269 Shares

Suomen ykkösseurana perustellusti pidetty Helsingin Jalkapalloklubi tulee jäämään ilman mitalia – ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008. Tämä tekee hyvää koko Veikkausliigan uskottavuudelle. (Kansikuva: TT)

Ylivoima on tylsää. Sitä HJK:n meno kotimaan kentillä on pitkälti ollut. Vuonna 2009 alkoi mestaruusputki, joka venyi kuuteen pyttyyn. Kausien 2015 ja 2016 kyykkääminen ja sitä kautta nousseet mestaruustaistot nostattivat koko sarjan mielenkiintoa, kunnes kahtena viime kautena palattiin tuttuun marssijärjestykseen.

Klubin pitäisi seilata joka vuosi mestaruuteen, sillä sen resurssit ovat tunnetusti omaa luokkaansa. Pelaajabudjetti pyörii 1,5 miljoonan euron tietämissä, kun lähimmät haastajat jäävät alle miljoonaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Klubi lähtee jokaiseen kauteen suurimpana mestarisuosikkina – riippumatta edelliskauden tuloksista.

Tänä syksynä HJK:n yli kymmenen vuoden mitaliputki kuitenkin katkeaa. HJK:n yläloppusarja on alkanut kahdella tappiolla ja se on kolme kierrosta ennen loppua pronssissa kiinni olevaa Ilvestä yhdeksän pistettä perässä. Kun väliin mahtuu vielä Honka, tulee Klubi jäämään ilman mitalia. Ero tulevaan mestariin saattaa revetä jopa yli kymmeneen pisteeseen.

Voidaan puhua – jos ei katastrofista, niin ainakin – farssista.

Veikkausliigan näkökulmasta ylivoimaisen ykköshevosen kyntäminen on ollut mainio asia. Se osoittaa, ettei edes ylivertaisella materiaalilla voi paikata syviä pelillisiä puutteita.

Klubi on vaihtanut valmentajaa ja hankkinut kesken kauden Petteri Forsellin ja Tim Väyrysen kaltaiset huippunimet, mutta tulokset eivät ole parantuneet. Se kertoo sarjan kovasta tasosta.

Toni Koskelan pistekeskiarvo: 1,65 oikeuttaisi HJK:n nykyiselläänkin miehittämään viidenteen sijaan. Klubin 24 sarjaotteluun mahtuu ainoastaan kaksi kahden ottelun voittoputkea. Kärjessä painava KuPS liihottaa tällä hetkellä kuuden ottelun voittoputkessa.

Veikkausliigaan voittaakseen täytyy pelata hyvin. Ei riitä, että nurmella ravaa sarjan laadukkain ryhmä, vaan myös esitysten täytyy olla priimaa. Toki HJK:n joukkueenrakennus on mennyt osin pieleen, mutta jääminen ilman mitalia nykyryhmällä on silti ala-arvoinen suoritus.

Jos koko kauden kontannut Klubi olisi noussut mestariksi, heittäisi se isoja kysymysmerkkejä Veikkausliigan urheilullisesta tasosta. Nyt kysymykset voidaan ohjata yksinomaan Töölön suuntaan.

269 Shares