7 Shares

Valioliigaa on taitettu pian kolmannes. Niinpä Pelimies.com päätti listata alkukauden suurimmat yllättäjät – nimenomaan positiivisessa valossa. (Kansikuva: TT)

5. Teemu Pukki, Norwich

Olkoonkin, että Pukin maalihanat ovat ehtyneet ja kotkalainen on pelannut jo kuusi ottelua maaleitta, ansaitsee hän silti paikkansa listalta. Kuusi täysosumaa ja kaksi maalisyöttöä ovat kovaa valuuttaa Valioliigan heikoimpiin kuuluvassa joukkueessa. Realiteetit ovat kuitenkin iskeneet vastaan Carrow Roadilla, eikä etenkään heppoinen keskikenttä ole onnistunut ruokkimaan yksin kärkeen jäänyttä ykköstähteään.

4. John McGinn, Aston Villa

On vaikea uskoa, että Villa hankki skottipelaajan reilu vuosi sitten alle kolmella miljoonalla punnalla Aberdeenistä. McGinn on ollut alkukaudella koko sarjan parhaimmistoa konehuoneessa. Jotain loistavasta alkukaudesta kertoo pelitekoja mittaavan WhoScoredin arvosanojen keskiarvo 7,52. Se on koko sarjan yhdeksänneksi paras. McGinn hurmaa etenkin kokonaisvaltaisuudellaan. Hän raataa uutterasti, prässää herhiläisen tavoin liikuttaa pelivälinettä laadukkaasti ja pystyy edistämään peliä myös kuljetuksilla. Siihen päälle 25-vuotias skotti on summannut tehot 3+2.

3. Leicester

Leicesteristä osattiin odottaa kärkiryhmien haastajaa, mutta Ketut ovat silti yllättäneet. Brendan Rodgersin aloitteellinen pelitapa on iskostunut erinomaisesti aiemmin vastaiskujoukkueena tunnetun nuoren ryhmän selkäytimeen. Kolmantena majaileva Leicester on vahvasti matkalla UCL-paikoille. Siinä sivussa moni pelaaja on loistanut, näyttävä toppari Caglar Soyuncu etunenässä. Myös oma kasvatti Harvey Barnes on lyömässä läpi laidalla ja keskikentän huippukolmikko Youri TielemansWilfred NdidiJames Maddison on koko sarjan aatelia. Vanha kettu Jamie Vardykin pelaa elämänsä kautta ja johtaa maalipörssiä kymmenellä täysosumalla.

2. Chelsean nuorisokaarti

Siirtokielto ei ole häirinnyt, sillä akatemian helmet ovat lyöneet läpi keltanokkamanageri Frank Lampardin alaisuudessa. Etenkin yhdeksän maalia niitannut Tammy Abraham, 22, on ollut loistava, samaten kymppipaikan taiturimainen Mason Mount, 20. Alakerrassa 21-vuotias Fikayo Tomori pelaa läpimurtokautta. Viime peleissä jenkkilupaus Christian Pulisic, 20, on äitynyt ilmiliekkeihin. Kun 19-vuotias Callum Hudson-Odoi pääsee vammojen jäljiltä pelirytmiin, ovat Chelsean pullat erittäin hyvin uunissa – jo nyt, mutta ennen kaikkea tulevaisuutta ajatellen.

1. Sheffield United

Yllätysnousijalle ei annettu liiemmin mahdollisuuksia. Putoamistaiston sijaan Sheffield United näyttää kamppailevan europaikoista, sillä ryhmä on 11 kierroksen jälkeen kuudentena 16 pisteellään. Chris Wilderin omaleimainen pelitapa on yllättänyt muut joukkueet. 3–5–2-ryhmityksen ulommat topparit nostavat rohkeasti hyökkäysten tueksi. Nimetön ja hyvin brittiläinen ryhmä on ollut hankala pala kaikille joukkueille. Blades voitti muun muassa Arsenalin ja haki pisteen Stamford Bridgeltä. Myös Liverpool oli isoissa ongelmissa Bramall Lanella. Sheffield United on onnistunut ennen kaikkea joukkueena. Ryhmän suurimmaksi onnistujaksi voi silti nostaa ManU:sta lainalla olevan Dean Hendersonin, joka on ollut alkukaudella Valioliigan paras maalivahti.

7 Shares