5 Shares

Luojan kiitos! NHL ja NHL:n pelaajayhdistys saivat hetkeksi sovun työehtosopimusneuvotteluissa. (Kuva: TT)

Se ei ollut mitenkään varmaa, mutta osapuolet ottivat aikalisän neuvotteluissa. NHLPA eli pelaajayhdistys päätti olla avaamatta uusia neuvotteluja, miksi vanhan työehtosopimuksen optiovuodet astuivat voimaan. Se tarkoittaa sitä, että nykyinen sopimus umpeutuu vasta syksyllä 2022.

Se puolestaan tarkoittaa sitä, että NHL:ssä ei nähdä työsulkua seuraavaan kolmeen vuoteen. Uhkana oli, että NHLPA avaa uudet neuvottelut tänä syksynä, milloin optiovuodet jäävät käyttämättä, ja nykyinen sopimus olisi umpeutunut jo ensi syksynä. NHL:n johdon tahtotilan tietäen olisi ollut todennäköistä, että työsulku olisi alkanut vuoden päästä.

Eurooppalaisen kiekon ystävät olisivat saaneet nautintoa, koska valtaosa NHL-pelaajista olisi saapunut pelaamaan vanhalle mantereelle. NHL-faneille se olisi ollut kuitenkin pahin painajainen. Farssilta vältyttiin kuitenkin toistaiseksi.

Pitkällä aikavälillä tilanne ei ole kuitenkaan muuttunut: NHL:n ja pelaajayhdistyksen on hankala löytää yhteissävel, ja työsulku saattaa olla tulevaisuudessa edessä. Kun nykyisen sopimuksen optiovuodet päättyvät, täytyy osapuolten neuvotella uusi sopimus. Silloin ei ole mahdollista ottaa samanlaista aikalisää kuin nyt, sillä optiovuosilla ei ole optiovuosia. On sanomattakin selvää, että nyt alkaa vaikeat neuvottelut, joissa on hankala päästä yhteisymmärrykseen.

Aiemmat neuvottelut kielivät siitä, että näkemyseroja on paljon, vaikka lähteiden mukaan osapuolet pääsivätkin eteenpäin keskusteluissa. NHL:n pomoporras on Gary Bettmanin johdolla kuitenkin kova luu, joka ei hevillä taivu. Pelaajayhdistys olisi halunnut tehdä joitain lisäyksiä nykyiseen sopimukseen ja jatkaa sopimusta vähintään viidellä vuodella, mutta se ei käynyt NHL:lle.

Näkemyseroista ei ole vuotanut paljoa julkisuuteen, mutta niitä on paljon. Eräs nimettömänä pysynyt NHL-pelaaja sanoi The Athletic-sivustolle, että sarjan johto “kusetti pelaajia viime neuvotteluissa (2012)”. Nyt pelaajayhdistys haluaa reilumman sopimuksen, miksi yhteisymmärrykseen on hankalampi päästä.

Riitaa on riittänyt ainakin rahasta. Yksi suurimmista asioista on niin sanottu escrow-maksu, jota jokainen pelaaja maksaa. Jokaisen pelaajan bruttopalkasta otetaan noin 15 prosenttia, joka laitetaan kolmannen osapuolen rahastoon. Sen tarkoituksena on kattaa NHL:n mahdollista alijäämää. NHL-pelaajat haluavat escrow-maksusta kokonaan eroon, sillä se vie ison siivun palkasta. Escrow’n, verojen ja agenttipalkkioiden jälkeen NHL-pelaajat saavat bruttopalkastaan käteen vain noin 50 prosenttia, ja se ei tyydytä pelaajia.

Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että tulevista työehtosopimusneuvotteluista tulee äärimmäisen vaikeita ja että sopua on hankala löytää. Siksi työsulku uhkaa kolmen vuoden päästä. Ainut hyvä asia on se, että osapuolilla on nyt kolme vuotta aikaa saada sopimus kuntoon.

5 Shares