43 Shares

Viime viikolla pelatussa Karjala-turnauksessa nähtiin muutamalta suomalaispelaajalta todella väkeviä näyttöjä. (Kuva: TT)

Perinteisesti Jukka Jalosen Karjala-turnausjoukkueista on noussut 8-13 pelaajaa saman kauden MM-kisoihin, ja lukema pyörinee samassa haarukassa myös tällä kaudella.

Tänä vuonna Suomi kaatoi turnauksessa Venäjän ja Ruotsin. Tshekki onnistui voittamaan Leijonat voittomaalikilpailussa. Kokonaisuudessaan Suomen pelissä oli paljon hyviä asioita, kuten viisikoiden puolustustoiminta, kulmapelaaminen, kaksinkamppaileminen sekä myös ajoittain keskialueen ylittäminen ja pitkät hyökkäykset. Taattua Jalosta voisi sanoa.

Katse oli kuitenkin tiiviisti yksilöissä, sillä kilpailu MM-kisapaikoista käy jo nyt kuumana. Karjala-turnauksen perusteella muutamille pelaajille voidaan jo ojentaa leima MM-kisapassiin.

Puolustuksesta löytyi kaksi nimeä, jotka olivat odotetusti vahvoja: Jokerien Mikko Lehtonen ja Moskovan Dynamon Juuso Hietanen. Molemmat ovat olleet syksyllä KHL-puolustajien eliittiä, ja kumpikin osoitti Karjala-turnauksessa olevansa Suomen kärkipelaajia Euroopassa.

Lehtonen valittiin turnauksen parhaaksi puolustajaksi. Monipuolinen pelaaja oli jämäkkä omissa ja pelasi kiekolla vahvasti. Hän antoi tarkkoja syöttöjä ja laukoi hanakasti. Tehopisteitä kertyi kolmessa ottelussa 1+1. Lehtonen oli jo viime kevään MM-kultajoukkueen avainnimi, ja hän sai tuolloin valinnan kisojen ykköstähdistöön. Kisapaikka ensi kevään turnaukseen oli tiedossa jo ennen Karjala-turnaustakin.

Lehtosen pakkiparina toiminut Hietanen, 34, ei ole pelannut MM-jäillä kahteen vuoteen, mutta jos hän nyt pysyy terveenä, tulee kokenut puolustaja saamaan paikan kisakoneesta. Rauhallinen ja taitava puolustaja sijoittuu koko ajan oikein ja tekee oikeita ratkaisuja kiekon kanssa. Pystyy pelaaman puolustuksessa kaikenlaisissa rooleissa.

Hyökkäyksestä kisapaikan ovat lunastaneet Sakari Manninen ja Harri Pesonen. Hekin olivat jo viime kevään joukkueen luottomiehiä. Taitava Manninen oli kiekon kanssa vahva, ja hän rakensi useita hyökkäyksiä ja maalintekopaikkoja Karjala-turnauksessa. Tehoin 2+1 pelannut Manninen on monikäyttöinen pelaaja, ja hän tulee olemaan kisoissa, vaikka NHL:stä tulisikin useampi pelaaja MM-jäille.

Sama koskee Pesosta, joka oli äärimmäisen vahva laidoissa ja maalin edustalla. Tehot 2+0 tehnyt laituri pystyy olemaan neloskentän rouhija, mutta samaan aikaan myös ykköskentän maalinsylkijä. Kisapaikka on varma.

Muille ei vielä kannata lyödä leimaa MM-passiin, sillä kilpailu pelipaikoista on todella kovaa. Tästäkin turnaksesta puuttui vielä sellaisia nimiä, kuten Jori Lehterä, Miika Koivisto, Jere Sallinen ja Veli-Matti Savinainen. Lisäksi on varmaa, että NHL:stä tulee tällä kaudella enemmän pelaajia MM-jäille kuin viime kaudella, sillä useiden suomalaisten sopimustilanteet ovat nyt suotuisammat.

Mutta jos oletetaan, että MM-kisoihin selviää Karjala-joukkueesta 8-13 pelaajaa, niin edellä mainitun nelikon lisäksi kisakoneeseen voisi nostaa ainakin Juhani Tyrväisen, Juho Lammikon, Marko Anttilan, Jesse Puljujärven, Atte Ohtamaan ja Harri Säterin.

43 Shares