4 Shares

Saksan jalkapallossa kuohuu. Jo kolme seuraa 2. Bundesliigan puolella on jättänyt valituksen tappiostaan HSV:tä vastaan. Kyseessä on Hampurin perinteikkään seuran gambialaispelaaja Bakery Jatta ja miehen hämmentävä tarina.

Jatta saapui Saksaan vuonna 2015, tuolloin 17-vuotiaana pakolaisena. Jattan henkilöllisyyttä ei pystytty sen enempää vahvistamaan kuin kiistämäänkään. HSV kiinnostui nuoren keskikenttämiehen taidoista ja kiinnitti tämän organisaatioonsa, eikä Jatta alaikäisenä tarvinnut vielä työlupaa jäädäkseen. Tuolloinen edustusjoukkueen manageri Bruno Labbadia nosti nuorukaisen pian edustusjoukkueeseen ja kun Jatta täytti 18, HSV teki hänen kanssaan kolmen vuoden sopimuksen. Sopimusta jatkettiin kesällä 2019 ja nyt Jatta on kiinnitetty HSV:n riveihin aina kesään 2024 saakka.

Elokuussa kuitenkin kuohui, kun saksalainen mediajätti Bild julkaisi artikkelin, jossa väitettiin ettei Jatta olekaan todellisuudessa Jatta vaan pakolaisnuorukainen olisi todellisuudessa ollut Saksaan tullessaan Bakary Daffeh, syntymävuosi vuoden 1998 sijaan 1995 ja että tämä olisi edustanut pelaajana useita eri seurajoukkueita sekä Gambian alle 20-vuotiaiden maajoukkuetta. Väärennetyt dokumentit olisivat johtaneet Saksaan tultaessa työluvan eväämiseen ja väärin perustein myönnetyn työluvan evääminen olisi edelleen mahdollista.

Seurat salapoliiseina

HSV sekä pelaaja itse ovat seisoneet alkuperäisen tarinan takana myös oikeuden edessä asiasta kuulusteltaessa. Pakolaisnuorukaisen tarina noususta erääksi klassisen saksalaisseuran tähdistä alkoi kuitenkin saada epäileviä sävyjä ja erikoista oli, ettei asiaan puuttunut Saksan jalkapalloliitto DFB vaan käynnissä olevalla kaudella HSV:lle tappion kokeneet seurat Bochum, Nürnberg sekä Karslruhe. Kyseisille seuroille annettiin todistustaakka, eli että heidän täytyisi osoittaa Jattan olevan Daffeh ja aikaikkuna jossa näin täytyisi tehdä. Näin ollen Saksassa päädyttiin entistäkin oudompaan tilanteeseen, jossa seurat tekevät salapoliisityötä ja mm. Karlsruhen seurajohto ilmoitti jo ennen HSV-ottelua seuran tekevän valituksen, jos häviävät ottelun!

Saagan viimeisimmissä käänteissä vastustajat tekevät edelleen omaa taustatyötään ja HSV puolestaan on todennut heillä olevan Jattan voimassa oleva passi, oleskelulupa että nyt myös Gambiasta saatu syntymätodistus. Jatta on kertonut itse, ettei koskaan edustanut kotimaassaan mitään seuraa vaan on oppinut taitonsa pelatessaan kadulla ystäviensä kanssa. Tarina itsessään on jo nyt hämmentävän monta käännettä sisältävä, mutta onkohan viimeistä sanaa vieläkään sanottu?

4 Shares