11 Shares

Väliaikaiseksi päävalmentajaksi noussut Hansi Flick saa tulikasteensa kovassa paikassa. Jatkuuko Robert Lewandowskin karmea maalivire? Mikä on Mats Hummelsin vaikutus kentällä? Lauantaina pelattava “Der Klassiker” Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin välillä on tälläkin kertaa täynnä puheenaiheita jo hyvissä ajoin ennen ottelun alkamista. (Kuva: TT)

Neljäntenä majailevalla Bayern Münchenillä on mahdollisuus nousta toisena olevan Dortmundin yläpuolelle sarjataulukossa, mikäli se kykenee kukistamaan ruhrilaisvieraansa Münchenin Allianz Arenalla. Dortmund puolestaan voisi voitolla kiivetä parhaimmassa tapauksessa Bundesliigan piikkipaikalle, jos Mönchengladbach kompastuu omassa ottelussaan. Tarkastellaanpa seuraavaksi vähän huippumatsin asetelmia.

Joukkueiden puolustuspelaamisessa on ollut näkyviä eroja

Alakerta on ollut FC Bayernin akilleen kantapää tällä kaudella. Se on päästänyt yllättävästi jopa 16 maalia omiin, mikä on eniten top-10 sijoilla olevista seuroista. Tosin liki kolmannes noista syntyi viime viikonloppuna, kun Eintracht Frankfurt murjoi baijerilaisia karuin 5-1 lukemin. Viime ottelussa punaisella kortilla pihalle ajettu keskuspuolustaja Jerome Boateng on sivussa lauantaina. Loukkaantumisten vuoksi poissa ovat myös Niklas Süle ja Lucas Hernandez, joten yksi mielenkiintoinen aspekti tulee olemaan se, miten Flick aikoo kasata joukkueensa puolustuslinjan.

Yksi erinomainen valinta toppariksi olisi ollut Mats Hummels, mutta – ironista kyllä – hänpä dominoi nyt keltapaitojen alakerrassa, palattuaan takaisin Dortmundiin kolmen Bayern-vuoden jälkeen. Dortmund on pitänyt tällä kaudella oman maalinsa puhtaana jo neljästi Hummelsin ollessa kentällä. 30-vuotiaan konkarin johdolla on nollattu Leverkusen, Mönchengladbach, Wolfsburg ja Schalke. Hummelsin ja Manuel Akanjin johtama Dortmund-puolustus on ollut Bundesliigan parhaimmistoa vain 11 päästetyllä takaiskumaalilla, mutta pystyykö sekään pitämään sarjan ylivoimaisimman pelaajan Robert Lewandowskin poissa pahanteosta.

Hyökkäys on paras puolustus?

Niin. Lewandowski. Puolalainen on tehnyt ennätyksellisesti maalin jokaisessa Bundesliiga-pelissä tällä kaudella ja esimerkiksi viime viikonlopun soolo-osuma Frankfurtin verkkoon oli erinomainen osoitus hyökkääjän maalintekotaidoista. Bayern on Bundesliigan eniten maaleja tehnyt joukkue, mutta ”Lewan” osuus kaikista sen maaleista on jopa 56%!

14 maalia Bundesliigassa ja 21 maalia kaikki kilpailut mukaan laskettuna. 39 osumaa kalenterivuonna 2019 ja 16 maalia Dortmundin verkkoon viimeisimmissä 18 Klassikerissa. Tämä mies on yksinkertaisesti pitelemätön!

Dortmundin vastine Lewandowskille on espanjalaistähti Paco Alcacer, joka oli viime kaudella keltamustien paras maalintekijä 18 osumallaan ja hän on osunut seitsemässä pelaamassaan pelissä viidesti tänä syksynä. ”Pacoman” iski voittomaalin Bayernia vastaan viime kauden ensimmäisessä Klassikerissa vuosi sitten marraskuussa ja osui müncheniläisiä vastaan myös elokuussa pelatussa Saksan Supercupissa. Vain ajoittaiset loukkaantumiset ovat rajoittaneet Alcacerin lentoa, mutta lauantaina mies on pelikunnossa.

Ottelun voittaja ratkaistaan keskikentällä?

Jos ”hyökkäys voittaa pelejä, mutta puolustus mestaruuksia” –sanonnassa on mitään perää, niin näyttäisi siltä, että keskikenttä taipuu vähän molempiin. Niin Bayern kuin Dortmundkin tietävät asian erityisen hyvin.

Esimerkki: Dortmund oli todella lähellä lopettaa Bayernin mestaruusputken viime kaudella, mutta keväinen klassikko-ottelu Allianz Arenalla murskasi ruhrilaisten haaveet karusti. Bayernin 5-0 voittoon päättyneen ottelun suurin tähti oli isäntien puolustava keskikenttäpelaaja Javi Martinez. Espanjalainen voitti kaksinkamppailut niin maassa kuin ilmassakin ja oli mukana käynnistämässä hyökkäyksiä toisensa perään. Kaiken kruunuksi mies osui kertaalleen itsekin.

Martinezin arvosta kertoo myös se, että viime kauden 33 pelistä joissa hän pelasi ankkuripelaajana, Bayern hävisi vain kaksi. Vastaavasti neljästä pelistä joissa Martinez ei ollut kokoonpanossa, Bayern hävisi jopa kolme.

Dortmundin keskikentän kurkona on ollut belgialainen Axel Witsel, jonka onnistuneiden syöttöjen prosentti on jopa 95%, mikä on Bundesliigan kolmanneksi korkein noteeraus. Hän on ehtinyt voittaa läjän mestaruuksia niin Venäjällä kuin Portugalissakin, joten sympaattinen pörröpää tietää kyllä mitä voittaminen vaatii. Witsel on tehnyt tämän kauden sarjapeleissä kaksi maalia ja alustanut kolme ja kokonaisvaltaisena box-to-box pelaajana hän on vierasjoukkueen avainpelaajia myös lauantaina.

Tämän vuosikymmenen aika nämä kaksi joukkuetta ovat kohdanneet toisensa yhteensä 32 kertaa neljässä eri kilpailussa. Bayern on voittanut näistä 90 minuutin puitteissa 13 matsia ja Dortmund 12 kamppailua. Vastaavasti Bayern on hävinnyt kotonaan useimmiten juuri Dortmundille, kaikkiaan kolmesti.

Lähtökohdat ovat kertakaikkisen herkulliset. Kuinka käy lauantaina?

11 Shares