0 Shares

Teemu Pukki on juuri nyt hurjassa vireessä. Kaksi maalia Italian ja Kreikan verkkoon nosti Norwich-kärjen maajoukkuemaalimäärän 20, joka on varsin kunnioittava määrä Suomen tasoisen maajoukkueen ykköskärjelle. Pukki on kuitenkin kaukana kärjestä, kun aletaan listaamaan kaikkien aikojen eniten maajoukkuemaaleja tehneitä pelaajia. Listan kärkisijaa lähestyy yksi kaikille tuttu nimi. Artikkelin kansikuva: tt

1) Ali Daei, Iran

Vuonna 2006 maajoukkueuransa lopettanut Iranin kaikkien aikojen jalkapalloilija Ali Daei on Euroopassa varsin myyttinen pelaaja. Pelaajauransa jälkeen valmentajaksi siirtyyneen ex-hyökkääjän seurajoukkueura ei ole ainakaan paperilla valtaisan hyvä, mutta Iranin maajoukkuepaidassa ruuti oli läpi koko uran kuivaa. Daei paukutti kolmetoistavuotisen maajoukkueuransa aikana 149 pelaamassaan ottelussa täysin käsittämättömät 109 maalia, minkä myötä Iranin Pelé on kaikkien aikojen eniten maaottelmaaleja kansainvälisissä otteluissa tehnyt pelaaja. Asian tekee hauskaksi se, että Daei teki seurajoukkueurallaan 117 maalia, joten mies osui maajoukkueessa liki yhtä monta kertaa kuin seurajoukkueen paita päällää. Vaikka Daei pelasi urallaan pääasiassa kotimaassaan Iranissa, nähtiin hänet myös Euroopassa, sillä iranilainen pelasi viisi onnistunutta kautta Bundesliigassa Arminia Biefeldin, Bayern Munchenin ja Hertha Berliinin riveissä.

2) Cristiano Ronaldo, Portugali

Cristiano Ronaldo paukutti neljä maalia Liettuan paidassa, mikä nosti kaikkien aikojen parhaan ja monipuolisimman maalintekijän maajoukkuemaalimäärän 93:een. Ronaldo on ollut läpi uransa käsittämättömän tehokas maalintekijä ja hän on rikkonut käytännössä kaikki mahdolliset maaliennätykset kaikkialla, missä hän on pelannut. Ronaldon maajoukkueura on jäänyt hieman seurajoukkueuraa pienemmälle huomiolle, mutta CR7:n jälki Portugalin paidassa on ollut vähintään yhtä jäätävää kuin meno Manchester Unitedissa, Real Madridissa ja Juventuksessa. 34-vuotiaana Ronaldon tahti tuntuu sen kuin kiihtyvän ja 100 maajoukkuemaalin haamuraja mennee rikki 2020 vuoden puolella. Mikäli Ronaldo jatkaa uraansa vuoden 2022 MM-kisoihin asti, tulee hän ilman suurempia loukkaantumisia rikkomaan Daein rikkomattomana pidetyn maajoukkuemaaliennätyksen, mikä olisi oiva kruunu yhdelle kaikkien aikojen parhaista jalkapallourista.

3) Ferenc Puskás, Unkari ja Espanja

Ferenc Puskás ei ole nuoremmalle sukupolvelle kovin tuttu pelaaja, vaikka Unkarin kaikkien aikojen parasta urheilijaa pidetään yleisesti yhtenä jalkapallohistorian parhaista pelaajista. Puskas löi itsensä läpi Toisen Maailmansodan loppuessa 1940-luvun alussa. Maailma oli tuolloin kovin erilainen paikka, sillä kansainvälinen jalkapallotoiminta oli vielä alkutekijöissää. Kyseisen aikakauden Honved oli todennäköisesti maailman paras seurajoukkue, vaikka se ei juuri kohdannutkaan muita Euroopan huippumaita. Puskás varmisti ikuisen legendan statuksen siirtyessään vuonna 1958 myyttisen Real Madridin paitaan. Unkarilainen muodosti yhdessä Alfredo di Stefanon kanssa yhden kaikkien aikojen tehokkaimmisat kärkipareista, joka kylvi tuhoa jokaista mahdollista vastustajaa vastaan. Myös maajoukkuepaidassa jälki oli tehokasta, sillä Puskás paukutti 85 pelaamassaan maaottelussa 84 maalia. Unkari oli 1950 luvulla maailman paras maajoukkue, joka pelasi peräti 32 ottelua putkeen ilman tappioita. Se ensimmäinen ja kuuluisin tappio nähtiin vuoden 1954 MM-finaalissa, jolloin Länsi-Saksa voitti kisojen ehdottoman ennakkosuosikin ja tuhosi Puskásin haaveet maailmanmestaruudesta.

4) Kunishige Kamamoto, Japani

Kaikkien aikojen maajoukkuemaalintekijöiden listalla neljäntenä oleva Kunishige Kamamoto on astetta kolleegoitaan tuntemattomampi pelaaja. Kamamoto ei ole Euroopassa kovin tuttu nimi, mutta Aasiassa hänet kyllä muistetaan, sillä moni pitää maaliahnetta hyökkääjää Japanin jalkapallohistorian parhaana pelaajana. Kamamoto aloiti jalkapallouransa Wasedan yliopistojoukkueessa, jossa hyökkääjä rikkoi kaikki mahdolliset ennätykset. Tutkinnon valmistuttua Kamamoto aloitti ammattilaisuransa siirtymällä entisen Yanmar Dieselin, nykyisen Cerezo Osakan riveihin. Kamamoto pelasi ammattilaisena 14 kautta ja voitti Japanin pääsarjan maalikuninkuuden seitsemään kertaan. Japanin maajoukkueessa hyökkääjä esiintyi 76 ottelussa, joissa syntyi 75 maalia. Kamamoton suurin meriitti maajoukkuepaidassa nähtiin vuoden 1968 Olympialaisissa, joissa Japani sijoittui sensaatiomaisesti kolmanneksi. Kamamoto oli joukkueensa ehdoton tähtipelaaja seitsemällä tehdyllä maalilla ja kisojen jälkeen hyökkääjä kruunattiin turnauksen maalikuninkaaksi.

5) Godfrey Chitalu, Sambia

Jos Japanin Kunishige Kamamoto on meille Eurooppalaisille tuntematon suuruus, niin samaa voidaan sanoa kaikkien aikojen viidenneksi eniten maajoukkuemaaleja tehneestä Sambian kaikkien aikojen hyökkääjästä Godfrey Chitalusta. Chitalu ei pelannut urallaan kertaakaan Euroopan kentillä, mutta kotimaansa sarjassa mies tuli tunnetuksi maalintekotaidostaan ja kuumasta tempperamentistään. Chitalu uran ehdoton huippuvuosi osui vuoteen 1972, jolloin Sambian maajoukkuetähti paukutti kaikissa pelaamissaan otteluissa yhteensä tasan 100 maalia. Osa otteluista ei täyttänyt FIFA:n kriteereitä, joten Chitalun ennätystä ei virallisesti mainita FIFA:n tilastoissa. Sambian maajoukkuepaidassa hyökkääjä paukutti 12 vuoden aikana 108 pelaamassaan ottelussa 79 maalia. Pelaajauransa jälkeen Chitalu siirtyi valmentajaksi ja vuonna 1993 hänet nimettiin Sambian maajoukkueen uudeksi päävalmentajaksi. Pelaajalegendan elämä koki traagisen päätöksen, kun Sambian maajoukkuetta kuljettanut lentokone putosi Gabonin rannikolla tappaen kaikki lentokoneen matkustajat.

0 Shares