52 Shares

Joonas Donskoi on saanut upean alun Colorado Avalanchessa. (Kuva: TT)

Taitavana hyökkääjänä tunnettu Donskoi tuli nelisen vuotta sitten taalajäille, ja hän pystyi tekemään saman tien vaikutuksen. Kärpissä loistanut mies nappasi heti paikan San Jose Sharksista pelaamatta ainuttakaan ottelua farmijäillä.

Tulokasvuosi tuotti 36 pistettä 76 ottelussa, mikä oli erinomainen suoritus. Sen jälkeen käyrä ei kuitenkaan osoittanut ylöspäin. Päinvastoin, Donskoin kehitys hidastui, ja vastuu Sharksissa pieneni.

Neljän Sharks-kauden aikana rooli vaihteli paljon, mutta yleensä suomalainen löysi itsensä alemmista kentistä. Välillä eteen tuli näyttöpaikkoja kärkikentissä kovien pelaajien rinnalla sekä ylivoimassa, mutta säännöllinen iso ruutu puuttui. Ajoittain Donskoi venyi hyviin pisteputkiin, mutta välillä hän löysi itsensä katsomon puolelta. Sharks-vuodet olivat pisteiden valossa melko tasaista menoa, mutta todellisuudessa vuodet olivat vuoristoratamaisia.

Donskoin NHL-ura oli jo hiipumassa. Hänestä ei näyttänyt tulevan pelaajaa, joka pystyisi pelaamaan säännöllisesti kärkikentissä ja tekemään hyvää tulosta pelistä toiseen.

Nyt tilanne on kuitenkin täysin toinen: Donskoi pelaa uudessa seurassaan elämänsä parasta kiekkoa ollen tällä hetkellä Avalanchen hyökkäyksen tärkeimpiä palasia. Siirto Coloradoon oli selvästi onnistunut.

Colorado tarvitsi syvyyttä hyökkäykseensä, ettei Nathan MacKinnonin, Gabriel Landeskogin ja Mikko Rantasen tulosvastuu kasva liian isoksi. Donskoista toivottiin lisää tulivoimaa, ja sitä seura sai. Donskoi on tehnyt tällä kaudella 17 ottelussa kahdeksan maalia, kun hänen yhden kauden ennätyksensä on 14 maalia.

Rantasen ja Landeskogin ollessa loukkaantuneina sivussa hän on ollut Avsin parhaimpia hyökkääjiä yhdessä MacKinnonin, Nazem Kadrin ja Andre Burakowskyn kanssa. Donskoi on päässyt pelaamaan joukkueen ykköskentässä MacKinnonin rinnalla sekä ykkösylivoimaviisikossa. Vastuuta on tullut parhaimmillaan jopa yli 20 minuuttia ottelua kohden, ja Donskoi on vastannut huutoon.

Sen myötä miehen NHL-ura on lähtenyt aivan uuteen lentoon. Kysymys kuuluu, pystyykö suomalaistaituri jatkamaan samalla tasolla, kun Rantanen ja Landeskog palaavat kokoonpanoon syömään miehen minuutteja? Ainakin tällä hetkellä näyttää siltä, että Donskoista on tulossa vakituinen kärkikenttien pelaaja, joka tuo kaivattua syvyyttä Coloradon kakkososastolle. Hänellä on kaikki saumat vakiinnuttaa tasonsa 50-60 tehopisteen pelaajana NHL:ssä.

Kesällä hieman ihmeteltiin, miksi Colorado tarjosi hänelle neljän vuoden sopimusta, jossa vuosipalkka on lähes neljä miljoonaa dollaria. Enää ei tarvitse ihmetellä.

52 Shares