0 Shares

Koripallon MM-kilpailut pyörähtivät käyntiin menneenä viikonloppuna. Supertähdet loistavat poissaoloillaan erityisesti USA:n joukkueesta, mutta nimimiesten lomailusta huolimatta kisoissa nähdään monta maailman huippupelaajaa. Päätimme listata kisojen viisi parasta pelaajaa. Kansikuva: tt

1) Giannis Antetokounmpo, Kreikka

Kreikan friikki, koko kisojen vaikeimman sukunimen omaava Giannis Antetokounmpo valittiin kesäkuussa päättyneen NBA-kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi. Nigerialaisvanhempien lapsesta tuli Dirk Nowitzkin jälkeen toinen eurooppalainen NBA:n parhaaksi pelaajaksi valittu pelaaja. Giannis on jo nyt NBA:n suurimpia supertähtiä, vaikka monen mielestä 24-vuotias fysiikkaihme on kaikkea muuta kuin valmis pelaaja. Vielä toistaiseksi Antetokounmpon pelaaminen perustuu pääasiallisesti hänen täysin ylivoimaiseen fysiikkaansa, mutta miehen heitto- ja pelinrakennustaidot ovat kehittyneet tasaisesti vuosi vuodelta. Kreikka lähtee koripallon MM-kilpailuihin kovin odotuksin, sillä helleenit odottavat palaavansa mitalikantaan 13 vuoden kuivan putken jälkeen.

2) Nikola Jokic, Serbia

Jos Giannis Antetokounmpon pelaaminen perustuu ylivoimaiseen fysiikkaan, on Serbian tähtisentteri Nikola Jokic pelajaana kreikkalaiskolleegansa täydellinen vastakohta. 213-senttinen jättiläinen ei näytä huippu-urheilijalta ja usein hän jättää itsestään hieman laiskan kuvan kentälle. Jokic on kuitenkin antropometrisista puitteistaan huolimatta yksi koko NBA:n parhaimmista pelaajista ja monen mielestä koko koripallomaailman viihdyttävin pelaaja. Isokokoinen sentteri tekee kentällä asioita, joista valtaosa sarjan pelinrakentajista voi vain haaveilla. Monipuolinen Jokic tekee pisteitä korin alta ja kolmosviivan takaa, mutta ennen kaikkea luo ratkaisupaikkoja joukkuekavereilleen. Serbia lähtee kisoihin Yhdysvaltojen ykköshaastajana ja maalla on kaikki mahdollisuudet uusia viime kisojen finaalipaikka supertähti-Jokicin johdolla.

3) Kemba Walker, USA

On hieman eriskummallista, että Kemba Walker on Yhdysvaltain maineikkaan koripallomaajoukkueen suurin yksittäinen tähti alkavissa maailmanmestaruuskisoissa. 29-vuotias Boston Celticsin pelinrakentaja on toki yksi pelipaikkansa parhaista pelaajista, mutta kolminkertainen tähdistöottelupelaaja ei kuitenkaan kuulu aivan NBA-tähtien kirkkaimpaan A-luokkaan. Peliälykäs Walker on pelannut koko uransa Charlottessa heikoissa joukkueissa, mutta tulevana kautena edessä on uudet haasteet nimivahvan Boston Celticsin pelillisenä johtajana. Tulevissa kisoissa Walker on USA:n pelin sielu, jonka tulisi orkestroida koko joukkueen pelaamista. Jenkit ovat kisojen suurin ennakkosuosikki, mutta pitkästä aikaa näissä kisoissa myös muilla mailla on realistiset mahdollisuudet yllättää voittamattomana pidetty Dream Team.

4) Rudy Gobert, Ranska

Kaksi kertaa NBA:n parhaaksi puolustajaksi valittu Rudy Gobert on hävyttömän aliarvostettu pelaaja korisfanien ja analyytikoiden keskuudessa. Liki 220-senttinen ranskalaisjätti ei osaa hyökkäyspäässä tehdä muuta kuin donkata, sillä miehen suurimmat vahvuudet ovat oman korin suojelemisessa. Puhtaana korivahtina Gobert onkin maailman ehdotonta eliittiä ja viime vuosina ranskalainen on monipuolistanut puolustusarsenaaliaan, joskin pienempien miesten mukana pysyminen tuottaa yhä liian suuria vaikeuksia. Ranskan maajoukkue ei ole aivan entisessä vedossaan, mutta Gobertin johdolla joukkue pystyy turhauttamaan vastustajiaan tiiviillä puolustusmuurilla. Vanhan sanonnan mukaan hyökkäys voittaa otteluita, puolustus mestaruuksia ja tähän uskoen Ranska tulee olemaan vaikeasti lyötävä joukkue näissäkin arvokisoissa.

5) Marc Gasol, Espanja

34-vuotias espanjalaislegenda Marc Gasol lähestyy jo vääjäämättä uransa ehtoota. Kokenut kettu on pelannut komean NBA-uran, joka kruunautui viime keväänä Toronto Raptorsin NBA-mestaruuteen. Kesken kauden Memphisistä Torontoon siirtynyt Gasol oli Raptorsin tärkeimpiä pelaajia, vaikka miehen henkilökohtaiset tilastorivit eivät hurjan vakuuttavilta näyttäneetkään. Juonikas Gasol on yhä yksi koko sarjan parhaista puolustavista senttereistä. Gasol on kehittänyt omaa peliään koripallon evoluution mukaisesti ja nykyisellään hän on jo jonkinlainen uhka jopa kolmosviivan takaa. Koriksen arvokisojen viime vuosien vakiomenestyjä Espanja on jonkin sortin sukupolven vaihdoksen keskellä, sillä Pau Gasolin, José Calderónin ja Juan Carlos Navarron kaltaiset legendat ovat lopettaneet maajoukkueessa ja nyt on uusien miesten aika nousta parrasvaloihin. Nuorempi Gasolin veljistä kuitenkin on ja pysyy ja hänen ja Ricky Rubion tähdittämä Espanja kamppailee varmasti mitaleista näissäkin kisoissa.

0 Shares