9 Shares

Ei kautta ilman uutta ennätystä. Siltä se on ainakin tuntunut, kun on seurannut Bayern Münchenin ykköshyökkääjä Robert Lewandowskin vuodesta toiseen jatkunutta maalien sylkemistä. Ja kuten aiempina kausina, myös kuluvan sesongin aikana verkot ovat pullisteleet toistuvasti puolalaiskärjen toimesta. (Kuva: TT)

Viime viikonloppuna tahkottiin tämän Bundesliiga-kauden yhdeksäs sarjakierros ja FC Bayernin kohdalla tämä tarkoitti kotiottelua pääkaupungin Union Berliniä vastaan. 31-vuotiaasta puolalaisesta tuli ensimmäinen Bundesliiga-pelaaja, joka on onnistunut maalinteossa jokaisessa yhdeksässä ensimmäisessä ottelussa tällä kaudella. Edellistä ennätystä piti hallussaan Dortmundissa kovaa jälkeä takonut Pierre-Emerick Aubaeyang, joka teki maalin kahdeksassa kauden ensimmäisessä matsissaan. Uusi merkkipaalu pönkitti “Lewan” asemaa Bundesliigan vaarallisimpana hyökkääjänä entisestään, kasvattaen samalla myös müncheniläispelaajan henkilökohtaisten saavutusten listaa.

Lewandowski on tehnyt tähän mennessä yhdeksässä pelissään jo huimat 13 täysosumaa ja Saksassa on alkanut sen myötä kohina siitä, pystyisikö Bayern-hyökkääjä rikkomaan Gerd Müllerin mahdottomana pidetyn, liki 50 vuotta vanhan maaliennätyksen. ”Der Bomber” paukutti käsittämättömät 40 sarjamaalia kaudella 1971-1972. Sitä ennen edessä siintää toinenkin virstanpylväs. Aubameyangin nimissä oleva ulkomaalaispelaajan maaliennätys, 31 maalia, on täysin tavoitettavissa.

Jopa neljä kertaa Torjägerkanone –palkinnon (Bundesliigan paras maalintekijä) voittanut hyökkääjä on jo tähän mennessä ehtinyt saavuttaa Saksassa paljon. Tässä listaa:

Kuluva kausi:

– Eniten tehtyjä maaleja Euroopan top-5 sarjoista (Bundesliiga, Valioliiga, Serie A, La Liga, Ligue 1) : 13 maalia.

Kalenterivuosi: 2019:

– Eniten tehtyjä maaleja Euroopan viidestä huippusarjasta kalenterivuoden 2019 aikana: 25 maalia.

– Eniten tehtyjä maaleja omalle seura- ja maajoukkueelle kaikista Euroopan kärkisarjoista kalenterivuoden 2019 aikana: 37 maalia.

Bundesliiga (Kaikkien aikojen tilasto):

– Eniten ulkomaalaispelaajan (ei-saksalainen) tekemiä maaleja: 215 maalia.

– Eniten puolalaisen pelaajan tekemiä maaleja: 215 maalia.

– Eniten puolalaispelaajan pelaamia pelejä Bundesliigassa: 299 ottelua (jaettu kärkisija Lukasz Piszczekin kanssa).

– Nopein hattutempppu: 3 minuuttia, 22 sekuntia.

– Nopeimmin tehty neljä maalia yhdessä pelissä: 5 minuuttia, 42 sekuntia.

– Nopeimmin tehty viisi maalia yhdessä pelissä: 8 minuuttia, 59 sekuntia.

– Eniten vaihtopelaajana tehtyjä maaleja yhdessä pelissä: 5 maalia.

– Nopein ulkomaalainen, joka saavuttaa 100 maalin rajapyykin: 168 Bundesliiga-ottelua.

Puolan maajoukkue:

– Eniten maaleja yhdessä EM-karsinnassa: 13 tehtyä maalia (EURO 2016-karsinnat).

– Eniten maaleja yhdessä MM-karsinnassa: 16 tehtyä maalia (MM 2018-karsinnat).

– Eniten hattutemppuja yhdessä MM-karsinnassa: Kolme hattutemppua (MM 2018-karsinnat).

Huimista tilastoista huolimatta Lewandowkilla on silti vielä matkaa Bayern-legenda Müllerin hallussa pitämälle kaikkien aikojen Bundesliiga-maalitilaston kärkipaikalle. ”Der Bomber” teki maineikkaalla urallaan kaikkiaan 365 maalia Saksan pääsarjassa.

Lewandowski on kuitenkin vasta 31-vuotias ja hän on saanut pelata käytännössä aina terveenä. Viiden Münchenissä vietetyn vuoden aikana puolalainen on missannut vain kymmenen sarjamatsia ja uraa on jäljellä vielä useita vuosia. Tämän kauden 13 tehtyä täysosumaa ovat myös kova näyttö siitä, että Lewandowskin tilastot vain paranevat vuosi vuodelta, joten vain luoja tietää mihin Bayernin ja Puolan maajoukkueen kultakimpale vielä yltääkään.

Lähde: Bundesliga Stats

9 Shares