keskikenttäpelaaja: Debytoi syyskuussa 1980 Bayern Münchenissä
  3. Seppo Pyykkö, keskikenttäpelaaja: Debytoi lokakuussa 1980 KFC Uerdingenissä
  4. Olli Isoaho, maalivahti: Debytoi elokuussa 1982 Arminia Bielefeldissä 
  5. Ari Hjelm, hyökkääjä ja Kari Laukkanen, maalivahti: Debytoivat 23 heinäkuuta 1988 Stuttgarter Kickersissä

 

TOP 5: Eniten maaleja:

  1. Mikael Forssell, 14 maalia (60 ottelua)
  2. Pasi Rautiainen, 14 maalia (116 ottelua)
  3. Teemu Pukki, 8 maalia (37 ottelua)
  4. Joel Pohjanpalo, 7 maalia (18 ottelua)
  5. Juhani Peltonen, 6 maalia (38 ottelua)

 

Tilastot: Transfermarkt

0 Shares