15 Shares

Pohjois-Lontoon punaisella puolella kuohuu tällä hetkellä. Jopa niin paljon, että Jose Mourinhoa spekuloidaan Arsenalin seuraavaksi manageriksi. (Kansikuva: TT)

Unai Emery seilaa kovassa vastatuulessa. Lokakuun maaottelutauon jälkeiset ottelut Sheffield Unitedia, Crystal Palacea ja Wolverhamptonia vastaan tuottivat vain kaksi pistettä. Huolestuttavinta Arsenalin kannalta on se, että esitysten perusteella Tykkimiehet eivät olisi ansainneet yhtään enempää.

Tylsänä persoonana tunnettu baskiluotsi hinkkaa nyansseja, mutta kokonaisuus on jäänyt puutteelliseksi. Emeryn pahin ongelma on se, että hän ei ole hienoista puheista huolimatta onnistunut luomaan Tykkimiehille juuri minkäänlaista pelillistä identiteettiä.

Nurmella tämä on näkynyt ailahteluna. Arsenalin pelin taso heittelee runsaasti. Hyvän ja huonon päivän ero on valtava. Tavallaan ongelma on sama kuin aikanaan Arsene Wengerillä, mutta eri syystä. Wengerillä oli identiteetti, mutta hän ei osannut säätää nyansseja. Emery on keskittynyt yksityiskohtiin, mutta iso kuva on jäänyt sumuiseksi.

Vaikka Emery tarvitsee aikaa, täytyisi hänen tehdä myös tulosta. Merkkejä paremmasta on näkynyt hetkittäin, mutta ei ratkaisevasti. Emeryn isoimmaksi meriitiksi on jäänyt nuorten pelaajien kehittäminen. Se on toki arvokasta, mutta ei nosta Arsenalia kärkikahinoihin.

Arsenal-fanien parissa kärsivällisyys Emeryä kohtaan alkaa loppumaan. Osa vaatii luotsille potkuja. Samalla huhut baskin mahdollisesta seuraajasta on lyöty käyntiin.

Huhumylly sai kertaheitolla kierroksia Jose Mourinhon seurattua Arsenalin ja Vitorian välistä Eurooppa-liigan kamppailua Emirates Stadiumin omistaja-aitiosta. Viikonloppuna uutisoitiin Mourinhon illastaneen Arsenal-pomo Raul Sanllehin kanssa. Arsenal-leiri tyrmäsi huhut tapaamisesta.

Espanjalaismedioiden mukaan lusitaani on kiinnostunut Arsenal-pestistä. Englannissa taas on ruvettu spekuloimaan, miten Mourinho ryhmittäisi Tykkimiesten avauskokoonpanon.

2000-luvun menestyneimpiin valmentajiin kuuluvan Mourinhon palkkaaminen kuulostaa eittämättä houkuttelevalta vaihtoehdolta viimeksi kaudella 2003-04 liigamestaruutta juhlineen Arsenalin näkökulmasta.

Tykkimiehet kuitenkin ampuvat itseään jalkaan, jos sortuvat portugalilaiseen.

Mourinho näytti ehtymisen merkkejä jo syksyllä 2015. Chelsea potki managerin pihalle ennen joulua, joukkueen laahatessa putoamisviivan tuntumassa.

Manchester Unitedissa Mourinho voitti Eurooppa-liigan, liigacupin ja sijoittui kerran toiseksi. Silti lusitaani näytti Old Traffordilla menneen maailman mieheltä.

Mourinhoa on pidetty puolustuspelin mestarina. ManU kuitenkin päästi viime syksynä lähes kaksi maalia ottelua kohden ennen luotsin erottamista. Edellisellä kaudella United uhmasi todennäköisyyksiä omassa päässä pitkälti David De Gean huippukauden ansiosta.

Mourinhon pahin ongelma on kyvyttömyys organisoida hyökkäyspelaamista. Hän on uskonut jalkapallon olevan liian sattumanvaraista, jotta hyökkäyspeliin kannattaisi kehittää tarkkoja rakenteita. Mourinho siis luottaa reaktiiviseen hyökkäämiseen. Vastaiskuissa Mourinhon joukkueet ovat vahvoja, syvällä makaavien puolustusmuurien kanssa pahoissa ongelmissa.

Kokeneen portugalilaisen palkkaaminen olisi myrkkyä etenkin Arsenalin lahjakkaalle nuorisokaartille. Mourinho ei ole koskaan ollut erityisen hyvä pelaajien kehittäjä. Hänen maineensa on perustunut tuloksen tekemiseen, eikä mies ole siinäkään onnistunut kevään 2015 jälkeen.

Oma lukunsa on Mourinhon persoona. Arsenal on vaalinut tietynlaista tyylikkyyttä ja vannonnut viihdyttävän jalkapallon nimeen. Mourinho olisi molempien arvojen vastakohta. Koulukiusaajamaisesti käyttäytyvästä räksyttäjästä tuli oman itsensä parodia Old Traffordilla. Samalla Mourinho tuntui fakkiintuneen ajatukseen, että huippulaadukas puolustuspeli on edelleen tehokkain tapa voittaa pokaaleja. ManU:n peräsimessä vaikutti jopa siltä, että Mourinho pyrki pakonomaisesti todistamaan oman ideologiansa oikeaksi.

Mourinho mitä luultavammin kohentaisi Tykkimiesten repaleisen alakerran tekemistä. Voihan toki olla, että liki vuoden kestänyt hermoloma on uudistanut luotsin ajattelua laajemminkin. Silti on vaikea nähdä, että Mourinho olisi osuva valinta Tykkimiesten peräsimeen.

Brittimedia Football.London kirjoitti osuvasti, että Mourinho olisi ultimaattinen petos Arsene Wengeriä ja kaikkia hänen saavutuksiaan kohtaan. Näkemyksessä on vinha perä.

Emery ei välttämättä johda Arsenalia menestykseen, mutta hänen korvaaminen pahasti huippufutiksen kyydistä pudonneella Mourinholla olisi paha virhe.

Mourinho saattaisi piristää Arsenalia hetkellisesti, kuten uusilla managereilla on tapana. Pitkässä juoksussa Tykkimiehet kuitenkin putoaisivat entistä kauemmas Valioliigan kärjestä ja samalla seuran identiteetin rippeet lentäisivät romukoppaan. Siinä vaiheessa Arsenal olisi todella syvällä.

15 Shares