12 Shares

Tulevan viikonlopun Serie A-kierroksen ehdottomasta herkkupalasta on turha edes keskustella. Milanon kauniin kaupungin kaksi jättiläistä, AC Milan ja Inter Milano kohtaavat kauden ensimmäisessä Derby Della Madonninassa. Jutun kansikuva: tt

Milanon derby on yksi koko jalkapallomaailman vanhimmista ja useimmiten pelatuista derbyistä. Inter ja Milan ovat molemmat hyvin perinteisiä jalkapalloseuroja ja kaikkien aikojen ensimmäinen Milanon paikalliskamppailu pelattiin jo vuonna 1909, jolloin punamustissa pelannut Milan oli parempi lukemin 3 – 2. Milanon suurseurat ovat kohdanneet ennen lauantain kamppailua yhteensä peräti 223 kertaa ja otteluparin tilastot ovat hämmentävän tasaiset. Inter on historiallisesti ollut hieman parempi joukkue 80 voitollaan, mutta Milan hengittää vahvasti niskaan 76 voitolla. Seurojen voimasuhteiden tasaisuudesta kertoo paljon se, että Inter on onnistunut derbyhistoriassa maalinteossa yhteensä 303 kertaa ja vastaavasti Milanin maalimäärä on vain neljä maalia vähemmän.


Derby Della Madonnina on Euroopan ainoa paikalliskamppailu, jossa vastakkain pelaa kaksi Mestareiden liigan voittanutta joukkuetta. Milanilla Euroopan suurimman ja kauneimman seurajoukkueturnauksen voittoja on peräti seitsemän, kun taas Inter on päässyt nostelemaan 75 senttistä voittopokaalia historiansa aikana kolmesti. Seurojen historiat liittyvätkin kiinteästi toisiinsa. Milan on nimensä mukaisesti englantilaisten merimiesten vuonna 1899 perustama seura, joka keskittyi historiansa alkuvuosina lähinnä kriketin ja jalkapallon pelaamiseen. Seuran säännöt olivat kuitenkin tiukat, sillä perustajajäsenet Alfred Edwards ja Herbert Kiplin halusivat kehittää italialaista jalkapalloa, joten Milanin paidan sai pukea ylleen vain Italiassa syntyneet herrasmiehet. Osa seuran jäsenistä suivaantui tästä ja päätti perustaa Milanoon kilpailevan seuran. Vuonna 1908 syntyi Internazionale Milan, joka nimeään kunnioittaen toivotti tervetulleeksi riveihinsä myös ulkomaalaisia jalkapallosta kiinnostuneita pelaajia.

Niin Inter kuin Milan ovat Italian jalkapallohistorian menestyksekkäimpiä seuroja. Milanon sinimustien kulta-aika ajoittui 1960-luvulle, jolloin legendaarisen Helenio Herreran valmentamaa suurjoukkuetta alettiin kutsumaan vaatimattomalla, mutta ansaitulla Grande Inter lempinimellä. Arvostukseen oli toki erityisen hyvät perusteet, sillä Herreron valtakaudella Inter oli koko Euroopan paras jalkapalloseura. Inter juhli valmentajavelhon alaisuudessa lopulta kolmea Italian mestaruutta ja kahta Mestareiden liigaa edeltävää Euroopan Cupia.

Herreran aikakauden jälkeen Inter oli pitkään Italiassa ja Euroopassa kroonisen alisuorittajan maineessa, vaikka se voitti muutaman Italian mestaruuden. Menestys Mestareiden liigassa kuitenkin karttoi Nerazzurria ennen Jose Mourinhon tuloa kaupunkiin. Roberto Mancinin aikakaudella Inter dominoi calciopolin heikentämää Serie A:ta, mutta ei onnistunut tuomaan nykyisin jo entisen seurapomon Massimo Morattin kauan himoitsemaa UCL-pystiä takaisin kaupunkiin yli 40 vuoden tauon jälkeen. Special Onen nimitys kuitenkin muutti kaiken ja Inter juhlikin kauden 2009-2010 päätteeksi triplaa kukistamalla Diego Militon kahdella maalilla Madridissa pelatussa Mestareiden liigan finaalissa Bayern Munchenin lukemin 2 – 0.


Milan on menestynyt ehkä hieman rakasta paikallisvastustajaansa tasaisemmin, mutta sen kultavuodet ajoittuvat 1990-luvun vaihteeseen, jolloin se kylvi kauhua kotimaassaan ja Euroopassa Arrigo Sacchin ja Fabio Capellon valmennuksessa. Milan oli tuolloin selkeästi koko Euroopan paras joukkue ja Paolo Maldinin, Franco Baresin, Ruud Gullitin ja Marco Van Bastenin tähdittämää tähtisikermää pidetään yhtenä kaikkien aikojen parhaista jalkapallojoukkueista. Milan juhli vielä Euroopassa kahteen otteeseen Carlo Ancelottin alaisuudessa, mutta viime vuodet ovat olleet hiljaisempia taustojen jatkuvan sekoilun johdosta. Pari vuotta sitten Milan sai vihdoin uudet omistajat, kun motivaationsa täysin menettäneen Silvio Berlusconin ja mystisten kiinalaisliikemiesten ikuisuuden kestäneet neuvottelut tulivat päätökseen. Totuus oli tarua ihmeellisempää, sillä nopeasti selvisi, ettei hämärätaustaiset kiinalaisliikemiehet olleetkaan aivan niin rikkaita kuin he antoivat ymmärtää. Milan siirtyikin nopeasti kiinalaismiehille satoja miljoonia lainanneen investointipankki Elliott Management Corporationin alaisuuteen. Viime siirtoikkunoissa Milan onkin tehnyt isoja satsauksia, sillä jenkkipankki haluaa palauttaa Milanin takaisin sinne, minne se kuuluu, eli Euroopan huipulle.

Milanon derby on saanut nimensä kaupungin kuuluisimman maamerkin, valtavan kokoisen duomon huipulla olevasta pienestä Neitsyt Mariaa esittävästä patsaasta. Patsas symboloikin koko Milanon kaupunkia ja se innoitti legendaarista lauluntekijää Giovanni D´Anzia säveltämään O mia bella Madonnina-nimisen kappaleen, joka on noussut koko kaupungin epäviralliseksi tunnuskappaleeksi. Laulu kuullaankin jokaisessa Derbyssä kummankin kannattajapäädyn laulamana. Milanon paikallisottelun panoksena onkin patsaan symbolinen omistajuus, voittajat kun yleensä puhuvat siitä, että patsas on heidän väreissään aina seuraavaan paikalliskamppailuun asti.

Tämänkertaiseen paikallisotteluun joukkueet lähtevät varsin hyvistä asetelmista. Antonio Conten aikakauteen viime kesällä siirtynyt Inter on aloittanut kautensa kolmella vakuuttavalla voitolla. Kovat odotukset ovat realisoitumassa, sillä Inter näyttää pitkästä aikaa aidolta huippujoukkueelta, jolla on kaikki edellytykset haastaa Juventus sarjan mestaruuskamppailussa. Interin rakas paikallisvastustaja Milan vaihtoi niin ikään kesällä valmentajaa, kun Sampdoriassa mahtavaa työtä tehnyt Marco Giampaolo otti vastaan viime vuosina varsin tuuliseksi osoittautuneen Milanin päävalmentajuuden. Milanin alkukausi on ollut pelillisesti vaikea, mutta viime kierroksilla joukkue on onnistunut kaapimaan tärkeitä maalin voittoja. Derbystä onkin odotettavissa vähämaalinen, sillä niin Inter kuin Milan ovat ainakin alkukaudella vakuuttaneet nimenomaan puolustuspelaamisessa. Viime kaudella kaupungin herruus jäi Milanon sinimustalle puolelle, sillä Inter onnistui voittamaan kauden kummatkin paikallisottelut.

12 Shares